Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2011

Το γιοφύρι της Πλάκας δεν μπορεί να περιμένει.


                                                















Γράφει ο Κώστας Μπατσής.

Απροστάτευτο στον επερχόμενο χειμώνα και τα ορμητικά νερά του Αράχθου παραμένει το αξιοθαύμαστο μονότοξο γιοφύρι της Πλάκας, καμάρι της περιοχής και ολοκλήρου της Ηπείρου, μοναδικό σε όλα τα Bαλκάνια.


Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού ο υπογράφων, αντάμα με τον εργολάβο οικοδομών κ. Χρήστο Φούκα, διαπιστώσαμε πως το δεξιό υπόβαθρο του γιοφυριού, όπως το αντικρίζουμε από τη γέφυρα Μπέλεϊ, έχει υποστεί μεγάλη διάβρωση τόσο σε βάθος όσο και σε μήκος.


 Δημοσιοποιήσαμε άμεσα το πρόβλημα και η ανταπόκριση και το ενδιαφέρον των αρμοδίων υπήρξε, ομολογουμένως, άμεσο και από τις εντεταλμένες υπηρεσίες και από την Περιφέρεια Ηπείρου.


Οι διαπιστώσεις μας επιβεβαιώθηκαν στο έπακρο και από μηχανικό της Περιφέρειας, ο οποίος διέγνωσε πως το θέμα χρήζει ταχείας αντιμετώπισης γιατί ο κίνδυνος κατάρρευσης του γιοφυριού είναι ορατός και μεγάλος και μπορεί να επέλθει ανά πάσα στιγμή. Με την πρώτη μεγάλη κατεβασιά του Αράχθου ή από έναν μικρό τοπικό σεισμό, σημειώνουμε εμείς.


Σύμφωνα με πληροφορίες μας υπήρξε επείγουσα μελέτη για αντιμετώπιση του προβλήματος και τη σωτηρία του γιοφυριού. Η μελέτη και τα συμπεράσματα προστέθηκαν σε παλαιότερη, ο προϋπολογισμός της οποίας ανέρχονταν στα 900.000 ευρώ. Με τα νέα δεδομένα ο προϋπολογισμός συνολικής αποκατάστασης του γιοφυριού ανήλθε στο 1.250.000 ευρώ κατ΄εκτίμηση.


Το ποσό αυτό για τα σημερινά οικονομικά δεδομένα της χώρας μας, αλλά και της Περιφέρειας Ηπείρου, είναι εμφανώς υπεράνω των δυνατοτήτων μας, αναλογιζόμαστε κι εμείς. Άρα δύσκολο ή και ακατόρθωτο να εξοικονομηθεί και διατεθεί για τη σωτηρία του γιοφυριού.


Γι΄ αυτό κι εμείς προτείνουμε κάτι πιο απλό και οικονομικότερο. Να γίνει πάραυτα εκτροπή της ροής του ποταμού στο διαβρωθέν υπόβαθρο, πασάλωση με σιδερένιους δοκούς του περίγυρου του βάθρου, άντληση των λιμναζόντων υδάτων και στεγανοποίηση με τσιμέντο ταχείας πήξεως ή με όποιο άλλο υλικό κρίνουν καταλληλότερο οι εμπειρογνώμονες.


Με τον τρόπο αυτό θα υπάρξει άμεση και έγκαιρη αντιμετώπιση του προβλήματος και όχι παραπομπή του στις. καλένδες. Και με μικρό κόστος, το οποίο θ΄ανέλθει κατ΄οικονομίαν στο ύψος των 50-60.000 ευρώ το ανώτερο.


Για τη σωτηρία του γιοφυριού, στολίδι μοναδικό της περιοχής μας, που έλκει ημεδαπούς, αλλοδαπούς και μελετητές απευθύνουμε έκκληση προς τον Περιφερειάρχη Ηπείρου, αξιότιμον κ. Αλέξανδρο Καχριμάνη για άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος. Κι ευελπιστούμε πως θ΄ανταποκριθεί όπως αποδεδειγμένα έπραξε και στο παρελθόν, δείχνοντας ιδιαίτερη ευαισθησία και για άλλα προβλήματα που ταλάνιζαν την περιοχή μας.


Το σημείωμα αυτό δεν απευθύνεται μόνο προς την Περιφέρεια Ηπείρου αλλά και προς το Υπουργείο Πολιτισμού, το καθ΄ύλην αρμόδιο για τη διάσωση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Κι ελπίζουμε εκεί. ν΄ακούει κάποιος. Όχι τίποτε άλλο αλλά για να μη χυθούν και πάλι κροκοδείλια δάκρυα, όπως έγινε στην περίπτωση της κατάρρευσης του άλλου περίφημου γιοφυριού, αυτό του Καβαλάρη. στα Ζαγοροχώρια, για τη σωτηρία του οποίου το υπουργείο επέδειξε εγκληματική ολιγωρία και αδιαφορία που οδήγησαν στην καταστροφή του.


epirusgate.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: