Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2011

Aλλάζει το μισθολόγιο στις εισηγμένες ΔΕΚΟ.


Αλλαζει το μισθολόγιο των εργαζομένων στις εισηγμένες ΔΕΚΟ
Σε αλλαγές στο μισθολογικό καθεστώς των εργαζομένων στις εισηγμένες στο χρηματιστήριο ΔΕΚΟ σχεδιάζει να προχωρήσει η κυβέρνηση. Θα το κάνει τροποποιώντας τις σχετικές διατάξεις του νομοσχεδίου, οι οποίες μεταξύ άλλων όριζαν «πλαφόν» τα 1.900 ευρώ στις αμοιβές. 
 
Σύμφωνα με πληροφορίες  η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών αναμένεται να καταθέσει σήμερα το μεσημέρι τροπολογία με την οποία θα δίνει το δικαίωμα στις διοικήσεις των εισηγμένων στο χρηματιστήριο εταιριών εντός συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος να μειώσουν το κατά κεφαλή κόστος των πάσης φύσεως αποδοχών, επιδομάτων, αποζημιώσεων και αμοιβών, γενικά, κατά 35% σε σχέση με το 2009. 
 

Η ρύθμιση αυτή, σημειώνεται ότι αφορά τις εισηγμένες στο χρηματιστήριο εταιρίες, στις οποίες το δημόσιο διορίζει μόνο ή από κοινού την πλειοψηφία των μελών του διοικητικού συμβουλίου.
 
Με απλά λόγια, εμπίπτουν στις νέες αλλαγές επιχειρήσεις όπως η ΔΕΗ, τα «Ελληνικά Πετρέλαια», ο ΟΠΑΠ, ο ΟΛΠ, ο ΟΛΘ, η ΕΥΔΑΠ και η ΕΥΑΘ. 
 
Πηγές αναφέρουν, ότι με την τροπολογία αυτή οι απώλειες θα είναι μικρότερες σε σχέση με εκείνες που θα προέκυπταν από τις αρχικές διατάξεις του νομοσχεδίου. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ θα είχαν μείωση μισθού ακόμη και έως 50%,όπως τουλάχιστον υποστηρίζει η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ. Το δε μισθολογικό κόστος της ΔΕΗ θα έπρεπε να κατέβει από τα 965 εκατ. ευρώ ετησίως στα 500 εκατ. ευρώ. 
 
Μεγάλες θα ήταν οι εισοδηματικές απώλειες και στους εργαζομένους των ΕΛ.ΠΕ. οι οποίοι μάλιστα έχουν κηρύξει απεργία διαρκείας από σήμερα. 
 
Πληροφορίες λένε, πως χθες το βράδυ υπήρξε συνάντηση ανάμεσα στο γενικό γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών Η. Πλασκοβίτη και την ΠΑΣΚΕ ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ. Από αυτή τη συνάντηση οι συνδικαλιστές παρουσίασαν στοιχεία για τις μεγάλες απώλειες που θα είχαν οι εργαζόμενοι στις εισηγμένες ΔΕΚΟ με δεδομένα και τα «κουρέματα» που είχαν στους μισθούς τους το 2010 με τους νόμους 3833 και 3845. 
 
Πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι οι συνδικαλιστές της ΔΕΗ είχαν προειδοποιήσει στη διάρκεια της χθεσινής μέρας και με απεργιακές κινητοποιήσεις τις μέρες κατά τις οποίες θα ψηφίζονταν το νομοσχέδιο στη Βουλή. Όπως επίσης κινητοποιήσεις προετοίμαζαν και τα υπόλοιπα σωματεία στις εισηγμένες ΔΕΚΟ. 
 
Μετά από αυτές τις εξελίξεις στη χθεσινοβραδινή συνάντηση στο υπουργείο Οικονομικών αποφασίστηκε η αλλαγή των διατάξεων του νομοσχεδίου που είχε κατατεθεί το βράδυ της προηγούμενης Πέμπτης 6 του μηνός.

Δεν υπάρχουν σχόλια: