Δευτέρα 28 Μαΐου 2012

Χιλιάδες κάμπιες απειλούν δέντρα και θάμνους στον Άγιο Θωμά Πρέβεζας.



Μεταξοσκώληκας ονομάζεται γενικά η κάμπια του εξημερωμένου είδους Bombyx mori της ομοταξίας των εντόμων. Έχει μεγάλη οικονομική αξία για τον άνθρωπο καθώς εκτρέφεται (σηροτροφία) για την παραγωγή του μεταξιού.

Στην συγκεκριμένη περίπτωση αυτή τη στιγμή οι μεταξοσκώληκες μόνο καλό δεν κάνουν αφού αμέτρητες κάμπιες έχουν εμφανιστεί το τελευταίο χρονικό διάστημα στον Άγιο Θωμά στην Πρέβεζα, απειλώντας δέντρα και θάμνους με καταστροφή. Οι κάτοικοι που παρακολουθούν την εξέλιξη δηλώνουν ανάστατοι βλέποντας τα μικρά αλσύλλια να αργοπεθαίνουν. Οι κάμπιες είναι χιλιάδες με αποτέλεσμα το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί να έχει γενικευτεί και συνεχώς να ξεραίνονται όλο και περισσότερα δέντρα.

ι κάμπιες «τρώνε» τα δέντρα με αποτέλεσμα πολλά να δείχνουν σαν μισοκαμμένα, ενώ σε άλλα να έχουν μείνει μερικές τούφες από πευκοβελόνες ή να έχουν μείνει μόνο οι σκελετοί τους.Πρέπει άμεσα να κινητοποιηθούν οι αρμόδιοι για αυτό το πρόβλημα που είναι ιδιαίτερα έντονο -έχοντας ταυτόχρονα και αυξητικές τάσεις-πρέπει οπωσδήποτε να υλοτομηθούν, να απομακρυνθούν και να καταστραφούν τα νεκρά δέντρα που αποτελούν φωλιά των εντόμων, έτσι ώστε να περιοριστεί ο πληθυσμός των επικίνδυνων εντόμων που θα πετάξουν την άνοιξη προσβάλλοντας νέα δέντρα.Δείτε παράκατω εικόνες που δείχνουν πως ακριβώς είναι η κατάσταση αυτή τη στιγμή...





www.louros-plus.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: