Δευτέρα 2 Ιανουαρίου 2012

100 κρίσιμες μέρες της Κυβέρνησης Παπαδήμου.



Μπροστά στο φάσμα της ανεξέλεγκτης χρεοκοπίας και των ασφυκτικών πιέσεων της τρόικας για άμεση λήψη μέτρων, ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος φαίρεται να είναι αποφασισμένος να δώσει την ύστατη μάχη των 100 ημερών για να αποτρέψει την επιστροφή στην δραχμή. Ο πρωθυπουργός έλαβε μια δήλωση στήριξης από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, που δημιούργησε αίσθηση, καθώς ο Κάρολος Παπούλιας άφησε αιχμές ότι «γίνεται πόλεμος» στον κ. Παπαδήμο. Την ανάγκη εφαρμογής μεταρρυθμίσεων προκειμένου να αποφευχθεί η επιστροφή στη δραχμή, υπογράμμισε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παντελής Καψής.

Μέσα στις επόμενες 100 ημέρες θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις για την ανταλλαγή ομολόγων, όπως επίσης οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και διαρθρωτικές αλλαγές ώστε να εκταμιευτεί η δόση των 90 δισ. ευρώ.
Στο διάστημα λοιπόν των επόμενων 100 ημερών, οπότε και αναμένεται να ξεκινήσει η προεκλογική περίοδος, θα πρέπει:
  • Να έχει ολοκληρωθεί, και με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για τα ελληνικά συμφέροντα, η διαδικασία ανταλλαγής κρατικών ομολόγων με τους ιδιώτες επενδυτές (το λεγόμενο PSI, από το οποίο η Ελλάδα προσδοκά ότι θα περιορίσει το χρέος της κατά 100 δισ. ευρώ).
  • Να έχουν ολοκληρωθεί οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και διαρθρωτικές αλλαγές στο ελληνικό κράτος, τις οποίες οι δανειστές θεωρούν προϋπόθεση για την εκταμίευση της επόμενη δόσης του δανείου (περίπου 90 δισ. ευρώ).
  • Να έχει καταρτισθεί η νέα δανειακή σύμβαση και να έχουν συμφωνηθεί οι όροι του Μνημονίου που θα τη συνοδεύουν.

Την Πέμπτη συνεδριάζει το υπουργικό Συμβούλιο ώστε μέχρι τις 15 Ιανουαρίου -όποτε φτάνει η τρόικα- να μην υπάρχουν εκκρεμότητες. Στο επίκεντρο των συζητήσεων της κυβέρνησης με την τρόικα θα βρεθούν τα επιπλέον μέτρα που θα χρειαστούν για να καλυφθεί η «μαύρη τρύπα» στον προϋπολογισμό, άνω των 3 δισ. ευρώ. H τρόικα εκτιμά ότι τα νέα μέτρα πρέπει να βασίζονται στην περαιτέρω μείωση των δαπανών και όχι στην αύξηση των φόρων.
Παράλληλα η κυβέρνηση θα κάνει τις πρώτες συζητήσεις με την τριμερή για τα επιπλέον μέτρα, τουλάχιστον 7 δισ. ευρώ της τριετίας 2013 - 2015, τα οποία θα εξειδικευθούν το καλοκαίρι.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα Τα Νέα, ο πρωθυπουργός δείχνει αποφασισμένος, μετά και τη στήριξη που του πρόσφεραν στις συναντήσεις των προηγούμενων ημερών οι πολιτικοί αρχηγοί Γιώργος Παπανδρέου, Αντώνης Σαμαράς και Γιώργος Καρατζαφέρης να κινητοποιήσει την κυβέρνηση στο έπακρο ώστε να προχωρήσουν οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις που θα βγάλουν από το αδιέξοδο τον τόπο.

Καψής: Θέλει σοβαρή δουλειά για να αποφύγουμε την επιστροφή στη δραχμή
Την ανάγκη εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων, προκειμένου να αποφευχθεί η επιστροφή στη δραχμή, υπογράμμισε σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΙ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παντελής Καψής υποστηρίζοντας ότι δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι η Ελλάδα έχει γλιτώσει τον κίνδυνο χρεοκοπίας, επειδή έλαβε την έκτη δόση.

«Δεν έχει νόημα αυτή τη στιγμή να δημιουργήσουμε έναν πανικό ότι "Α! Πάμε στην δραχμή". Θέλει προσοχή, γιατί μπορούμε πράγματι να το αποφύγουμε, εάν κάνουμε πολύ σοβαρή και συστηματική δουλειά» σημείωσε. Υποστήριξε ότι «τον τελευταίο καιρό έχει επικρατήσει ένας μικρός εφησυχασμός, ότι πήραμε την έκτη δόση, σχηματίστηκε μια κυβέρνηση συνεργασίας και λύθηκαν τα προβλήματα».

«Στην πραγματικότητα», πρόσθεσε, «ξέρουμε ότι τα προβλήματα είναι μπροστά μας, ότι θα είναι μια πάρα, πάρα πολύ δύσκολη διαπραγμάτευση με την τρόικα για να πάρουμε το δάνειο, ότι η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε πολύ άσχημη κατάσταση και χρειάζεται να ληφθούν τα διαρθρωτικά-αναπτυξιακά μέτρα που θα βάλουνε μπροστά τις επενδύσεις».

Ο κ. Καψής ανέφερε ακόμη ότι «η κυβέρνηση Παπαδήμου δεν έχει περιθώριο να μεταθέσει για αργότερα τα ζητήματα για τα οποία έχει δεσμευτεί», και συμπλήρωσε ότι το υπουργικό συμβούλιο λειτουργεί αυτόνομα, χωρίς προαποφασισμένες γραμμές από τα κόμματα. Ειδικά για τους υπουργούς του ΠΑΣΟΚ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι έχουν ως προτεραιότητα το κυβερνητικό έργο, αναφέροντας ωστόσο ότι ίσως το θέμα διαδοχής στο Κίνημα επηρεάζει τη λειτουργία της κυβέρνησης.
Το πρώτο τρίμηνο του 2012 θα κριθεί αν η Ελλάδα θα παραμείνει ή όχι στην ευρωζώνη, εκτίμησε σήμερα ο πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών και πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας Β. Ράπανος, προειδοποιώντας ότι σε περίπτωση εξόδου από το ευρώ η χώρα θα γυρίσει 20-25 χρόνια πίσω. Επιπλέον, κάλεσε τον πολιτικό κόσμο σε συστράτευση και ζήτησε στήριξη της κυβέρνησης Παπαδήμου.
Από την πλευρά του, ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ, Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Real Fm, στάθηκε στην «καθυστέρηση των διαρθρωτικών αλλαγών», που όπως είπε είναι «θανάσιμο λάθος». «Για τα 8 δισ. μάς ταλαιπώρησαν τόσο πολύ. Φανταστείτε τι θα γίνει για τα 89 δισ. Δεν πρόκειται να μας τα δώσουν χωρίς εξασφαλίσεις», σημείωσε.

Σχετικά με το ενδεχόμενο επιστροφής της χώρας στη δραχμή, ο Γιάννης Στουρνάρας μίλησε για «καταστροφή». «Η κρίση χρέους θα γίνει συναλλαγματική κρίση. Η Ελλάδα θα σταματήσει να λειτουργεί», υπογράμμισε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: