Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2011

Απίστευτο. 1,5 δις ευρώ τον χρόνο κοστίζουν οι ''μαιμού'' συντάξεις.

Περισσότεροι από 120.000 ασφαλισμένοι «φαντάσματα» στερούν 1,5 δισεκατομμύρια το χρόνο από τα ασφαλιστικά ταμεία. Την ίδια στιγμή τουλάχιστον 60.000 ανάπηροι «μαϊμού» παίρνουν αυτή τη στιγμή συντάξεις, ενώ άλλα 300 εκατομμύρια κοστίζουν στα ταμεία όσοι. πέρασαν για μικρό διάστημα από τη χώρα μας και κατοχύρωσαν σύνταξη.
Τα στοιχεία αυτά είναι αποκαλυπτικά για την οικονομική αιμορραγία του ασφαλιστικού συστήματος, τη στιγμή μάλιστα που η κυβέρνηση παίρνει πρόσθετα μέτρα. Είναι χαρακτηριστικό πως οι νέες μειώσεις στις κύριες συντάξεις, στις επικουρικές και στα εφάπαξ θα αποφέρουν στα ταμεία το ίδιο ποσό που θα απέδιδε η εξεύρεση των ασφαλισμένων «φαντάσματα».
Τα μέχρι τώρα αποτελέσματα της απογραφής είναι εντυπωσιακά, καθώς


1.Στο ΙΚΑ η διαδικασία τελείωσε αλλά, αναζητούνται 110.000 συνταξιούχοι. Τώρα το Ίδρυμα καλείται να διαλευκάνει το κατά πόσο πρόκειται για ασφαλισμένους που ξέχασαν να απογραφούν ή για συνταξιούχους που έχουν πεθάνει και κάποιοι άλλοι παίρνουν τη σύνταξη τους παράνομα.


Απίστευτο: 1,5 δισ. ευρώ το χρόνο κοστίζουν οι «μαϊμού» συντάξεις
Σε περίπτωση που διατηρηθεί ο αριθμός των 110.000 ασφαλισμένων «φαντάσματα» - και δεν εμφανιστούν οι συνταξιούχοι- η ετήσια απώλεια για το ΙΚΑ είναι 1.3 δισεκατομμύρια ευρώ. Δηλαδή μέσα σε μία δεκαετία ο μεγαλύτερος φορέας της χώρας έχει χάσει 13 δισεκατομμύρια.


Μιλώντας στο «Έθνος της Κυριακής» ο διοικητής του ΙΚΑ Ροβέρτος Σπυρόπουλος τονίζει «όσοι έχουν αμελήσει να απογραφούν τους δίνεται μία ακόμα δυνατότητα να προσέλθουν στα υποκαταστήματα και αφού απογραφούν να πάρουν τη σύνταξη. Για όσους διαπιστωθεί ότι αδικαιολόγητα έπαιρναν τη σύνταξη τα χρήματα θα αναζητηθούν. Θα διεκδικηθεί μέχρι και το τελευταίο ευρώ από όσους είτε ως πληρεξούσια πρόσωπα είτε με άλλη ιδιότητα έπαιρναν παράνομα τη σύνταξη».


2.Στον ΟΓΑ διαπιστώθηκε πως περίπου 8.000 άτομα, που εισέπρατταν συντάξεις δεν προσήλθαν να απογραφούν. Το κόστος για το ταμείο υπολογίζεται σε 54 εκατομμύρια ευρώ.


3.Στο επικουρικό του δημόσιου 4.500 άτομα έπαιρναν επικουρική σύνταξη αλλά όχι κύρια. Το ετήσιο κόστος ανέρχεται σε 16.2 εκατομμύρια ευρώ.


4.Στον ΟΑΕΕ  αγνοούνται περίπου 4.000 άτομα.


Σημειώνεται πως οι συνήθεις ύποπτοι είναι οι συγγενείς και εξετάζεται το κατά πόσο συνεχίζουν να παίρνουν τη σύνταξη και μετά το θάνατο του ασφαλισμένου. Ωστόσο με δεδομένη την έκταση που έχει πάρει το φαινόμενο των ασφαλισμένων- φαντάσματα θα εξεταστεί το κατά πόσο υπάρχουν υπάλληλοι των ταμείων που εμπλέκονται στην όλη διαδικασία.


Τώρα σε μία προσπάθεια να βάλει τέλος σε ανάλογα φαινόμενα το υπουργείο Εργασίας προχωρά στην απογραφή όλων των συνταξιούχων, με στόχο να δημιουργηθεί εθνικό μητρώο. Παράλληλα οι δήμοι θα πρέπει να δίνουν άμεσα πληροφορίες στα ταμεία για τους συνταξιούχους που απεβίωσαν (μέσω των ΚΕΠ και των ληξιαρχείων).

Δεν υπάρχουν σχόλια: