Δευτέρα 23 Απριλίου 2012

Κατώτερα των περιστάσεων τα γαλάζια ψηφοδέλτια στην Ήπειρο.



Απουσιάζει η ανανέωση και η δυναμική- Όλα τα ονόματα υποψηφίων στην Ήπειρο.

Χωρίς την ουσιαστική έκπληξη και τη συμμετοχή κάποιου ονόματος που θα μπορούσε να προσθέσει ουσία και εντυπώσεις ανακοινώθηκαν τα ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας στην Ήπειρο. Κι αν η ανανέωση είναι αίτημα της εποχής και των πολιτών φαίνεται ότι αυτή υπολογίζεται μόνο σε αριθμούς και ποσοστά.

Με την διαφορά ότι η πολιτική δεν είναι μόνο αριθμητική!
Το κλίμα ειδικά στα Γιάννινα και την Άρτα είναι εξαιρετικά βαρύ καθώς εκτός ψηφοδελτίου βρίσκονται υποψηφιότητες που είχαν δυναμική και εμφανώς μπορούσαν να κάνουν την διαφορά.
Αντ' αυτού προτιμήθηκαν πρόσωπα που είτε έχουν διαδρομή στα κοινά εδώ και χρόνια είτε δεν αποτελούν απειλή για κανέναν.

Στο Νομό Ιωαννίνων λοιπόν υποψήφιοι εκ νέου είναι οι δύο βουλευτές του κόμματος Κώστας Τασούλας και Σταύρος Καλογιάννης. Αυτή τη φορά το έργο τους θα είναι σίγουρα πιο δύσκολο από ότι στο παρελθόν, καθώς θα πρέπει να επιχειρηματολογήσουν για όλα όσα έγιναν ή δεν έγιναν τα τελευταία χρόνια.
Ο επιχειρηματίας Βασίλης Τσιαλιαμάνης είναι ένα από τα νέα πρόσωπα του ψηφοδελτίου. Ο ίδιος είχε εκδηλώσει το ενδιαφέρον του εδώ και ένα χρόνο περίπου και τελικά πέτυχε το στόχο.
Η πρώην αντιδήμαρχος και δημοτική σύμβουλος Άννα- Μισέλ Ασημακοπούλου δοκιμάζει αυτή τη φορά τις δυνάμεις της στην κεντρική πολιτική σκηνή.
Νέο πρόσωπο ο γιατρός Φίλιππος Σιάκας, με καταβολές από το χώρο του ΠΑΣΟΚ, μπήκε τελευταίος στην κούρσα της διεκδίκησης θέσης στο ψηφοδέλτιο και τα κατάφερε.
Το ψηφοδέλτιο συμπληρώνουν δύο πρόσωπα, που έχουν δοκιμαστεί αρκετές φορές στην προεκλογική μάχη και όχι πάντα με επιτυχία.
Ο Κώστας Χαραλαμπόπουλος που είχε πρωταγωνιστήσει στις αρχές της δεκαετίας του ενενήντα τώρα επανακάμπτει και η Γιούλα Μητροκώστα είναι παρούσα και σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση, αποδεικνύοντας ότι αποτελεί στρατιώτη του κόμματος με συνέπεια.

Στο Νομό Άρτας ήδη οι αντιδράσεις είναι σφοδρές και η δυσαρέσκεια έντονη. Ο κομμένος από το ψηφοδέλτιο γιατρός Ευάγγελος Παπαδημητρίου, που είχε ξεκινήσει την προεκλογική του εκστρατεία, καταγγέλλει παρέες και μηχανισμούς και αποχαιρετά τη Νέα Δημοκρατία.
Από την πλειάδα στελεχών που είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον, μεταξύ αυτών ο Χρήστος Τσιρογιάννης, ο Χριστόφορος Μίχου, ο Ντίνος Παπαδημητρίου δεν επιλέχθηκε κανείς.
Αντ' αυτού προτιμήθηκε η συμμετοχή δύο γυναικών, της δικηγόρου Εύης Καραμπίνα -κόρης του πρώην βουλευτή Κώστα Καραμπίνα- και της εκπαιδευτικού Αναστασίας Σίμου.
Στο ψηφοδέλτιο συμμετέχει και πάλι ο βουλευτής Κώστας Παπασιώζος.
Να σημειωθεί ότι διαγράφηκε και επανήλθε, αλλά όλα αυτά του συγχωρήθηκαν τελικά από την ηγεσία του κόμματος.
Ο Γιώργος Στύλιος, δεν μπορεί να θεωρηθεί νέο πρόσωπο καθώς ήταν υποψήφιος και το 2009 και το 2007 ενώ ο Γιώργος Παπαβασιλείου πρώην Νομάρχης Άρτας, είχε κατέβει υποψήφιος και στις δημοτικές εκλογές για το αξίωμα του δημάρχου Άρτας χωρίς να καταφέρει να εκλεγεί.

Στην Πρέβεζα, η ανανέωση του ψηφοδελτίου προκύπτει εξ ανάγκης. Το ενδιαφέρον ήταν περιορισμένο, όπως και οι επιλογές. Σαφώς η υποψηφιότητα του Στέργιου Γιαννάκη, πολιτικού μηχανικού, επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο Δήμο Πρέβεζας δεν περνά απαρατήρητη και ίσως να αποτελέσει μία από τις εκπλήξεις στην Ήπειρο.
Στο ψηφοδέλτιο μετέχει ακόμη ο σημερινός βουλευτής Δημήτρης Τσουμάνης και συμπληρώνεται από τον απόστρατο της Ελληνικής Αστυνομίας Λάμπρο Πρέντζα. Η Άννα Πήλιου είναι το πρόσωπο που συμπλήρωσε το ψηφοδέλτιο την τελευταία στιγμή, χωρίς πάντως να θεωρείται από τις ισχυρές γυναικείες υποψηφιότητες που θα μπορούσαν να υπάρξουν στην Πρέβεζα.

Στο Νομό Θεσπρωτίας δεν έγινε καμία έκπληξη. Ακόμη και η υποψηφιότητα της δικηγόρου Ελένης Πάντου ήταν αναμενόμενη καθώς ήταν γνωστές οι επικοινωνίες που είχαν προηγηθεί.
Ο Κώστας Μπέσης, δασολόγος, θα είναι τελικά στο ψηφοδέλτιο, το οποίο συμπληρώνεται από την ισχυρή υποψηφιότητα του Αντώνη Μπέζα.
Αν κάτι προκαλεί μεγάλη έκπληξη -δυσάρεστη- είναι οι επιλογές που έγιναν αρχικά στο Νομό Ιωαννίνων και εν συνεχεία στην Άρτα.

Στα Γιάννινα βρέθηκαν εκτός ψηφοδελτίου ο αντιπεριφερειάρχης Παντελής Κολόκας, που αποτελούσε μία πολύ ισχυρή υποψηφιότητα, αλλά και ο Στέλιος Λεύκοβιτς, από τα νέα πρόσωπα που θα μπορούσε να δώσει άλλη εικόνα στο ψηφοδέλτιο και φυσικά με την παρουσία να το ενδυναμώσει.

Προφανώς τα κριτήρια που επικράτησαν ήταν εντελώς διαφορετικά και έτσι οδήγησαν στο συγκεκριμένο ψηφοδέλτιο, το οποίο μάλλον απέχει πολύ από τις απαιτήσεις των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας.


Δεν υπάρχουν σχόλια: