Πέμπτη 3 Μαΐου 2012

Συνέντευξη Χρήστου Παπουτσή, υποψήφιου βουλευτή ΠΑΣΟΚ Α' Αθηνών στην εφημερίδα «η Πράσινη» και τον δημοσιογράφο Η.Λαλιώτη





ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ – ΥΠΟΨ. ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΠΑΣΟΚ Α΄ ΑΘΗΝΑΣ

ΛΥΚΑΒΗΤΟΥ 5
10672 ΑΘΗΝΑ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ                                                                                 TΗΛ. (210) 3387700
FAX: (210) 3387709

  

Πέμπτη, 3 Μαΐου 2012

Συνέντευξη Χρήστου Παπουτσή, υποψήφιου βουλευτή ΠΑΣΟΚ Α’ Αθηνών στην εφημερίδα «η Πράσινη» και τον δημοσιογράφο Η.Λαλιώτη

Γνωρίζουμε ότι υποστηρίζετε τον Παναθηναϊκό και σας έχουμε δει αρκετές φορές να βρίσκετε στις εξέδρες με πολιτικούς σας αντιπάλους για χάρη του «τριφυλλιού».

Με τους περισσότερους ήμασταν στις εξέδρες πριν εμπλακούν με την πολιτική. Άλλωστε, από μικρό παιδί, πηγαίνω στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας…

Έχει δημιουργηθεί ένα τεράστιο θέμα για το γήπεδο  του Παναθηναϊκού στην Λεωφόρο Αλεξάνδρας τι σκέφτεστε να κάνετε και τι πρωτοβουλίες να πάρετε;
Είναι απαράδεκτο να δημιουργούνται συνεχώς νέα θέματα που εμποδίζουν την προώθηση αυτού του σχεδιασμού.
Εξοργίστηκα όταν άκουσα τις προηγούμενες μέρες αυτή τη συζήτηση που άνοιξε. Κι έσπευσα να υπενθυμίσω προς όλες τις κατευθύνσεις τις κοινές δεσμεύσεις που έχουμε αναλάβει εδώ και χρόνια. Μεταξύ των οποίων ότι δεν θα γκρεμιστεί ούτε ένας τοίχος από το Λεωφόρο εάν δεν έχει γίνει το γήπεδο στον Βοτανικό. Αυτή είναι η προϋπόθεση για να προχωρήσει η ανάπλαση στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας με τη ζώνη πρασίνου.
Σας υπενθυμίζω ότι ήταν δική μου η ιδέα και η πρόταση για το γήπεδο στο Βοτανικό και τη διπλή ανάπλαση, την οποία παρουσίασα δημόσια το 2002 ως υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων.
Έκτοτε  παρακολουθώ από κοντά και υποστηρίζω τη δουλειά που έχει γίνει με υπευθυνότητα , παρεμβαίνοντας όταν χρειάζεται για να αντιμετωπίζονται τα όποια προβλήματα.
Επιτέλους, ας συνειδητοποιήσουμε όλοι τη μεγάλη σημασία που έχει για την Αθήνα να αποκτήσει ένα σύγχρονο γήπεδο ποδοσφαίρου για μια ομάδα που αποτελεί μια ζωντανή διαφήμιση στην Ευρώπη.
Επιπλέον, ας συνειδητοποιήσουμε ότι το συνολικό έργο της διπλής ανάπλασης έχει τεράστια αναπτυξιακή, οικιστική και περιβαλλοντική αξία για την πρωτεύουσα.

Η εποχή είναι πολύ δύσκολη και ο ελληνικός λαός δοκιμάζεται σε πολλούς τομείς. Τι διαφορετικό πιστεύετε ότι μπορείτε να προσφέρετε ως παράταξη;
Τη γνώση, την εμπειρία, την αποφασιστικότητα, να υπερασπιστούμε τα συμφέροντα του ελληνισμού.
Το Ολοκληρωμένο Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης , που προτείνει το ΠΑΣΟΚ, οδηγεί τη χώρα με ασφάλεια στην ανάπτυξη και την κοινωνική δικαιοσύνη.
Δεν υπάρχουν περιθώρια για περιπέτειες και ακυβερνησία.
Η χώρα χρειάζεται κυβέρνηση που θα μπορεί να διαπραγματευθεί και να ενώσει τις υγιείς δυνάμεις της ελληνικής κοινωνίας.

Ποια τα περιθώρια σοβαρής διαχείρισης της κρίσιμης κατάστασης της χώρας και πως πιστεύετε ότι μπορεί να βγει η Ελλάδα από το αδιέξοδο;
Όσο υπάρχουν συγκεκριμένα αποτελέσματα στη δημοσιονομική διαχείριση της χώρας, τόσο η διαπραγματευτική της θέση θα βελτιώνεται. Όσο θα προχωρούμε με θάρρος και αποτελεσματικότητα στις αναγκαίες αλλαγές στις δομές του κράτους τόσο θα κερδίζουμε σε αξιοπιστία. Όσο θα αυξάνονται τα έσοδα για το κράτος από την αντιμετώπιση της παραοικονομίας και της φοροδιαφυγής τόσο θα πλησιάζουμε στην έξοδο από την κρίση.
Ταυτόχρονα, όμως αυτό που πρέπει να υποστηρίξουμε χωρίς καμιά καθυστέρηση είναι η ανάπτυξη , είναι η ρευστότητα στην αγορά έτσι ώστε να κινηθεί η οικονομία και να αντιμετωπισθεί η ανεργία. Με προτεραιότητα στους νέους, για τους οποίους πρέπει να δημιουργήσουμε νέες ευκαιρίες να αναδείξουν τις δεξιότητές τους και να μορφωθούν. Ένα είναι βέβαιο, ότι την επόμενη μέρα μετά τις εκλογές τίποτα δεν θα είναι το ίδιο όπως πριν. Και ότι, το μέλλον δεν μπορούμε να το κερδίσουμε με την πρακτική και τις λογικές του παρελθόντος.

Το μότο του ΠΑΣΟΚ είναι η συνέχεια στην σταθερότητα και όχι η περιπέτεια. Πως θα το διασφαλίσετε αυτό;
Με τη δέσμευσή μας να συνεργαστούμε για μια κυβέρνηση που θα στηρίζεται σε στέρεη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, ψύχραιμη , στιβαρή και αποτελεσματική.
Κι απευθυνόμαστε σε όλες τις υγιείς δυνάμεις της κοινωνίας που πιστεύουν στη δημοκρατία, που θέλουν την Ελλάδα στην Ευρώπη, που θέλουν την Ελλάδα της ανάπτυξης και της κοινωνικής αλληλεγγύης
Η πατρίδα χρειάζεται κυβέρνηση με πλήρη συναίσθηση της αποστολής της , να κυβερνήσει με γνώμονα το εθνικό συμφέρον , την προοπτική της ελληνικής κοινωνίας και την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας.
Κι αυτό μόνο το ΠΑΣΟΚ μπορεί να το εγγυηθεί με υπεύθυνο και αποφασιστικό τρόπο.

Το 1998 εκδώσατε το βιβλίο «Το χρώμα του μέλλοντος». Ποιο πιστεύετε ότι είναι αυτό …
Το χρώμα της ελπίδας. Κι αυτό είναι το πράσινο.
Ήταν ένα βιβλίο ιδεολογικού και πολιτικού προβληματισμού που αναφέρεται στη διαρκή αναζήτηση των νέων ανθρώπων για ένα πιο δίκαιο κόσμο. Και βασίζεται στην παραδοχή ότι το μέλλον δεν μας το χαρίζει κανείς. Το διαμορφώνουμε εμείς με διαρκή προσπάθεια, ελπίδες και αγώνες.

Ποια λάθη και παραλείψεις αναγνωρίζετε στο ΠΑΣΟΚ που κυβέρνησε  και τι ενέργειες έχουν γίνει να αλλάξουν αυτά;
Προφανώς, υπήρξαν λαθεμένες επιλογές προσώπων σε κρίσιμες θέσεις, λαθεμένες προτεραιότητες στην υλοποίηση της πολιτικής, καθυστερήσεις σε κρίσιμους τομείς.
Η κριτική και η αυτοκριτική ήταν για εμάς διαρκείς και άμεσες οι διορθωτικές κινήσεις. Σε μια περίοδο μεγάλης αστάθειας και αβεβαιότητας σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο.
Αλλά η χώρα στάθηκε όρθια και τώρα μπορεί να ελπίζει. Ο λαός έκανε μεγάλες θυσίες και τώρα πρέπει να πιάσουν τόπο.
Για αυτό είναι απαράδεκτη η ισοπέδωση της υπεράνθρωπης προσπάθειας της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ.

Στο πρόβλημα που υφίσταται με τους μετανάστες τι έχετε να προτείνετε;
Η παράνομη μετανάστευση είναι ένα εκρηκτικό πρόβλημα που αφέθηκε για δεκαετίες  να διογκωθεί, κρύφτηκε κάτω από το χαλί και τώρα προκαλεί ασφυξία στη χώρα.
Όταν ανέλαβα το Σεπτέμβριο του 2010 το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, έθεσα το μεταναστευτικό ως πρώτη προτεραιότητα αναδεικνύοντας την ευρωπαϊκή του διάσταση και όλες τις περίπλοκες πτυχές του.
Θέλω να είμαι σαφής.
Δεν πρόκειται να λυθεί το πρόβλημα χωρίς αποτελεσματικές και δίκαιες διαδικασίες παροχής Ασύλου, χωρίς Κέντρα Πρώτης Υποδοχής και Κράτησης παράνομων μεταναστών με τις απαιτούμενες προδιαγραφές, σε πολλές περιοχές της χώρας.
Από την αρχή , έθεσα σε εφαρμογή το ολοκληρωμένο σχέδιο φύλαξης των συνόρων. Όπου, μάλιστα, φέραμε τις ευρωπαϊκές δυνάμεις του Frontex και τις ομάδες ταχείας επέμβασης. Έτσι ώστε να συνδράμουν την Αστυνομία και το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή στην φύλαξη των ελληνικών συνόρων που είναι ταυτόχρονα και ευρωπαϊκά σύνορα…
Προχωρήσαμε στην κατασκευή του φράχτη στον Έβρο που ολοκληρώνεται τον Αύγουστο σε συνδυασμό με τη λειτουργία ενός συστήματος παρακολούθησης με θερμικές κάμερες που ξεκίνησε τον περασμένο Νοέμβριο.
Τον Ιανουάριο του 2011, προχωρήσαμε στο ριζικό εκσυγχρονισμό του νομικού μας συστήματος για τη χορήγηση πολιτικού ασύλου. Παράλληλα, είχαμε διαρκώς συστηματικές επιχειρήσεις ελέγχων στην Ηγουμενίτσα, την Πάτρα και στην υπόλοιπη χώρα. Ειδικότερα, στο κέντρο της Αθήνας εδώ και ενάμιση χρόνο γίνονται καθημερινά οργανωμένες επιχειρήσεις από τον Απρίλιο του 2011.  Αυτά τα τελευταία δύο χρόνια πάνω από 25.000 παράνομοι μετανάστες απελάθηκαν. Ενώ, ένας μεγάλος αριθμός έφυγε από την Ελλάδα με το πρόγραμμα εθελοντικού επαναπατρισμού.

Σε περίπτωση που η μετεκλογική συνεργασία είναι αναγκαία, προτιμάτε να γίνει με τη ΝΔ ή με κάποιο κόμμα της Αριστεράς και με ποιο;
Για το ΠΑΣΟΚ προέχει η αυτοδύναμη Ελλάδα.
Ανάλογα με τα αποτελέσματα των εκλογών και τις ανάγκες της χώρας, τότε και μόνο τότε, να γίνει συζήτηση για πιθανά σχήματα κυβερνητικής συνεργασίας. Σε αυτή την περίπτωση όμως, θα χρειασθεί μια ουσιαστική συμφωνία με συγκεκριμένες πολιτικές προτεραιότητες, που για το ΠΑΣΟΚ είναι τρεις.  Πρώτον , η σταθερή ευρωπαϊκή πορεία της χώρας. Με την έννοια της διαρκούς διαπραγμάτευσης με γνώμονα τα συμφέροντα του ελληνικού λαού.
Δεύτερον, επιτάχυνση στις αλλαγές των δομών του κράτους και στη λειτουργία των δημοσίων υπηρεσιών για την περικοπή των δαπανών και την αύξηση των δημοσίων εσόδων.
Τρίτον, μέσα σε αυτό το πλαίσιο διαρκής προσπάθεια για την ανάπτυξη, για τη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης και για την υποστήριξη  ενός δικτύου κοινωνικής αλληλεγγύης.

Σε μια ομιλία σας πρόσφατα είπατε «Οι θυσίες είναι οδυνηρές αλλά δεν πρέπει να πάνε χαμένες»…
Ναι οι θυσίες των πολιτών είναι πολλές και οδυνηρές και έγιναν αντικείμενο πολιτικής και κομματικής εκμετάλλευσης από όλες τις πλευρές. Ακόμη και σήμερα φτάνουν κάποιοι να ζητούν να φύγει η Ελλάδα από το ευρώ. Να επιστρέψει ξανά στη δραχμή. Αυτό όμως σημαίνει ότι οι θυσίες αυτές θα χαθούν.
Ελλάδα εκτός ευρώ σημαίνει ότι όσοι έχουν ευρώ θα αγοράζουν έναντι πινακίου φακής το δημόσιο πλούτο και τις περιουσίες των Ελλήνων.
Από την άλλη πλευρά, αν την επόμενη μέρα διαμορφώνεται ένα πολιτικό σκηνικό , όπου δεν προβλέπεται ανάσχεση της ύφεσης, όπου, με τις επιλογές που ανακοινώνουν τώρα τα κόμματα, οδηγούμαστε σε αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης, σε αύξηση της ανεργίας και επομένως στην αμφισβήτηση της ρύθμισης των δανείων που έχουμε ήδη πετύχει. Ε τότε, η χώρα θα είναι οριστικά σε αδιέξοδο.
Γι αυτό επιμένω , ότι τώρα είναι για όλους ώρα ευθύνης, απόφασης και επιλογής.
Για την πορεία της Ελλάδας, την προοπτική του λαού και ιδιαίτερα των νέων, για το ποιοι θέλουμε να μας κυβερνήσουν και ποιοι να μας εκπροσωπήσουν στη Βουλή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: