Παρασκευή 6 Απριλίου 2012

Απαράδεκτη η εικόνα στο Μνημείο Ζαλόγγου.


Τον προβληματισμό τους για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στο ιστορικό μνημείο του Ζαλόγγου επισημαίνουν τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου «Πρέβεζα» με επιστολή τους προς τον Δήμαρχο Πρέβεζας κάνοντας λόγο για απαράδεκτες εικόνες. Αναλυτικά η επιστολή αναφέρει:


«Κύριε Δήμαρχε,
λαμβάνουμε για άλλη μια φορά το θάρρος να σας απασχολήσουμε με μια σύντομη, αλλά μεστή περιεχομένου επιστολή προκειμένου να σας εκθέσουμε την κατάσταση που επικρατεί στο ιστορικό μνημείο του Ζαλόγγου. Είναι υποχρέωσή μας λοιπόν να σας γνωστοποιήσουμε την απαράδεκτη εικόνα που παρουσιάζει σήμερα το μνημείο, θεωρώντας ότι έχετε υπόψη σας παράλληλα και την πρώτη επιστολή που σας απευθύναμε με θέμα την ανάρτηση αναλογίου πληροφοριακού περιεχομένου στην είσοδο του μνημείου για την οποία αναμένουμε τη θετική- ευελπιστούμε- συγκατάθεσή σας. Ο συνδυασμός των δύο αυτών θεμάτων εν όψει βέβαια και της θερινής περιόδου κρίνεται αναγκαίος.

Χαρακτηρίσαμε την εικόνα του μνημείου " απαράδεκτη" και αυτό δεν αποτελεί βεβιασμένη και αβάσιμη κρίση. Ο χώρος φέρει όλα τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα μιας ελληνικής στάνης, καθώς κάποιος συμπαθής-κατά τα άλλα- συμπολίτης μας θεωρεί ότι ο περιφραγμένος χώρος αποτελεί ιδανικό τόπο φύλαξης και προστασίας των αιγοπροβάτων του. Οι απόρροιες αυτής του της ενέργειας είναι γνωστές σ' όλους, παντού περιττώματα και δυσοσμία.

Εκτός , όμως από τα παραπάνω η όλη κατάσταση γίνεται και επικίνδυνη, μιας και τα υποστυλώματα που στήθηκαν για τη συντήρηση του μνημείου παραμένουν! Μάλιστα εξαιτίας της πολύχρονης παραμονής τους και των καιρικών συνθηκών έχουν υποστεί φανερή φθορά, ορισμένα εκ των οποίων έχουν πέσει , ενώ άλλα σχεδόν αιωρούνται υποβοηθούμενα από κατεστραμμένες εξαρτήσεις εκθέτοντας σε άμεσο κίνδυνο τη ζωή των επισκεπτών. Ο περιβάλλοντας χώρος είναι γεμάτος από σίδερα , καδρόνια και καρφιά! Είμαστε σίγουροι ότι και εσείς θα αγανακτήσετε, εάν ο χρόνος σας σας επιτρέψει να επισκεφτείτε το μνημείο, για να διαπιστώσετε " ιδίοις όμμασι" ότι δεν είμαστε υπερβολικοί και ότι αυτή η κατάσταση δυστυχώς διαιωνίζεται εδώ και καιρό.

Λυπόμαστε ειλικρινά αντικρίζοντας μνημεία ιστορικού ενδιαφέροντος να έχουν περιέλθει σ΄ αυτήν τη κατάσταση που μαρτυρεί την έλλειψη ιστορικής συνείδησης. Το Ζάλογγο αξίζει της προσοχής μας, μιας και αποτελεί αστείρευτη πηγή ηθικών αξιών για τη νέα γενιά. Η μεταλαμπάδευση των αξιών αυτών θα πρέπει να είναι η πρώτη μέριμνά μας ως ενήλικες πολίτες. Επιπρόσθετα, ας μην μας διαφεύγει της προσοχής το γεγονός ότι για τη συντήρηση αυτού του μνημείου το ελληνικό κράτος δαπάνησε ένα αξιόλογο χρηματικό ποσό το οποίο δεν πρέπει- σε καμιά περίπτωση-να θεωρηθεί από τους συμπολίτες μας αλλά και από τους επισκέπτες ως μια άσκοπη σπατάλη που αμαυρώνει και αισθητικά τον ιστορικό τόπο».

Με εκτίμηση Το Δ.Σ

www.prevezaleaks.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: