Σύμφωνα με τα όσα προκύπτουν από τη δημοσκόπηση, η απογοήτευση των πολιτών είναι σχεδόν καθολική, καθώς το 85% πιστεύει ότι τα πράγματα πηγαίνουν λάθος στη χώρα και μόνο το 10% εκτιμά ότι οδεύουν προς τη σωστή κατεύθυνση. Ταυτόχρονα, το 89% νιώθει ανασφάλεια για τα προσεχή δύο χρόνια, ενώ το ίδιο ποσοστό εκτιμά ότι θα σημειωθούν κοινωνικές συγκρούσεις στους προσεχείς μήνες.
Γενικευμένη είναι επίσης η απαξίωση του πολιτικού συστήματος, καθώς το 73% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι ούτε το ΠΑΣΟΚ, αλλά ούτε και η Ν.Δ., σε περίπτωση που ήταν κυβέρνηση, δεν μπορούν να δώσουν απαντήσεις στα προβλήματα της χώρας. Τραγικά είναι τα ποσοστά προτίμησης που συγκεντρώνουν τα δύο μεγάλα κόμματα και στην ερώτηση για το ποια είναι η καλύτερη κυβέρνηση για τη χώρα, με το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ να συγκεντρώνουν έκαστοι από. 11%.
Σε ό,τι αφορά, πάντως, τη Νέα Δημοκρατία, το θετικό είναι ότι εξακολουθεί να προηγείται του ΠΑΣΟΚ στην πρόθεση ψήφου και μάλιστα με διευρυμένη διαφορά (9%) από προηγούμενες δημοσκοπήσεις, χωρίς, όμως, και πάλι να βγάζει αυτοδυναμία. Συγκεκριμένα, η ΝΔ συγκεντρώνει το 31,5% , το ΠΑΣΟΚ το 22,5%, το ΚΚΕ 10,5%, το ΣΥΡΙΖΑ 9,5%, ο ΛΑ.Ο.Σ., 9%, οι Οικολόγοι 3%, η Δημοκρατική Αριστερά 5% και εκτός Βουλής μένει η Δημοκρατική Συμμαχία με 2%. Σε άλλη μια δημοσκόπηση, όμως, την πλειοψηφία των προτιμήσεων των πολιτών συγκεντρώνει η. αποχή με ποσοστό 34%.
Στο ερώτημα για την πρόθεση ψήφου και αφού έγινε αναγωγή, η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει το 31,5% και το ΠΑΣΟΚ το 22,5%.
Ούτε Παπανδρέου, ούτε Σαμαράς.
Στο ερώτημα για το ποιος είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός, το 47% απορρίπτει και τον Γιώργο Παπανδρέου και τον Αντώνη Σαμαρά. Ωστόσο το 28% προτιμά τον κ. Σαμαρά έναντι του 22% που επιθυμεί τον Γιώργο Παπανδρέου.
Πιο δημοφιλής από τους πολιτικούς αρχηγούς είναι ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. Γ. Καρατζαφέρης, για τον ποίο έχει θετική άποψη το 38% των ερωτηθέντων. Ακόμη και στη δική του περίπτωση, όμως, αυτοί που έχουν αρνητική άποψη είναι περισσότεροι (57%). Η δημοτικότητα του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου βρίσκεται σε σταθερά πτωτική τροχιά: Μόλις το 23% των ερωτηθέντων τον βλέπουν θετικά, ενώ το 73% έχει αρνητική άποψη. Χαρακτηριστικό είναι, μάλιστα, ότι η δημοτικότητα του πρωθυπουργού, κατέγραψε πτώση 7% σε ένα μήνα, καθώς το Σεπτέμβριο ήταν στο 30%!
Για τον Αλέξη Τσίπρα, το 36% των ερωτηθέντων εκφράζει θετική άποψη έναντι του 59% που έχει αρνητική άποψη, ενώ για τον επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αντώνη Σαμαρά, το ποσοστό που εκφράζει θετική άποψη ανέρχεται στο 35% και το 59% εκφράζει αρνητική άποψη. Τέλος, η Αλέκα Παπαρήγα, συγκεντρώνει θετικές απόψεις σε ποσοστό 23% και αρνητικές σε ποσοστό 73%.
Προτιμούν κυβέρνηση συνεργασίας.
Υπέρ των κυβερνήσεων συνεργασίας τάσσονται οι πολίτες. Συγκεκριμένα, στην ερώτηση για το ποια μορφή διακυβέρνησης θα ήταν προτιμότερη για τη χώρα, το 18% απαντά ότι προτιμά κυβέρνηση συνεργασίας ΠΑΣΟΚ - Ν.Δ., ενώ επίσης ένα 18% δηλώνει ότι επιθυμεί οικουμενική. Αυτοδύναμη κυβέρνηση της ΝΔ επιθυμεί μόλις το 9%, ενώ ακόμη πιο κάτω βρίσκεται το αντίστοιχο ποσοστό του ΠΑΣΟΚ, που φτάνει μόλις το 5%!
Το 57% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι θα γίνουν πρόωρες εκλογές, αν και το 53% αυτών πιστεύει ότι δεν χρειάζονται αυτή τη στιγμή. Αντίθετη άποψη έχει το έναντι του 39%.
Τέλος στο ερώτημα αν αύριο διεξάγονταν εκλογές και ανεξάρτητα από κομματικές πεποιθήσεις, ποιο κόμμα πιστεύετε ότι θα κέρδιζε, στην παράσταση νίκης η ΝΔ σημειώνει σημαντικό προβάδισμα με το ποσοστό της να ανέρχεται στο 59% , ενώ το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει μόνο ένα ποσοστό της τάξεως του 9%.
Μεγαλύτερα προβλήματα το οικονομικό, η ανεργία και οι. πολιτικοί!
Η πλήρης απαξίωση του πολιτικού συστήματος στην Ελλάδα προκύπτει και από το γεγονός ότι ένα 17% των ερωτηθέντων στη δημοσκόπηση, θεωρούν τους πολιτικούς ως το μεγαλύτερο πρόβλημα αυτή τη στιγμή!Όπως είναι λογικό, ωστόσο, οι περισσότεροι (67%) θεωρούν ως μεγαλύτερο πρόβλημα το οικονομικό, ενώ ακολουθεί η ανεργία με 34%. Ακόμη το 76% των ερωτηθέντων πιστεύει, όσον αφορά στην προσωπική του οικονομική κατάσταση, ότι αυτή θα χειροτερέψει, ενώ το 94% δεν πιστεύει ότι θα καταφέρει να αποταμιεύσει χρήματα για το προσεχές έτος.
Τέλος, αναφορικά με τη διεθνή ισχύ της χώρας συγκριτικά με ένα χρόνο πριν, το 81% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι έγινε πιο αδύνατη, το 14% παρέμεινε η ίδια, το 4% ότι έγινε πιο ισχυρή και το 1% δεν έχει γνώμη.
Για να δείτε όλη τη δημοσκόπηση πατήστε εδώ
www.eklogika.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου