Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2011

Kαταλυτική η παρέμβαση της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος, στην ημερίδα της Εταιρείας Ελλήνων Ευεργετών, ''για την διαχρονική συμβολή της Ευεργεσίας'', σχετικά με τα Ηπειρωτικά κληροδοτήματα και τα ευαγή ιδρύματα.

[The-Stadium.jpg]


Τιμήθηκε και φέτος, την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου, από την Περιφέρεια Αττικής, η Μνήμη των Εθνικών Ευεργετών, με την πρέπουσα λαμπρότητα στην καθιερωμένη πλέον μέρα Μνήμης των Εθνικών Ευεργετών.

Μετά την επιμνημόσυνη δέηση στον Ι.Ν. Διονυσίου του Αεροπαγίτου και την ομιλία του Αντιπεριφερειάρχη Νήσων και Προέδρου της Επιτροπής Πολιτισμού, της Περιφέρειας Αττικής, κ. Δ. Κατσικάρη, ακολούθησε κατάθεση Στεφάνων στο Μνημείου του Αγνώστου Στρατιώτη.

Η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδίας Ελλάδος ως φορέας έκφρασης της Ηπειρωτικής αποδημίας, είχε την τιμητική της και μέσω του Προέδρου της Γιώργου Οικονόμου, κατέθεσε σχετικό στεφάνι, εκπροσωπώντας και όλους τους Ελληνικούς αποδημικούς φορείς που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Στη συνέχεια ακολούθησε ημερίδα με θέμα '' Η Διαχρονική συμβολή της Ευεργεσίας στο Κοινωνικό, Εθνικό και Ευρωπαικό γίγνεσθαι'', που διοργάνωσε η Εταιρεία  Ελλήνων Ευεργετών, στην αίθουσα εκδηλώσεων, του Γραφείου Ενημέρωσης του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, στην οποία συμμετείχε η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία δια του Προέδρου και Αντιπροέδρου της Γιώργου Οικονόμου και Κώστα Κωνή.

Στην ημερίδα αυτή την Κυβέρνηση εκπροσώπησε και χαιρέτησε, ο Υπουργός Αναπληρωτής Οικονομικών κ. Παντελής Οικονόμου, το Ελληνικό Κοινοβούλιο και τον Πρόεδρο του, ο Βουλευτής Β' Πειραιά της Ν.Δ. κ. Ιωάννης Τραγάκης και την Περιφέρεια Αττικής ο προαναφερόμενος Αντιπεριφερειάρχης κ. Δημήτρης Κατσικάρης.

Στην ημερίδα τον λόγο έλαβαν, αφού διαβάστηκε πρώτα το μήνυμα του Οικουμενικού Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως κ. Βαρθολομαίου, εκτός των εκπροσώπων της Πολιτείας, ο εκπρόσωπος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου
Αθηνών κ. Ιερώνυμου, Ηγούμενος της Μονής Πετράκη, Αρχιμανδρίτης κ. Ιάκωβος, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Άκρας κ. Γεώργιος, ως εκπρόσωπος του Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής κ.Θεοδώρου, η κα Ρόδη Κράτσα, Αντιπρόεδρος του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου και η κ. Monica Ekstrom, προισταμένη του τμήματος πολιτικών αναφορών για πολιτιστικά θέματα της Αντιπρισωπείας της ΕΕ στην Ελλάδα.

Ακόμη τοποθετήθηκαν ο κος Γεώργιος Κοντογιώργης, τ. Πρύτανης του Παντείου Πανεπιστημίου, ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης κ. Λέανδρος Ρακιντζής, η Πρόεδρος των Ενώσεων Δημοσιογράφων Ευρωπαικού Τύπου κα Ελένη Χαντζηανδρέου, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ονοματολογικής Εταιρείας κ. Χρίστος Οικονομόπουλος, ο κος Κων/νος Βολτής, Επίτιμος Αντιπρόεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και πρόεδρος Επιτροπής για την σύνταξη του νέου νόμου για τα Εθνικά Κληροδοτήματα, η Βουλευτής Επικρατείας της Ν.Δ. κα Διονυσία Αυγερινοπούλου, ο συγγραφέας και καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Ανδρέας Αθηναίος , ο Ιστορικός και Συγγραφέας βαρώνος κ Tony Breidel-Xatzidinitriou, o καθηγητής και μέγας Άρχων του Πατριαρχείου Αλεξάνδρειας κ. Ελευθ. Σουλογιάννης, ο Πρόεδρος Φίλων του Ινστιτούτου Παστέρ, καθηγητής κ. Μανώλης Νειάδας και φυσικά η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος δια του Προέδρου της Γιώργου Οικονόμου, αμέσως μετά από τους εκπροσώπους της Ελληνικής Πολιτείας.

Ο Πρόεδρος της ΠΣΕ, του οποίου, η ομιλία έκανε αίσθηση στο ακροατήριο και στην οποία αναφέρθηκαν οι μεταγενέστερα τοποθετηθέντες, εστίασε τον λόγο του, στην προσπάθεια της ΠΣΕ και στους Αγώνες που έδωσε και δυστυχώς μέχρι σήμερα συνεχίζει να δίνει και διατηρεί το θέμα πάντα στην επικαιρότητα, χωρίς να  φείδεται κόπου, για την επίλυση του προβλήματος διαχείρησης των Εθνικών και Ηπειρωτικών Κληροδοτημάτων και Ευαγών Ιδρυμάτων, ενός προβλήματος με τεράστιες οικονομικές, νομικές, ηθικές αλλά και πολιτικές εν κατακλείδι διαστάσεις. Ενός προβλήματος που αφορά στα περισσότερα από τις δέκα χιλιάδες  (10.000) κληροδοτήματα, καταγεγραμμένα στην ειδική υπηρεσία Κληροδοτημάτων και των οποίων ο μεγαλύτερος και σημαντικότατος αριθμός, αλλά και σε αξία, προέρχεται από τους Ηπειρώτες και στα οποία, η βούληση του διαθέτη διαθλάται και δεν λαμβάνεται καθόλου υπόψη, το Σύνταγμα και οι Νόμοι παρακάμπτονται ανενδοίατα και η διαφάνεια διαχείρισης και ελέγχου, είναι εν αμφιβόλω, όπως κατέδειξε και πρόσφατο πόρισμα του Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης κ. Λένανδρου Ρακιντζή, το οποίο τέθηκε υπόψη και της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής των Ελλήνων.

Ο Πρόεδρος της ΠΣΕ Γιώργος Οικονόμου τόνισε ότι ''Εμείς ως Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία, αλλά και η πλειονότητα του αποδημικών Ηπειρωτικών οργανώσεων, παραπλανηθήκαμε όταν πιστέψαμε ότι θα δινόταν οριστική λύση στο ζήτημα αφού το 1999 η ειδική Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, αποδέχθηκε πλήρως όλες τις θέσεις του κορυφαίου αποδημικού Ηπειρωτικού φορεά, της ΠΣΕ. Δυστυχώς οι κυβερνώντες έμειναν στις υποσχέσεις, συνέχισε να επικρατεί  το σκότος που επικρατούσε 90 και πλέον χρόνια, μέχρι την εποχή εκείνη. Και επανήλθε το θέμα στην ίδια Επιτροπή, τον Δεκέμβριο του 2010. Χαρακτηριστική είναι η αντίδραση του Προέδρου της, νυν Υπουργού Δικαιοσύνης κ. Μιλτιάδη Παπαιωάννου. <<Στα Γιάννινα δεν τηρείται ούτε το Σύνταγμα, ούτε η ισονομία>>.
 Οι Κυβερνήσεις διαχρονικά δεν έδωσαν την πρέπουσα προσοχή. Δεν υπήρχε Βάση Δεδομένων των Εθνικών Ευεργετών, γιαυτό και το Σύνταγμα ζήτησε να γίνει, δεν γνωρίζουμε ποιά ή πόσα είναι, πόσα είναι σε εκαθάριση. Λείπει η διαφάνεια, ο έλεγχος και είναι ανησυχητικό όταν αρμόδιο όργανο της Πολιτείας, όπως ο Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης, ενώ τα διαπιστώνει όλα αυτά, προτείνει συγκεκριμμένα μέτρα, που δυστυχώς ποτέ δεν εφαρμόστηκαν''.

Συνεχίζοντας ο Πρόεδρος της ΠΣΕ είπε ότι, ''Ο Βουλευτής Ιωαννίνων κ. Μιχάλης Παντούλας, στην ίδια Επιτροπή δηλώνει <<κάποιοι έχουμε ασχοληθεί και ξέρω πολύ καλά τη δυνατότητα και τις δυνάμεις, οι οποίες ενεργούν και την τελευταία στιγμή γίνεται μη ισονομία, μη ισοπολιτεία και μη εφαρμογή του νόμου. Γι' αυτό κυριαρχικά το Σώμα να ζητήσει από την Κυβέρνηση να υλοποιηθούν οι νόμοι>>. Εμείς, η ΠΣΕ και όλη η 'Ηπειρος, με ενδιαφέρον και αγωνία, παρακολουθούμε την πρωτοβουλία του Υπουργού Αναπληρωτή Οικονομικών, συμπατριώτη μας Παντελή Οικονόμου, τον οποίο και συναντήσαμε πολύ πρόσφατα και ο οποίος έχει δηλώσει πως <<πολύ σύντομα θα δώσει λύση στο καθεστώς που διέπεται από σουλτανικά φιρμάνια με διατάξεις επικυρωμένες από δικτακτορικά καθεστώτα>>''.

Τέλος ο κ. Γιώργος Οικονόμου τόνισε '' Η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος, τόσο σ' ότι αφορά στα κληροδοτήματα γενικά, όσο και ειδικά στα Παλαιά Γιαννιώτικα, απαιτούμε, εκφράζοντας την Ηπειρωτική αποδημία, όπως εξάλλου απαιτούν όλοι οι φορείς της Ηπείρου, να ισχύσουν τα αυτονόητα, που προαναφέρθηκαν , αλλά και έχουμε αναδείξει στον Ελληνικό λαό, δηλαδή η τήρηση της βούλησης του διαθέτη, η εφαρμογή των Νόμων που έχουν ψηφιστεί την τελευταία 30ετία, η εφαρμογή του Συντάγματος, η διαφάνεια στην διαχείρηση και ο έλεγχος, η ενίσχυση και στελέχωση της Δ/νσης Κληροδοτημάτων του Υπουργείου, η θεσμοθέτηση Γενικής Γραμματείας, και η επιβολή διοικητικών και ποινικών κυρώσεων τόσο στα όργανα διοίκησης, όσο και στα εποπτικά ως προς τις παραλήψεις υποβολής απολογισμών, ισολογισμών και προυπολογισμών''.

Αθήνα 01-10-2011
Το Γραφείο Τύπου της ΠΣΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: