Κυριακή 27 Μαΐου 2012

Βενιζέλος: Οργανωμένη αναθεώρηση του μνημονίου η μόνη ασφαλής λύση.

Απορρίπτοντας ως τεχνητό το δίπολο ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ ο Ευάγγελος Βενιζέλος περιέγραψε το πραγματικό δίλημμα των εκλογών και κατήγγειλε την οδό της μονομερούς καταγγελίας του μνημονίου ως καταστροφική για την Ελλάδα.

ΔΙΑΚΑΝΑΛΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

«To πραγματικό δίλημμα των εκλογών δεν είναι ευρώ ή δραχμή, αλλά το εάν η χώρα θα βαδίσει στη γραμμή της μονομερούς καταγελίας της δανειακής σύμβασης ή την οργανωμένη γραμμή της αναθεώρησης δυσμενών όρων της σύμβασης, αλλάζοντας όσα τροφοδοτούν την ύφεση και την ανεργία», υπογράμμισε ο Ευάγγελος Βενιζέλος στη διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από την Ιπποκράτους.

«Η γραμμή της μονομερούς καταγγελίας είναι ένας καταστροφικός δρόμος. Θα ενισχύσχει τις πιο ακραίες δυνάμεις της δεξιάς και της συντήρησης αλλά και το οριζόντιο κόμμα της δραχμής. Θα θέσει σε κίνδυνο καταθέσεις και τραπεζικό σύστημα. Οδηγεί στη μαζική φτώχεια και την ανεργία», συμπλήρωσε.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μίλησε για δυνατότητα παράτασης μέχρι το 2017 της περιόδου δημοσιονομικής ανάταξης, «ώστε να γίνουν πιο ήπια για τον πολίτη και την ανάπτυξη τα μέτρα της προσαρμογής».

Περιέγραψε ακολούθως τα έξι σημεία της πρότασης για σταδιακή αναθεώρηση του Μνημονίου τα οποία, όπως είπε, το ΠΑΣΟΚ δεν τα λέει μόνο στην Ελλάδα για εσωτερική κατανάλωση αλλά τα προωθεί σε υψηλό επίπεδο και στο εξωτερικό.
Υπογράμμισε ότι η Νέα Δημοκρατία δεν μπορεί να προωθήσει ανάλογα αιτήματα διότι εκτός από την αντιφατικότητά της, έχει απέναντί της την ομογάλακτη ευρωπαϊκή συντήρηση ενώ «ο ορίζοντάς της είναι πάντα περιορισμένος». Μίλησε δε για «επιστροφή στη δεκαετία του 50 με πολιτικό λόγο που θυμίζει ΕΡΕ».
Οσον αφορά τον «υποτιθέμενο άλλο πόλο, τον ριζοπσπαστικό» ο κ. Βενιζέλος κατήγειλε ότι «υιοθετεί τις πιο παλαιοκομματικές λογικές και γίνεται αντίγραφο του χθες».
«Ο τόπος χρειάζεται στις 18 Ιουνίου κυβέρνηση που θα ενώσει τον λαό, ικανή να αναθεωρήσει τη δανειακή σύμβαση, κρατώντας την Ελλάδα με ασφάλεια μέσα στο ευρώ», κατέληξσε στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο κ. Βενιζέλος.

Κάποιοι κλείνουν το μάτι στην κοινωνία
Ερωτηθείς για την πραγματική κατάσταση των δημοσίων ταμείων, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ παραδέχθηκε ότι υπάρχει πρόβλημα στην εκτέλεση του προϋπολογισμού και κάμψη των δημοσίων εσόδων, την οποία απέδωσε στην ακυβερνησία, την πραγματική δυσπραγία αλλά και στο γεγονός ότι «κάποιοι κλείνουν το μάτι στην κοινωνία και της λένε ότι θα τα διευθετήσουμε αργότερα. Γιατί έτσι να πάει κανείς να πληρώσει;».

Απαράδεκτο και προσβλητικό το ύφος Λαγκάρντ
Με αφορμή ερώτηση για τις χθεσινές δηλώσεις Λαγκάρντ ο κ. Βενιζέλος σημείωσε: «Για το ύφος της κυρίας Λαγκάρντ μίλησα. Υπήρξε απαράδεκτο, προσβλητικό. Υπήρξε αντίδραση και στο διαδίκτυο και χαίρομαι που η κυρία Λαγκάρντ αναγκάστηκε να ανασκευάσει. Ναι συνεργαζόμαστε, αλλά με σεβασμό στην υπερηφάνεια του λαού μας».

Συγκρούομαι με την τρόικα από το Σεπτέμβριο του 2011
Ερωτηθείς από τη δημοσιογράφο του Εθνους Φώφη Γιωτάκη, τι έχει αλλάξει από την 6η Μαϊου και έπειτα ώστε το ΠΑΣΟΚ να εισηγείται πλέον αναθεώρηση δυσμενών όρων του Μνημονίου, και γιατί αυτό δεν έγινε και προκελογικά, ο κ. Βενιζέλος υποστήριξε ότι η σύγκρουσή του με την τρόικα για το θέμα της αναθεώρησης είναι παλαιότερη, ξεκινώντας ουσιαστικά με την αποχώρησή της από το γραφείο του το Σεπτέμβριο του 2011 «(Τώρα λεώ δημόσια ποιά ήταν τα σημεία της σύγκρουσής μου με την τρόικα», είπε). Αρνήθηκε την αιτίαση για μεταστροφή στις θέσεις του, παραπέμποντας σε τοποθετήσεις του ιδίου μετά την εκλογή στην προεδρία του Κινήματος αλλά παραδέχθηκε ότι η αλλαγή των ευρωπαϊκών συσχετισμών καθώς και η ολοκλήρωση του PSI ωφέλησε το αίτημα για αναθεώρηση.

«Κυβέρνηση με κορμό την υπεύθυνη κεντροαριστερά»
Οι στόχοι μας είναι δύο, ο εκλογικός στόχος και η ανασύσταση της παράταξης, ανέφερε ο Ευάγγελος Βενιζέλος και δήλωσε πως το ΠΑΣΟΚ επιθυμεί μία κυβέρνηση με κορμό την υπεύθυνη κεντροαριστερά.
Ζήτησε εξάλλου να σπάσει η πλαστή πόλωση που, όπως είπε, κάποιοι θέλουν να δημιουργήσουν. Ο τόπος χρειάζεται κυβέρνηση που να ενώσει το λαό, ικανή να αναθεωρήσει τη δανειακή σύμβαση κρατώντας την Ελλάδα με ασφάλεια στο ευρώ, κυβέρνηση που θα αποκαταστήσει το κύρος και την αξιοπιστία της Ελλάδας διεθνώς.
Επανέλαβε επίσης ότι το ΠΑΣΟΚ δεν είναι δεδομένο και δεν θα γίνει «τσόντα» κανενός. Το ΠΑΣΟΚ μπορεί να δώσει τη λύση γιατί έχει μια ολοκληρωμένη πρόταση, είπε και κάλεσε όλα τα κόμματα να μιλήσουν ανοιχτά πριν τις εκλογές.
Αναφερόμενος στο αποτέλεσμα των προηγούμενων εκλογών, τόνισε ότι κυριάρχησε η οργή και η απόρριψη και για τις επόμενες εκλογές είπε ότι ήρθε η ώρα για μια πιο θετική ψήφο.
Σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο, μέσα στην επόμενη εβδομάδα το ΠΑΣΟΚ θα ανακοινώσει τα νέα ψηφοδέλτια, στα οποία, όπως είπε, οι αλλαγές θα είναι οριακές. Τα ψηφοδέλτια δεν αποτυπώνουν τη νέα φυσιογνωμία του ΠΑΣΟΚ, βρισκόμαστε σε μια μεταβατική κατάσταση, ανέφερε.

www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: