Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2011

«Φωνές νερού μυριάδες» στα μουσεία της Ηπείρου.















Οι «Φωνές νερού μυριάδες», εκτός από ωραίος τίτλος είναι κι ένα πρόγραμμα που θα αναπτύξει και φέτος σε όλη την Ελλάδα το Υπουργείο Πολιτισμού, για να εξοικειώσει το κοινό με τα μουσεία και να αναδείξει την επιστημονική δουλειά στην αρχαιολογία. Επίκεντρο θα είναι το θέμα του νερού με τις εκδηλώσεις στην Ήπειρο να ξεχωρίζουν για την πρωτοτυπία τους.
Στη διάρκεια του τετραημέρου 145 αρχαιολογικοί χώροι, μουσεία, μνημεία της επικράτειας και χώροι πολιτισμού θα ανοίξουν τις πόρτες τους στο κοινό με μια σειρά από ποικίλες εκδηλώσεις, περιηγήσεις και εκπαιδευτικές δραστηριότητες, οι οποίες θα επιχειρήσουν να αναδείξουν τη σημασία, την αξία και τα νοήματα του νερού στη ζωή των ανθρώπων από την αρχαιότητα έως σήμερα.
Η είσοδος στα δημόσια μουσεία, μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους που συμμετέχουν στις εκδηλώσεις θα είναι ελεύθερη για το κοινό στη διάρκεια του Σαββάτου 8 και της Κυριακής 9 Οκτωβρίου, ενώ την Πέμπτη 6 και την Παρασκευή 7 Οκτωβρίου οι συμμετέχοντες φορείς θα υποδέχονται σχολικές μονάδες με τους συνοδούς εκπαιδευτικούς τους. Στους επισκέπτες θα διανέμεται ενημερωτικό υλικό.
«Το νερό, σύμβολο αρχέγονης σοφίας, μέσο καθαρτήριο και αναγεννητικό, μέσο εξαγνισμού, πηγή ζωής, είναι σήμερα περισσότερο από ποτέ, σε κίνδυνο. Το νερό με την εκπληκτική πολυμορφία και τις αντιθέσεις του εκπληρώνει την ίδια πάντα αποστολή. Προηγείται κάθε μορφή τέχνης και στηρίζει κάθε δημιουργία ανεξάρτητα από την εποχή ή τις ιδιομορφίες της κοινωνίας στην οποία ανήκει ο καλλιτέχνης. Η ποίηση μπορεί να το περιγράψει και να το εξυμνήσει, η γλυπτική να το συμβολίσει, η ζωγραφική να το απεικονίσει», σημειώνεται στο κάλεσμα. Στα μουσεία των Ιωαννίνων το πρόγραμμα εκδηλώσεων έχει ως εξής:

* Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων, η ΙΒ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων προγραμματίζει τις εξής εκδηλώσεις: Πέμπτη, 6 και Παρασκευή, 7 Οκτωβρίου: 1) Εκπαιδευτική δράση με τίτλο: "Ναιάδες νύμφες τραγουδούν στου ποταμού την άκρη" η οποία απευθύνεται σε νήπια και στις τρεις πρώτες τάξεις του δημοτικού. Ώρες προσέλευσης 09.00-13.00 (ανά μια ώρα). 2) Εκπαιδευτική δράση με τίτλο "Θεότητες του νερού στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων" η οποία θα απευθύνεται στην πρωτοβάθμια εκπαιδευτική κοινότητα (τάξεις Δ΄, Ε΄ και Στ΄). Ώρες προσέλευσης: 09.00 -13.00 (ανά μια ώρα).
Σάββατο, 8 Οκτωβρίου: Θεματική περιήγηση για το ευρύ κοινό στις 11.00, με θέμα "Θεότητες του νερού στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων". (Για περισσότερες πληροφορίες τηλ. 26510-01089).
* Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων το Αρχαιολογικό Ινστιτούτο Ηπειρωτικών Σπουδών προγραμματίζει την Πέμπτη 6 και την Παρασκευή 7 Οκτωβρίου την παρουσίαση εκπαιδευτικού προγράμματος με τίτλο "Οι άνθρωποι και η λίμνη: 20.000 χρόνια πριν" για μαθητές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, καθώς και οργανωμένη περιήγηση για ενήλικες την Κυριακή 9 Οκτωβρίου και ώρα 11.30.
Το θέμα αντλεί από την πλούσια αρχαιολογική μαρτυρία για την εκμετάλλευση από τους νομάδες κυνηγούς τής πιο πρόσφατης Εποχής των Παγετών (Ανώτερη Παλαιολιθική) τού εξαιρετικής βιοποικιλότητας υδροτόπου τής λίμνης Παμβώτιδας, μιας από τις παλαιότερες της Ευρώπης. Την αφορμή δίνουν τα χιλιάδες θραύσματα από εργαλεία κατασκευασμένα από ένα σκληρό πέτρωμα, τον πυριτόλιθο (στουρνάρι, όπως είναι γνωστό στην Ήπειρο), κόκαλο και κέρατο, καθώς και από οστά ζώων, απομεινάρια της διατροφής, από ελάφια, εύρωστα αρχέγονα βόδια, μικρόσωμα άλογα, υδρόβια πουλιά, αλλά και αλεπούδες και κουνάβια (θηράματα χρήσιμα για τη γούνα τους) που μικρές ομάδες κυνηγών άφησαν πίσω τους ως τεκμήριο της δύσκολης, γεμάτη μετακινήσεις από τόπο σε τόπο, ζωής τους στο μικρό σπήλαιο της Καστρίτσας. Το καταφύγιο αυτό βρίσκεται στα ριζά του ομώνυμου λόφου, ο οποίος τότε, πριν 20.000 χρόνια, ήταν μια χερσόνησος μέσα στον διευρυμένο φυσικό υγρό ταμιευτήρα.
Το πρόγραμμα αποσκοπεί να αναδείξει τις συγκεκριμένες κοινωνικο- οικονομικές στρατηγικές που αναπτύχθηκαν στο λεκανοπέδιο των Ιωαννίνων σε μία περίοδο ιδιαίτερα ασταθών όσο και αντίξοων περιβαλλοντικών συνθηκών, καθώς και να υπογραμμίσει τη διαχρονικά καίρια σημασία τού συγκεκριμένου οικοσυστήματος στην ανάπτυξη πολιτισμικών μορφωμάτων στην Ήπειρο.
Απώτερο στόχο αποτελεί η, μέσα από τη γνώση, ευαισθητοποίηση για την επιτακτική ανάγκη προστασίας της λίμνης και του περίγυρού της.
Για τους μικρούς μαθητές του δημοτικού θα διοργανωθούν μέσα στο μουσείο δύο παιχνίδια, «Μετρώ τους κόκκους της γύρης, μαθαίνω για το κλίμα.», «Πάμε για κυνήγι.», ώστε με βιωματικό, απλό και ευχάριστο, τρόπο να ανακαλύψουν, αναλαμβάνοντας είτε το ρόλο των «επιστημόνων» είτε των «κυνηγών» αντίστοιχα, τα μικρά μυστικά, τους πολύτιμους θησαυρούς, που κρύβονται στη λάσπη της λίμνης και στο χώμα του σπηλαίου.
Η δράση θα συνοδεύεται από περιεκτικό πληροφοριακό φυλλάδιο για τους μαθητές του Γυμνασίου και για όσους προσέλθουν στη θεματική ξενάγηση την Κυριακή 9 Οκτωβρίου το πρωί. (Για περισσότερες πληροφορίες, τηλ. 26510-01089, 72587).
* Στο Αρχοντικό Μίσιου (οδός Ασωπίου 9-11) η Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Ηπείρου προγραμματίζει εκδηλώσεις από τις 6 έως τις 9 Οκτωβρίου, κατά τις πρωινές ώρες, με τίτλο "Το νερό της καθημερινότητας".
Την Πέμπτη 6 και την Παρασκευή 7 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις στον αύλειο χώρο και στην "κρεββάτα" του Αρχοντικού για τους μαθητές Ε΄ και Στ΄ τάξης Δημοτικού και Α΄ και Β΄ τάξης Γυμνασίου. Το Σάββατο 8 Οκτωβρίου και ώρα 11:00π.μ.-13:00μ.μ. θα παρουσιαστεί θεματική ξενάγηση για το ευρύ κοινό, στην έκθεση των μνημείων που αποκαταστάθηκαν από την Υπηρεσία.
Την Κυριακή 9 Οκτωβρίου και ώρα 11:30π.μ.-13:30μ.μ. θα πραγματοποιηθεί Επιστημονική Ημερίδα στην "κρεββάτα" του Αρχοντικού με εισηγήσεις από το επιστημονικό προσωπικό της Υπηρεσία με τίτλους: Η υδροκίνηση στην Ήπειρο με αναφορά στο νερόμυλο Σιστρουνίου Λάκκας Σουλίου, Νεροτριβές - Μαντάνια, Τα νεροπρίονα της Πίνδου, Το νερό στην βυρσοδεψία με αναφορά στα Ταμπάκικα Ιωαννίνων, Το νερό στην καθημερινή χρήση - Πηγάδια και στέρνες, Τα ποτάμια της Ηπείρου - Αιτίες και αφορμές ύπαρξης των πέτρινων γεφυριών - Μνημείων της νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς. (Πληροφορίες: τηλ. 26510-78062).
. Στον Aρχαιολογικό Χώρο Ιτς Καλέ (Αίθουσα πολλαπλών χρήσεων), η 8η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων διοργανώνει έκθεση ομαδικών έργων των μαθητών του Αρσακείου Νηπιαγωγείου Ιωαννίνων με θέμα τη σημασία του νερού για τη γη και τον άνθρωπο. (Για περισσότερες πληροφορίες: τηλ. 26510-25989, 39580).

Στην Άρτα και την Ηγουμενίτσα

* Στο Ιστορικό Γεφύρι της Άρτας, η ΛΓ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και η 18η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων προγραμματίζουν εκδηλώσεις ως ακολούθως:
- Εκπαιδευτική δράση-Ξενάγηση στο Ιστορικό Γεφύρι της Άρτας και διανομή φυλλαδίου με θέμα το νερό, το ποτάμι, το Γεφύρι
- Εκπαιδευτική δράση-Ξενάγηση στο αρχαιολογικό Μουσείο της Άρτας (με θέμα το νερό). Πέμπτη (6-10) και Παρασκευή (7-10): 9:00π.μ.- 2μ.μ. για τα σχολεία, κατόπιν ραντεβού. Σάββατο (8-10) και Κυριακή (9-10-): 9:00π.μ.- 2μ.μ. για τους ενήλικες
Για περισσότερες πληροφορίες: ΛΓ΄ΕΠΚΑ, 26810-71700 και 18η ΕΒΑ 26810-24636/7
* Στη Γλυπτοθήκη Παρηγορήτισσας Άρτας, η 18η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων θα πραγματοποιήσει εκπαιδευτική δράση και ξεναγήσεις με τίτλο "Ύδωρ ζωοποιόν-ύδωρ καθαρτήριον, Νερό πηγή ζωής, νερό αναγεννητικό" ως ακολούθως:
Πέμπτη (6-10-2011)-Παρασκευή (7-10-2011): 9:00π.μ.- 2μ.μ. για τα Σχολεία, κατόπιν ραντεβού, Σάββατο (8-10-2011)-Κυριακή (9-10-2011): 9:00π.μ.- 2μ.μ. για τους Ενήλικες, Για περισσότερες πληροφορίες, τηλ. 26810-28692, 24636/7.
Θεσπρωτία
* Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας, η ΛΒ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων προγραμματίζει την Πέμπτη 6 και την Παρασκευή 7 Οκτωβρίου, 8.00-15.00, θεματικές ξεναγήσεις για τη σημασία του νερού για τον άνθρωπο και τη γη. Οι ξεναγήσεις απευθύνονται σε οργανωμένες σχολικές ομάδες, κατόπιν συνεννόησης. Στη διάρκεια του τετραημέρου, θα προβάλλεται το ντοκιμαντέρ "Υδάτινος Ορίζοντας", σκηνοθεσίας Βαγγέλης Ευθυμίου. Η ταινία θα προβάλλεται, επαναληπτικά, (8.00-20.30) στην αίθουσα βιντεοπροβολών του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηγουμενίτσας, κατά τη διάρκεια του ωραρίου λειτουργίας του. Για περισσότερες πληροφορίες: τηλ. 26650-29177, 29178.

www.epirusonline.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: