Αναυδοι μπροστά σε... λευκές κόλλες έμειναν οι εκπρόσωποι της τρόικας με τα στοιχεία που τους προσκόμισαν οι αρμόδιοι υπουργοί για φορολογικό, κλειστά επαγγέλματα και εφεδρεία. Πράγματι, πληροφορίες αναφέρουν ότι ενώ για το πισωγύρισμα της εφαρμογής της εργασιακής εφεδρείας τα ανώτατα στελέχη της τρόικας ήταν αρκετά υποψιασμένα από τον «ντόρο» και τις αντιδράσεις που είχαν προηγηθεί, δεν περίμεναν ποτέ να υπάρχει τέτοια καθυστέρηση στην κατάρτιση του φορολογικού νομοσχεδίου και στο άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων. Για τον λόγο αυτό και πριν καν ξεκινήσουν και πάλι ουσιαστικά οι διαπραγματεύσεις, η τρόικα απαίτησε 50.000 απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων μέχρι το τέλος του έτους και άλλους τόσους το 2012, προκειμένου να συνεχίσει να κάθεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και ανεξαρτήτως της εξέλιξης στο θέμα της εφεδρείας.
Χαρακτηριστικό του «Βατερλό» της εφαρμογής του μέτρου είναι ότι από το σύνολο των 151 οργανισμών (συνολικής δυναμικότητας 28.000 εργαζομένων) είχαν αποστείλει στοιχεία μόλις οι 91 από αυτούς.
Η δε λίστα που έφθασε στα χέρια του υπουργού Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλου περιείχε μόλις 300 ονόματα υπαλλήλων αντί των 2.800 που αντιπροσωπεύουν το 10% των εργαζομένων που απαιτείται να υπαχθεί στην εφεδρεία. Το πρόβλημα βέβαια έχει ενταθεί ακόμη περισσότερο μετά τα νομικά κωλύματα που ανακαλύφθηκαν την τελευταία στιγμή, προδίδοντας ελλιπέστατο σχεδιασμό για ένα μέτρο που έχει εξαγγελθεί εδώ και τρεις μήνες. Ακριβώς για τον λόγο αυτόν, άλλωστε, το θέμα μετατέθηκε σε έκτακτο υπουργικό που θα πραγματοποιηθεί αύριο.
Για την Κυριακή προγραμματίζεται εξάλλου και η κρίσιμη σύσκεψη της τρόικας με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για τη διαμόρφωση των βασικών κατευθύνσεων του φορολογικού νομοσχεδίου, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξει μία ακόμη προπαρασκευαστική σύσκεψη σήμερα. Οι βασικές κατευθύνσεις θα προβλέπουν την εφαρμογή ηλεκτρονικού πόθεν έσχες για τους φορολογουμένους αλλά και την αναστολή του για παραγωγικές επενδύσεις. Το μέτρο αποτελεί συμπληρωματική δράση του αντίστοιχου για την αγορά ακινήτων και λαμβάνεται στο πλαίσιο της τόνωσης της ανάπτυξης. Πέραν αυτών, θα υπάρχει πρόβλεψη για μείωση του ΦΠΑ σε συνδυασμό με την εφαρμογή αξιόπιστου μηχανισμού απόδοσης του φόρου, ριζικές αλλαγές στη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας, συμπεριλαμβανομένου και του ΦΑΠ, που μάλλον αντικαθίσταται από το τέλος ακινήτων. Το επικρατέστερο σενάριο προβλέπει τη μείωση ή και κατάργηση του ΦΠΑ στις νεόδμητες κατοικίες σε μία προσπάθεια τόνωσης της καθισμένης κτηματαγοράς, ενώ ελαφρύνσεις θα υπάρξουν και για τις μεταβιβάσεις.
ΕΜΠΛΟΚΗ ΚΑΙ ΜΕ ΤΑ ΚΛΕΙΣΤΑ.
Σε ό,τι αφορά τα κλειστά επαγγέλματα, οι εκπρόσωποι της τρόικας συναντήθηκαν χθες με τον υπουργό Μεταφορών κ. Ι. Ραγκούση, ενώ εκκρεμούν νέες συναντήσεις με τους υπουργούς Υγείας κ. Ανδ. Λοβέρδο και Εσωτερικών κ. Χ. Καστανίδη.
Η τρόικα φοβάται νέο πισωγύρισμα της κυβέρνησης και πιέζει για καθολικό άνοιγμα σε όλα τα επαγγέλματα ακόμη και αυτά των δικηγόρων, συμβολαιογράφων, μηχανικών και ορκωτών ελεγκτών, για τα οποία δεν πρόκειται να υπάρξει καμία μεταβατική περίοδος όπως αρχικά προβλεπόταν.
Διαπιστώνει συγκεκριμένα μηδενικό αποτέλεσμα και αδικαιολόγητες καθυστερήσεις σε μία από τις πιο κρίσιμες μεταρρυθμίσεις του μνημονίου, αρχής γενομένης από τα φορτηγά που πέραν την απαξίωσης των υπαρχουσών αδειών, έρχεται αντιμέτωπη με μία «φραστική» και μόνον απελευθέρωση. Τα τρικ της μεταβατικής περιόδου και της απόσβεσης της άυλης αξίας των αδειών δεν ωφέλησαν υποστηρίζουν, επικαλούμενοι τη διατήρηση του υψηλού μεταφορικού κόστους, σε καμία περίπτωση, την πραγματική οικονομία.
Οσο δε τα πράγματα για το σύνολο των επαγγελμάτων δεν ξεκαθαρίζονται με τα Προεδρικά Διατάγματα και τις εφαρμοστικές αποφάσεις από το κάθε υπουργείο, η αγορά των επαγγελμάτων στην ουσία δεν απελευθερώνεται, καθώς οι ενδιαφερόμενοι που θέλουν να δραστηριοποιηθούν δεν γνωρίζουν πώς μπορούν να επιχειρήσουν.
Είναι χαρακτηριστικό ότι αμέσως μετά τη διακοπή των διαπραγματεύσεων με την τρόικα ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών κ. Ηλ. Πλασκοβίτης είχε δώσει προθεσμία μέχρι την Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου στα υπουργεία Υποδομών - Μεταφορών, Υγείας και Δικαιοσύνης, προκειμένου να προχωρήσουν στις απαραίτητες ενέργειες καθολικής και χωρίς εξαιρέσεις άρσης των πάσης φύσεως εμποδίων για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων που βρίσκονται υπό την εποπτεία τους. Πλην, όμως, βρισκόμαστε ήδη στον Οκτώβριο και δεν υπάρχει καμία εξέλιξη παρά τις δηλώσεις Βενιζέλου ότι το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων θα γίνει άμεσα χωρίς χρονικές παρατάσεις στους περιορισμούς και μεταβατικά στάδια.
Υπενθυμίζεται ότι ο νόμος αφορά πάνω από ένα εκατομμύριο επιχειρηματίες αυτοαπασχολούμενους και εργαζομένους σε πάνω από 400 δραστηριότητες, οι οποίες από 1ης Ιουλίου μπορούσαν να «ασκηθούν» κανονικά από τον καθένα χωρίς την απαίτηση διοικητικής άδειας. Ειδικότερα και σύμφωνα με το ΦΕΚ του νόμου για το άνοιγμα των επαγγελμάτων, που δημοσιεύθηκε στις 16 Φεβρουαρίου, επισημαίνεται ότι ακριβώς 4 μήνες μετά, ανοίγουν αυτομάτως χωρίς να απαιτείται άλλη διοικητική πράξη, όλα τα επαγγέλματα σε υλοποίηση της Κοινοτικής Οδηγίας Μπολνκεστάιν, για την απελευθέρωση της αγοράς υπηρεσιών εντός της ΕΕ.
Καταργείται έτσι η απαίτηση έκδοσης διοικητικής άδειας για την άσκηση ενός επαγγέλματος και αντικαθίσταται με απλή αναγγελία έναρξης επαγγέλματος, συνοδευόμενης από τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Αν ένα τρίμηνο μετά την αναγγελία έναρξης του επαγγέλματος η αρμόδια Αρχή (π.χ. νομαρχία) δεν απαγόρευε την άσκησή του τότε αυτό ασκείται κανονικά. Από τον κατάλογο που δημοσίευσε τότε το υπουργείο εξαιρούνται όσα επαγγέλματα αναφέρονται στο μνημόνιο και διέπονται από ειδικές ρυθμίσεις, όπως του συμβολαιογράφου, του δικηγόρου, του μηχανικού και του νόμιμου ελεγκτή, καθώς επίσης αυτά του φαρμακοποιού, του μεταφορέα και του γεωτεχνικού που ρυθμίζονται με άλλες διατάξεις.
Κέρδος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου