Και νέες φορολογικές επιβαρύνσεις στα χαμηλά εισοδήματα και ταυτόχρονα φοροελαφρύνσεις στα υψηλά εισοδήματα φέρνει το πόρισμα της διακομματικής Επιτροπής για τη σύνταξη του Εθνικού Φορολογικού Συστήματος! Το υπουργείο Οικονομικών, διεξήγαγε διάλογο με τα κόμματα (χωρίς τη συμμετοχή της ΝΔ) και τους φορείς και το αποτέλεσμα είναι για άλλη μια φορά αρνητικό για τους μη έχοντες...
Στην επιτροπή σύνταξης του Εθνικού Φορολογικού Συστήματος συμμετείχαν ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Παντελής Οικονόμου, ο γγ του υπουργείου, Ηλίας Πλασκοβίτης, ο ειδικός γραμματέας της ΓΓΠΣ, Θεοχάρης Θεοχάρης, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Μακρυπίδης και ο βουλευτής του ΛΑΟΣ, Μανούσος Ντουκάκης.
Πιο συγκεκριμένα, το πλαίσιο του υπουργείου Οικονομικών φέρεται να προβλέπει τη θέσπιση νέας φορολογικής κλίμακας για τα εισοδήματα των φυσικών προσώπων με μείωση του ανώτατου φορολογικού συντελεστή στο 40%, από 45% σήμερα για εισοδήματα πάνω από 60.000 ευρώ, καθώς και περιορισμό των φορολογικών κλιμακίων και των συντελεστών σε 5, από 8 σήμερα.
Συγκεκριμένα, ο συντελεστής είναι:
- μηδενικός για εισόδημα έως 5.000 ευρώ.
- 10% για το κλιμάκιο εισοδήματος από 5.001 έως 10.000 ευρώ.
- 20% για το κλιμάκιο εισοδήματος από 10.001 έως 30.000 ευρώ.
- 30% από 30.001 έως 60.000 ευρώ.
- 40% για εισοδήματα άνω των 60.000 ευρώ.
Πρακτικά, η νέα κλίμακα θα φέρει επιβαρύνσεις που θα κυμαίνονται από 30 μέχρι και 280 ευρώ σε όσους έχουν εισοδήματα από 11.000 έως και 21.000 ευρώ, ενώ αντίθετα, τα εισοδήματα άνω των 22.000 ευρώ, θα έχουν ελαφρύνσεις που θα ξεκινούν από 20 και ανέρχονται έως 2.920 για τα εισοδήματα των 100.000 ευρώ.
Στο πόρισμα, προβλέπονται μειώσεις και στη φορολογία των κερδών των επιχειρήσεων. Ο συντελεστής φορολογίας των κερδών προτείνεται να διαμορφωθεί στο 20% και σε επίπεδα ακόμη χαμηλότερα στο μέλλον.
Σε ό,τι έχει να κάνει με τα ακίνητα, προβλέπεται η θέσπιση δύο φόρων: Ο ένας, στον οποίο θα συγχωνευτούν ο σημερινός φόρος ακίνητης περιουσίας (ΦΑΠ) και το ειδικό τέλος ακινήτων και θα αποδίδεται στο κράτος και ο άλλος ο οποίος θα συμπεριλάβει τους φόρους και τα τέλη που επιβάλλονται και εισπράττονται σήμερα από τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Για τις αντικειμενικές τιμές των ακινήτων, συμφωνήθηκε να αντικατασταθούν από τις αγοραίες τιμές ακινήτων, τις οποίες παρακολουθεί η Τράπεζα της Ελλάδος, ενώ θα επικαιροποιούνται ανά τρίμηνο για να μην παρουσιάζονται αποκλίσεις από τις λεγόμενες πραγματικές τιμές.
Επίσης στο κείμενο περιλαμβάνονται προτάσεις για θέσπιση αντικειμενικών κριτηρίων φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών, κατάργηση φοροαπαλλαγών και αντικατάσταση τους με επιδόματα και επιβολή ενιαίου φόρου στα ακίνητα σε αντικατάσταση του έκτακτου τέλους ακινήτων.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες δε προβλέπεται μείωση των συντελεστών Φ.Π.Α παρά μόνο στην περίπτωση που επιτυγχάνονται οι ετήσιοι στόχοι για τα έσοδα από τον συγκεκριμένο φόρο.
Το προσχέδιο νόμου πρέπει να είναι έτοιμο έως τα τέλη Απριλίου, ώστε το νομοσχέδιο να ψηφισθεί από την επόμενη κυβέρνηση μέχρι τον Ιούνιο.
Οι θέσεις της ΝΔ έχουν διαφορές σε σχέση με το πόρισμα της επιτροπής. Για παράδειγμα προτείνει την επαναφορά του αφορολόγητου ορίου στα 12.000 (και όχι την διατήρησή του στα 5.000 ευρώ όπως το υπουργείο Οικονομικών), ενιαίο συντελεστή 15% για τις επιχειρήσεις και τη φορολόγηση των μερισμάτων (έναντι 20% με προοπτική μείωσης στο 15%), μείωση του ΦΠΑ σε 19% από 23%, σε 9% από 13% και του χαμηλού συντελεστή στο 5% (έναντι μείωσης κατά 1% που προτείνει το υπουργείο Οικονομικών αν υπάρχει περιθώριο).
www.eklogika.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου