Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2024

Πανώλη: 6.000 ευρώ ανά κτηνοτρόφο και 300 ευρώ το ζώο ζητούν για την στήριξη των πληγέντων

Στήριξη των πληγέντων κτηνοτρόφων Θεσσαλίας λόγω της πανώλης, ζητά με επιστολή του από την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Δημήτρης Κουρέτας.

Ειδικότερα ζητά, μεταξύ άλλων, πάγια αποζημίωση ύψους 6.000 € ανά εκριζωθείσα εκτροφή, για την κάλυψη των τρεχουσών τους αναγκών και άμεση επιδότηση ύψους τουλάχιστον 300 € ανά θανατωμένο ζώο.

Αναλυτικότερα η επιστολή:

Αξιότιμοι κύριοι Υπουργέ και Υφυπουργέ Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Με δεδομένο το τεράστιο πρόβλημα, που έχει δημιουργήσει η επιζωοτία της Πανώλης των Μικρών Μηρυκαστικών στους κτηνοτρόφους της Περιφέρειας και με σκοπό την οικονομική στήριξή τους, υποβάλλω προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τα παρακάτω άμεσα μέτρα ενίσχυσης για την απώλεια του εισοδήματός τους.

Συγκεκριμένα:

Πάγια αποζημίωση ύψους 6.000 € ανά εκριζωθείσα εκτροφή, για την κάλυψη των τρεχουσών τους αναγκών.

Άμεση επιδότηση ύψους τουλάχιστον 300 € ανά θανατωθέν ζώο.

Επιδότηση για την αγορά ζωοτροφών ύψους 1€/ζώο/ημέρα όλων των ζώων και για όσο διάστημα παραμείνουν έγκλειστα εντός των εκτροφών.

Επιδότηση ύψους 1 € ανά κιλό για κάθε αρνί που δεν θα σφαγεί άμεσα.

Πάγωμα των φορολογικών υποχρεώσεων όλων των πληγέντων κτηνοτρόφων για τα επόμενα δύο χρόνια.

Πάγωμα όλων των χρεών σε ΔΕΚΟ για τα επόμενα δύο χρόνια.

Πάγωμα πλειστηριασμών και κατασχέσεων για τα επόμενα δύο χρόνια.

Πάγια αποζημίωση ύψους 1.500 €, για κάθε μέλος των συνεργείων εκδοροσφαγέων όλων των σφαγείων που παρέμειναν κλειστά ή υπολειτουργούν.

Τα παραπάνω μέτρα θεωρώ ότι είναι απολύτως αναγκαία για τη στήριξη του ζωικού κεφαλαίου, την προάσπιση της κτηνοτροφίας και κατ’ επέκταση της πρωτογενούς οικονομικής δραστηριότητας της Θεσσαλίας”.

Νέες εστίες

Εν τω μεταξύ 12 νέα κρούσματα επιβεβαιώθηκαν το τελευταίο διάστημα, με την πιο πρόσφατη εξέλιξη της Πέμπτης 19 Σεπτεμβρίου 2024, όπου εντοπίστηκαν 3 εστίες σε κτηνοτροφικές μονάδες του νομού Λάρισας και ειδικότερα, μία στη Φαλάνη Λάρισας και δύο στον Αμπελώνα Τυρνάβου, ενώ από τις 3 έως και τις 12 Σεπτεμβρίου 2024, είχαν επιβεβαιωθεί άλλες 3 εστίες στον Δήμο Τεμπών, της Π.Ε. Λάρισας, της Περιφέρειας Θεσσαλίας (μία στον οικισμό της Γυρτώνης και δύο στη δημοτική κοινότητα Πουρναρίου).

Παράλληλα, υπάρχουν κι άλλες 4 εστίες στην τοπική κοινότητα Μεσινού, του Δήμου Σικυωνίων, της Περιφερειακής Ενότητας Κορινθίας, της Περιφέρειας Πελοποννήσου, μία εστία στη δημοτική κοινότητα Γαστούνης, του Δήμου Πηνειού, της Π.Ε. Ηλείας, της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και μία εστία στη δημοτική κοινότητα Αγρινίου, του Δήμου Αγρινίου, της Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας, της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

https://agronewsbomb.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: