Πέμπτη 3 Μαΐου 2012

ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ AIDS - Συναγερμός και στα Γιάννινα.


Οι τηλεφωνικές γραμμές του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου δέχθηκαν δεκάδες κλήσεις από άνδρες που ζητούν πληροφορίες για τον τρόπο εξέτασής τους

Κάτι παραπάνω από πιθανό είναι το ενδεχόμενο να λάβει διαστάσεις μίας ανεξέλεγκτης επιδημίας σε ολόκληρη την επικράτεια, το θέμα που ανέκυψε με τον εντοπισμό 17 ιερόδουλων να είναι φορείς του ιού του AIDS από τα κλιμάκια του Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων σε σχετικούς ελέγχους που έγιναν σε οίκους ανοχής στην Αθήνα.
 Από τις πρώτες κιόλας ώρες που το πρόβλημα και ο κίνδυνος για όσους είχαν έρθει σε επαφή μαζί τους, δημοσιοποιήθηκε, υπήρξε ένας κατακλυσμός των τηλεφωνικών κέντρων του ΚΕΕΛΠΝΟ και του υπουργείου Υγείας, από πολίτες που είχαν έρθει σε σεξουαλική επαφή με κάποιες εξ' αυτών και μάλιστα χωρίς προφυλάξεις. 


Τα τηλεφωνήματα αυτά όμως δε γίνονται μόνο στις υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας στην Αττική, αλλά και στα Ιωάννινα, όπου σύμφωνα με την Ελευθερία Ζερβού, διευθύντρια του Τμήματος Αιμοδοσίας του ΠΠΓΝΙ, ειδικά τη Δευτέρα και την Τετάρτη, οι τηλεφωνικές γραμμές δέχθηκαν δεκάδες κλήσεις από άνδρες που ζητούν πληροφορίες για τον τρόπο εξέτασής τους.
 Τα στατιστικά στοιχεία και δεδομένα είναι εξαιρετικά ανησυχητικά και στην περιοχή μας, ενώ όπως τόνισε η κα Ζερβού, οι τελευταίες εξελίξεις δεν προκάλεσαν καμία έκπληξη στο προσωπικό του Τμήματος, αφού διαπιστώνεται μία ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων AIDS και στα Ιωάννινα.
 Έτσι, όπως είπε χθες σε δηλώσεις της  στο ITV η κα Ζερβού, υπάρχει μία αύξηση της τάξης του 20%-30% τα τέσσερα τελευταία χρόνια, με τους άνδρες να αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία των φορέων. Μάλιστα ανέφερε και ως αξιοσημείωτο χαρακτηριστικό πολλών περιπτώσεων, ότι ορισμένοι ενώ γνώριζαν, ότι είναι φορείς του ιού και ακολουθούσαν και τη σχετική θεραπευτική αγωγή, δεν το γνωστοποίησαν ποτέ στις συζύγους τους, με αποτέλεσμα να μεταδώσουν τον ιό και σε αυτές!
 Ένας δεύτερος παράγοντας που σχετίζεται με τις αιτίες της αύξησης των κρουσμάτων είναι και η χρήση από κοινού ναρκωτικών ουσιών με σύριγγες. «Έχουν αλλάξει δραματικά τα κοινωνικά και τα επιδημιολογικά δεδομένα στη χώρα μας.
 Δύο στενά δίπλα από το υπουργείο Υγείας, η πορνεία είναι παρούσα από το πρωί. Το χειρότερο είναι πως δε χρησιμοποιούν προφυλακτικό γιατί ο καθένας νομίζει, ότι δεν πρόκειται να του συμβεί.
 Δεν είναι μόνο το AIDS, αλλά και άλλες παθήσεις που μεταδίδονται με την ερωτική επαφή, όπως η ηπατίτιδα B και C αλλά και η σύφιλη που βρίσκεται σε έξαρση.
 Έχει αποδειχθεί στατιστικά και ιστορικά, ότι όσο ο κόσμος εξαθλιώνεται, τόσο επιτείνονται αυτά τα προβλήματα, ενώ ένα θέμα που πρέπει να λυθεί είναι και η πρόσβαση των μεταναστών στις υπηρεσίες υγείας», τόνισε η κα Ζερβού. 
Λείπει η ενημέρωση Ακολούθως η κα Ζερβού αναφέρθηκε στην τεράστια έλλειψη ενημέρωσης, που έχει ατονήσει τα τελευταία χρόνια, με συνέπεια ένα μεγάλο τμήμα των πολιτών να μην πληροφορείται τους κινδύνους από τους οποίους πρέπει να προστατευθεί.
 Ένα ακόμη ανησυχητικό στοιχείο που προκύπτει στην πορεία των ετών έχει να κάνει και με το γεγονός, πως πολλοί που έχουν την υπόνοια, ότι είναι φορείς του ιού δεν προσέρχονται για τις συνήθεις εξετάσεις, αλλά για να δώσουν εθελοντικά, αίμα.
 Αυτό ενέχει τεράστιο κίνδυνο μετάδοσης του ιού, καθώς ακόμη και με τις πλέον σύγχρονες μεθόδους και αναλύσεις, ο εντοπισμός του ιού δε μπορεί να γίνει νωρίτερα από το διάστημα των 11 ημερών. «Εάν κάποιος έχει κολλήσει πριν τρεις ημέρες, είναι αδύνατο να το βρούμε. Υπάρχει ένα «παράθυρο» όπως το αποκαλούμε ιατρικά, στο οποίο δεν είναι εφικτός ο εντοπισμός του ιού. 
Συνιστά τεράστια ανευθυνότητα και είναι εγκληματική η συμπεριφορά όσων έχουν τέτοιες υπόνοιες και αντί αν εξεταστούν κανονικά, προσέρχονται για να δώσουν αίμα, πιστεύοντας, πως εάν είναι φορείς θα τους ειδοποιήσουν μετά τον έλεγχο του αίματος», συμπλήρωσε η κα Ζερβού, για να καταλήξει λέγοντας πως αποδεικνύεται καθημερινά πλέον η αδήριτη αναγκαιότητα για τη λειτουργία του Κέντρου Αναφοράς AIDS στο ΠΠΓΝΙ που όχι μόνο καλύπτει μία μεγάλη γεωγραφική περιοχή, αλλά καλείται πλέον να απαντήσει σε αυξημένα αριθμητικά νούμερα κρουσμάτων.


Δεν υπάρχουν σχόλια: