Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2011

Καθεστώς φορολογικού τρόμου το 2012.



Δεν έχει προηγούμενο το φορολογικό αμόκ που έχει καταλάβει την κυβέρνηση. Εκατομμύρια ελληνικά νοικοκυριά, που τα συντηρούν είτε μισθωτοί είτε συνταξιούχοι, καταδικάζονται να επιβιώσουν σε συνθήκες ένδειας εξαιτίας ενός μπαράζ φόρων ανάλογο του οποίου αδυνατούν να επαναφέρουν στην μνήμη ακόμη και υπερήλικοι.

Εάν μάλιστα συνυπολογιστούν και τα υπόλοιπα μέτρα που συναποφασίζουν τρόικα και κυβέρνηση (μισθολογικά, εργασιακά κ.λπ.) Ελλάδα επιστρέφει με φρενήρεις ρυθμούς σε περιβάλλον φτώχειας, που παραπέμπει στις πρώτες μεταπολεμικές δεκαετίες και πάντως πολύ πίσω από το έτος... 2004 που επικαλέστηκε (προφανώς λόγω του συμβολισμού και των αντανακλαστικών που προκαλεί σε πολλούς Έλληνες πολίτες η συγκεκριμένη χρονιά) ο αντιπρόεδρος και υπουργός της κυβέρνησης Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος.

Ο φορολογικός φαβοριτισμός που συστηματικά ασκεί η παρούσα κυβέρνηση προς όφελος των κατεχόντων -ταυτόχρονα με την καταδιωκτική μανία εις βάρος των μη εχόντων- τεκμαίρεται από πλήθος επίσημων στοιχείων και πεπραγμένων: από την κατάταξη της Ελλάδας στην 26η θέση στην Ε.Ε. ως προς τη φοροδοτική συμμετοχή των μεγάλων επιχειρήσεων μέχρι την ανακήρυξή της σε πρωταθλήτρια μεταξύ των 27 στους -κατά τεκμήριο- άδικους έμμεσους φόρους.

Ή ακόμη και την άνιση μεταχείριση μεταξύ φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων (η οποία κατοπτρίζεται ανάγλυφα και στο προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2012: αύξηση 27,5% στους άμεσους φόρους φυσικών προσώπων και μείωση 22,0% των νομικών προσώπων), την οποία συμπληρώνει το μπαράζ από έκτακτες εισφορές, από περικοπές στο αφορολόγητο, από πρόσθετους φόρους στους πολύτεκνους, από νέους φόρους στα ακίνητα κ.λπ., με την οποία η φορολογική πολιτική καταδικάζει τη χώρα σε μακρόχρονη και βαθιά ύφεση.

Η μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος με κάθε μέσο και η αποστράγγιση των μικρομεσαίων επαγγελματιών και εμπόρων από ρευστότητα εξαιτίας της αδιάκοπης φοροεπιδρομής προοιωνίζονται μια εικόνα ακόμη τραγικότερη για την ελληνική οικονομία.

Χαρακτηριστικό της φορολογικής λαίλαπας που προβλέπεται να ξεσπάσει μέσα στο επόμενο έτος πάνω στην Ελλάδα είναι και το ότι το υπουργείο Οικονομικών εξαναγκάζει μισθωτούς και συνταξιούχους να καταβάλουν έκτακτες εισφορές δύο ετών μέσα στο 2012. Αυτό θα συμβεί καθώς ο υπουργός κατέθεσε στη Βουλή τροπολογία, σύμφωνα με την οποία από τον ερχόμενο χρόνο η έκτακτη εισφορά θα παρακρατείται σε μηνιαία βάση από τους μισθούς και τις συντάξεις του 2012.
Παράλληλα μέσα στην επόμενη χρονιά θα αποσταλούν στους Έλληνες φορολογούμενους (φυσικά πρόσωπα) και τα εκκαθαριστικά σημειώματα έκτακτης εισφοράς για τα εισοδήματα του 2011. Αυτό σημαίνει πως οι Έλληνες μισθωτοί και συνταξιούχοι θα κληθούν να πληρώσουν δύο έκτακτες εισφορές μέσα στον ίδιο χρόνο.
Εάν μάλιστα συνυπολογιστεί ότι κάποιοι φορολογούμενοι θα πληρώνουν την έκτακτη εισφορά του 2010 με δόσεις έως και τον Φεβρουάριο του 2012, τότε το φορολογικό πογκρόμ το οποίο εξαπολύει η κυβέρνηση είναι πρωτοφανές. Επιπρόσθετα δε το πογκρόμ αυτό πλήττει -για ακόμη μία φορά - τα
"συνήθη φορολογικά υποζύγια",
δηλαδή τους μισθωτούς και συνταξιούχους και όχι τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Η συγκεκριμένη αυτή κίνηση εκ μέρους του υπουργείου Οικονομικών να επιβάλει την καταβολή σε δόσεις της έκτακτης εισφοράς στα φυσικά πρόσωπα για το έτος 2012, αλλά και με την εκκαθάριση του φόρου εισοδήματος του 2011 κατά την ερχόμενη άνοιξη για την εφετινή εισφορά, ισοδυναμεί με ομολογία ήττας του οργανωμένου κράτους από τις (υπέρτερες έναντι αυτής, όπως αποδεικνύεται) δυνάμεις της φοροδιαφυγής, τουλάχιστον έως και για την επόμενη χρονιά, κατά την οποία συνεχίζεται η μακρόχρονη παράδοση του φορολογικού στραγγαλισμού των μισθωτών και των συνταξιούχων.

Και βέβαια τίθενται με την πρακτική αυτή που επέλεξε το υπουργείο Οικονομικών (η οποία προβλέπεται σε σχετική τροπολογία η οποία κατατέθηκε προχθες) ζητήματα όπως λ.χ. της φορολόγησης εισοδημάτων που δεν είναι βέβαιο ότι θα εισπραχθούν (για παράδειγμα σε περίπτωση απόλυσης του εργαζόμενου μέσα στο 2012, σε ενδεχόμενη μείωση μισθού του και σε πλείστα όσα δυσμενή για τους εργαζόμενους ενδεχόμενα προκαλέσει η εφαρμογή των "τροϊκανών" πολιτικών).

Δείγμα της υπαναχώρησης της κυβέρνησης ακόμη και από μικρές αρχικές της παραχωρήσεις "φορολογικού οίκτου" είναι η απόφασή της να περιοριστούν εν τέλει και οι δικαιούχοι του αφορολογήτου των 9.000 ευρώ. Συγκεκριμένα, εκεί που αρχικά είχε προβλεφθεί ότι σε αυτούς θα περιλαμβάνονταν οι νέοι σε ηλικία κάτω των 35 ετών, οι συνταξιούχοι ηλικίας άνω των 65 χρόνων και τα άτομα με ειδικές ανάγκες, τελικά, με ειδική προσθήκη στη σχετική διάταξη που κατατέθηκε την Παρασκευή στη Βουλή, ορίζεται ότι το αφορολόγητο αυτό όριο των 9.000 ευρώ θα το δικαιούνται οι παραπάνω κατηγορίες φορολογουμένων μόνο «εφόσον το δηλωθέν εισόδημα ή αυτό που προκύπτει με βάση τις αντικειμενικές δαπάνες και υπηρεσίες και δαπάνες απόκτησης περιουσιακών στοιχείων του φορολογούμενου δεν υπερβαίνει τις 9.000 ευρώ», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται.

Η αγριότητα η οποία χαρακτηρίζει τη φορολογική λαίλαπα που επέρχεται φθάνει ακόμη και σε σημείο να υπερδεκαπλασιάζεται η φοροδοτική υποχρέωση και των εξαιρετικά χαμηλόμισθων συμπολιτών μας. Για παράδειγμα, ένας άγαμος λίγο πάνω από τα 30, ο οποίος αποκτά ετήσιο εισόδημα ύψους 15.000 ευρώ (πρόκειται πολύ απλά δηλαδή για ένα τριψήφιο μόλις καθαρό ποσό μηνιαίου εισοδήματος) και ο οποίος αναγκάζεται να καταβάλλει κάθε χρόνο 3.500 ευρώ για ενοίκιο κύριας κατοικίας, έχοντας συγκεντρώσει αποδείξεις 4.000 ευρώ, είχε την εξής φορολογική επιβάρυνση για το 2010:
* Φόρος κλίμακας: 540 ευρώ.
* Έκπτωση φόρου από τα καταβληθέντα μέσα στον χρόνο ενοίκια: 240 ευρώ
* Έκπτωση φόρου από τις αποδείξεις τις οποίες συγκέντρωσε: 190 ευρώ.
Συνολικός φόρος ο οποίος προκύπτει για τα εισοδήματα του 2010: 110 ευρώ
Αντίθετα, η φορολογική επιβάρυνση την οποία θα υποστεί για το 2011 ο ίδιος φορολογούμενος, θα είναι η εξής:
* Φόρος κλίμακας: 1.240 ευρώ
* Έκπτωση φόρου από ενοίκια: 100 ευρώ
* Έκπτωση φόρου από αποδείξεις: 0

Φόρος για τα εισοδήματα του 2011: 1.140 ευρώ.
Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι ο πρόσθετος φόρος τον οποίο θα κληθεί να καταβάλει για το 2011 ανέρχεται ούτε λίγο ούτε πολύ στα 1.030 ευρώ, δηλαδή σχεδόν δεκαπλάσιος, ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις όπου η αύξηση είναι ακόμη μεγαλύτερη και υπερβαίνει το... 1.000% !

Άγριο χαράτσωμα 5 εκατομμυρίων ιδιοκτητών ακινήτων!
Στο μεταξύ, νέα υπέρογκα χαράτσια θα επιβάλει το υπουργείο Οικονομικών σε περισσότερους των 5 εκατομμυρίων ιδιοκτητών ακινήτων. Ο Ευ. Βενιζέλος προανήγγειλε την άνοδο των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων κοντά στα επίπεδα των πραγματικών αγοραίων τιμών εντός του 2012, εξέλιξη η οποία θα έχει συνέπεια τα ποσά του ειδικού τέλους ηλεκτροδοτούμενων κτισμάτων που θα κληθούν να καταβάλουν οι φορολογούμενοι από το 2012 και μετά να είναι ακόμη μεγαλύτερα από αυτά που θα κληθούν να πληρώσουν για το 2011!

Επιπλέον η μεγάλη αύξηση των αντικειμενικών αξιών θα προκαλέσει, τα επόμενα έτη, αυξήσεις - φωτιά σε τουλάχιστον άλλους 10 φόρους που επιβαρύνουν την απόκτηση, την κατοχή και τη χρήση των ακινήτων, όπως είναι οι φόροι δωρεών, κληρονομιών και γονικών παροχών, οι φόροι επί των μεταβιβάσεων παλαιών οικοδομών και νεόδμητων κτισμάτων πρώτης κατοικίας, ο ΦΠΑ 23% επί των πωλήσεων νεόκτιστων οικοδομών, οι φόροι εισοδήματος και οι συμπληρωματικοί φόροι επί των μισθωμάτων, τα τεκμήρια των κατοικιών, ο Φόρος Ακίνητης Περιουσίας, το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας, τα τέλη υπέρ δικηγόρων και συμβολαιογράφων.

Εν κατακλείδι η φορολογική πολιτική της κυβέρνησης για το 2012 συμπυκνώνεται στο αξίωμα "εργασία για φυσική επιβίωση και για την εφορία".

www.avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: