Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2011

Iσχυρή πίεση για γενικευμένες επιχειρησιακές συμβάσεις.



ΣΥΝΘΗΚΕΣ για τη σύναψη ειδικών επιχειρησιακών συμβάσεων από όλες τις επιχειρήσεις δημιουργούνται με τις αλλαγές που πρόσθεσαν στο πολυνομοσχέδιο οι υπουργοί Οικονομιών και Εργασίας, Ευάγγελος Βενιζέλος και Γιώργος Κουτρουμάνης αντίστοιχα. Σύμφωνα με την τροπολογία «παγώνει» η επέκταση των κλαδικών συμβάσεων καθ'  όλη τη διάρκεια του μεσοπρόθεσμου προγράμματος και επιτρέπεται σε επιχειρήσεις ακόμη και με τρία άτομα να συνάπτουν ειδικές συμβάσεις μέσω της σύστασης ενώσεων προσώπων. Μάλιστα ο κ. Βενιζέλος δήλωσε στη Βουλή εμμέσως πλην σαφώς ότι είναι απαραίτητη η ψήφιση του άρθρου 37 που αφορά τις αλλαγές στα εργασιακά για την καταβολή της επόμενης δόσης.

Σύμφωνα με την τροπολογία, η ένωση προσώπων συστήνεται τουλάχιστον από τα τρία πέμπτα (3/5) των εργαζομένων στην επιχείρηση, ανεξαρτήτως του συνολικού αριθμού εργαζομένων σε αυτήν και χωρίς η διάρκειά της να υπόκειται σε χρονικό περιορισμό.

Η επιχειρησιακή σύμβαση, σε περίπτωση που δεν υπάρχει συνδικαλιστική οργάνωση στην επιχείρηση, συνάπτεται από ένωση προσώπων, και πάντως ανεξάρτητα από την κατηγορία, τη θέση ή την ειδικότητα των εργαζομένων στην επιχείρηση και, εφόσον αυτές δεν υπάρχουν, από τις ισχύουσες πρωτοβάθμιες κλαδικές οργανώσεις και από τον εργοδότη.

Η ειδική επιχειρησιακή υπερισχύει σε περίπτωση συρροής με κλαδική σύμβαση εργασίας, ωστόσο δεν επιτρέπεται να περιέχει όρους εργασίας δυσμενέστερους για τους εργαζομένους από τους όρους εργασίας εθνικών συλλογικών συμβάσεων.

Παράλληλα, η τροπολογία περιέχει αλλαγή στον τρόπο περικοπής των συντάξεων στα ειδικά ταμεία, που αφορά κυρίως τους τραπεζοϋπαλλήλους, καθώς προβλέπει ότι η μείωση θα αφορά το 50% του συνολικού ποσού κύριας και επικουρικής σύνταξης και όχι το 100%, που χορηγείται σε υποκατάσταση της κύριας, από το ΕΤΑΤ και το ΕΤΕΑΜ.

Αναλυτικότερα, επειδή δεν είναι καθορισμένο ποιο είναι το ποσό της κύριας και ποιο της επικουρικής, οι συνολικές συντάξιμες αποδοχές θα κόβονται στη μέση και θα εφαρμόζονται ανάλογα οι περικοπές που προβλέπονται για κύριες και επικουρικές. Η αλλαγή αυτή πλήττει ιδιαίτερα τους συνταξιούχους με υψηλές αποδοχές, ενώ είναι ευνοϊκή για τους χαμηλοσυνταξιούχους, καθώς θα κερδίσουν από 80 έως και πάνω από 200 ευρώ.
Ακόμη, σύμφωνα με την τροπολογία, από 1.1.2016 και όχι από 1.1.2014 οι συντάξεις των φορέων κοινωνικής ασφάλισης, συμπεριλαμβανομένων των συντάξεων του Δημοσίου, αναπροσαρμόζονται κατ'Α έτος με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης στη βάση συντελεστή που διαμορφώνεται κατά 50% από τη μεταβολή του ΑΕΠ και κατά 50% από τη μεταβολή του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή του προηγούμενου έτους και δεν υπερβαίνει την ετήσια μεταβολή του δείκτη αυτού.

ΟΚΕ.

Την πλήρη αντίθεσή της με το παρόν πολυνομοσχέδιο εξέφρασε χθες με σχετική ανακοίνωση η ΟΚΕ, ζητώντας να επανεξετασθεί στο σύνολό του διότι «δυστυχώς κινείται στη λογική των μέχρι σήμερα αναποτελεσματικών και αντιαναπτυξιακών πολιτικών που έχουν εφαρμοσθεί και έχουν οδηγήσει την οικονομία σε βαθιά ύφεση».
Ειδικότερα, για τις ρυθμίσεις που εισάγουν τον πρωτόγνωρο θεσμό της εργασιακής εφεδρείας (ουσιαστικά θεσμό αυθαίρετων ομαδικών απολύσεων) ικανοποιούν μόνο προσωρινά τη μείωση των δημόσιων δαπανών, ενώ καταδικάζουν τον δημόσιο τομέα σε μόνιμη αντιπαραγωγική λειτουργία και οδηγούν στην ανεργία χιλιάδες έμπειρους υπαλλήλους.

Oσον αφορά τις ρυθμίσεις για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, η ΟΚΕ θεωρεί ότι τέτοιας μορφής αντισυνταγματικές παρεμβάσεις που ανατρέπουν το νομικό πλαίσιο των συλλογικών διαπραγματεύσεων και συλλογικών συμβάσεων έχουν καταστροφικές συνέπειες στην εύρυθμη λειτουργία της αγοράς εργασίας, στη διαπραγματευτική δύναμη των εργαζομένων και αποδυναμώνουν τις συνδικαλιστικές οργανώσεις διαταράσσοντας την εργασιακή ειρήνη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: