Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2011

Aποκρατικοποιήσεις. ''Ανεβάζουν ταχύτητα'' και προχωρούν οι διαδικασίες.


Τις προσπάθειες για ιδιωτικοποίηση εταιρειών στις οποίες το Δημόσιο έχει σημαντικές συμμετοχές δείχνει να εντείνει η ελληνική κυβέρνηση, κυρίως με την επιλογή συμβούλων που θα υλοποιήσουν συγκεκριμένα τμήματα των διαφόρων διαδικασιών.

Από τη μία, η ΔΕΗ προχωρεί τις διαδικασίες για να απεμπλακεί από τη Δημόσια Επιχείρηση Αερίου, προκειμένου να προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση της κρατικής εταιρείας φυσικού αερίου. Παράλληλα, σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία για την ιδιωτικοποίηση των εταιρειών διαχείρισης υδάτων και πιο συγκεκριμένα της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ, όπου η πώληση των συμμετοχών του Δημοσίου αναμένεται να πραγματοποιηθεί το 2012. Τέλος, σε εξέλιξη βρίσκεται και η προσπάθεια για αξιοποίηση των συμμετοχών του Δημοσίου στα λαχεία, καθώς επελέγη ο τεχνικός σύμβουλος που θα αναλάβει το συγκεκριμένο έργο.
ΔΕΠΑ

Σε αποτίμηση της οψιόν προχωρεί η ΔΕΗ.


Σε εξειδικευμένη εταιρεία αποφάσισε να αναθέσει η ΔΕΗ την αποτίμηση της αξίας της οψιόν που έχει για την εξαγορά ποσοστού ως 30% στη Δημόσια Επιχείρηση Αερίου (ΔΕΠΑ), ύστερα από σχετική απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της επιχείρησης. Πρόκειται για το αποφασιστικό βήμα προκειμένου να απεμπλακεί η ΔΕΗ από τη Δημόσια Επιχείρηση Αερίου, ενόψει της ιδιωτικοποίησης της κρατικής εταιρείας αερίου, για την οποία ήδη εκδηλώνεται σημαντικό ενδιαφέρον από μεγάλους διεθνείς ενεργειακούς ομίλους, κυρίως λόγω του πρότζεκτ που έχει με την ιταλική Edison για τον αγωγό Ελλάδας- Ιταλίας.
 
Το Οικονομικό Επιτελείο της κυβέρνησης έχει αποφασίσει ότι η ΔΕΗ δεν θα ασκήσει την οψιόν και θα αποζημιωθεί από το ελληνικό Δημόσιο, προφανώς από τα έσοδα που θα εισπράξει από την πώληση του 55% των μετοχών της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου.
 
Σήμερα το Δημόσιο κατέχει το 65% των μετοχών της εταιρείας και τα Ελληνικά Πετρέλαια το 35%.
Ωστόσο, για να προχωρήσει η πώληση της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου πρέπει να ολοκληρωθεί ο πλήρης διαχωρισμός από τη μέχρι σήμερα θυγατρική εταιρεία «Διαχειριστής Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου» (ΔΕΣΦΑ), που διαχειρίζεται τους αγωγούς.
 
ΕΥΔΑΠ - ΕΥΑΘ. Πρόσκληση ενδιαφέροντος.
Στην «τελική ευθεία» εισέρχεται η ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ, πιθανότατα το 2012, καθώς πλέον το υπουργείο Οικονομικών ζητά με προσκλήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος τεχνικούς και νομικούς συμβούλους για τη διαδικασία αποκρατικοποίησης. Το υπουργείο δίνει και μία πρόγευση του χρονικού ορίζοντα περάτωσης της διαδικασίας, καθώς στην προκήρυξη για τις νομικές υπηρεσίες θέτει ως διάρκεια της σύμβασης το επόμενο 18μηνο ή την ολοκλήρωση της αποκρατικοποίησης (όποιο εκ των δύο συμβεί νωρίτερα). Η νομική συνδρομή συνίσταται τόσο στην πλήρη καταγραφή του θεσμικού πλαισίου, εντός του οποίου δραστηριοποιούνται οι εταιρείες, όσο και στην υποβολή εισήγησης για ενδεχόμενη αλλαγή του, προκειμένου να διευκολυνθεί η αποκρατικοποίηση.
 
Μάλιστα, μπορεί οι νομικοί σύμβουλοι, όπως αναφέρεται, να υποστηρίξουν το Δημόσιο, προκειμένου αυτό να αναδιαρθρώσει ή να αναδιοργανώσει τις δύο εταιρείες, ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ. Επιπλέον, προκύπτει πως δεν έχει καθοριστεί με ποιο τρόπο θα υλοποιηθεί η διαδικασία ιδιωτικοποίησης, δηλαδή μέσω του Χ.Α. ή κάπως αλλιώς. Αυτό γιατί ζητείται από το διοικητικό σύμβουλο η παροχή γνώμης για κάθε μορφή ή δομή αποκρατικοποίησης με βάση το ισχύον θεσμικό και ρυθμιστικό πλαίσιο στην Ελλάδα και την Ε.Ε.
 
Κρατικά λαχεία.Ανέλαβε καθήκοντα η Roland Berger.
Η Roland Berger είναι η εταιρεία που ανέλαβε καθήκοντα τεχνικού συμβούλου στο έργο της αξιοποίησης των δικαιωμάτων του Δημοσίου στα κρατικά λαχεία, συμπεριλαμβανομένου του στιγμιαίου κρατικού λαχείου (Ξυστό).
Η επιλογή της Roland Berger αποτελεί ένα ακόμη βήμα στην προσπάθεια που γίνεται για αξιοποίηση των συμμετοχών του Δημοσίου στο συγκεκριμένο κλάδο.
Είναι η πρώτη δουλειά που παίρνει η Roland Berger στο πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων, ενώ σημειώνεται ότι η Roland Berger βρίσκεται πίσω από το πρόγραμμα Eureka για τη δημιουργία εταιρείας συμμετοχών με τα ακίνητα του ελληνικού δημοσίου.
 
Η Roland Berger είναι μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες συμβούλων διεθνώς, η οποία συμβουλεύει, μεταξύ άλλων, τη γερμανική κυβέρνηση και το σύνδεσμο Γερμανών βιομηχάνων.
Ταυτόχρονα, ο ιδρυτής της γερμανικής εταιρείας συμβούλων, καθηγητής Roland Berger, είναι ταυτόχρονα μέλος της διεθνούς συμβουλευτικής επιτροπής της εταιρείας Blackstone, η οποία αποτελεί το μεγαλύτερο ιδιωτικό οργανισμό διαχείρισης κεφαλαίων στον κόσμο, ενώ ασκεί καθήκοντα πρόεδρου της Blackstone Γερμανίας.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: