Παρασκευή 17 Μαΐου 2024

Εκδήλωση στη μνήμη του Χατζημιχάλη Νταλιάνη, πραγματοποίησε ο Δήμος Πωγωνίου

196 χρόνια συμπληρώνονται φέτος από το θάνατο του «Ίππαρχου του αγώνος της παλιγγενεσίας» Χατζημιχάλη Νταλιάνη και ο Δήμος Πωγωνίου, σε συνεργασία με το Τοπικό Συμβούλιο και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Δελβινακίου, τίμησαν τη μνήμη του με μία λιτή που πραγματοποιήθηκε στο Δελβινάκι, τόπο γέννησής του εθνικού ήρωα.

Το πρωί τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση και πραγματοποιήθηκε κατάθεση στεφάνων στην προτομή του Χατζημιχάλη Νταλιάνη στο χώρο του Ηρώου Δελβινακίου. Ακολούθησε ομιλία από τον συνταξιούχο εκπαιδευτικό κ. Νικόλαο Θεοδοσίου που έκανε εκτενή αναφορά στις σημαντικές μάχες και στον αγώνα για την απελευθέρωση της χώρας καθώς και στην πολυσχιδή προσωπικότητα του Χατζημιχάλη Νταλιάνη.



Στον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Πωγωνίου κ. Κωνσταντίνος Καψάλης υπογράμμισε ότι ο Χατζημιχάλης Νταλιάνης έγραψε με ανεξίτηλο μελάνι κάποιες από τις λαμπρές σελίδες της ιστορίας μας κι αποτελεί το συνδετικό κρίκο για την Αδελφοποίηση του Δήμου Πωγωνίου με τους Δήμους Σφακίων και Αγίας Νάπας. «Ο Χατζημιχάλης Νταλιάνης γεννήθηκε στο Δελβινάκι το 1775 και η θεριεμένη του ψυχή έδειξε από πολύ νωρίς ότι τίποτα δεν μπορεί να τη σκλαβώσει και ότι η ελευθερία είναι η υπέρτατη υποχρέωση του κάθε ανθρώπου απέναντι στον εαυτό του και στους συνανθρώπους του. Το όνομά του είναι στενά συνδεδεμένο με τον αγώνα του Έθνους. Σε αυτούς τους ήρωες αξίζει κάθε τιμή και δόξα» σημείωσε μεταξύ άλλων.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο Αντιδήμαρχος Δ.Ε. Δελβινακίου κ. Νικόλαος Γαλίτσης, ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Αναστάσιος Γιούνης, ο Εντελταμένος Δημοτικός Σύμβουλος κ. Γιώργος Μάνης, η Πρόεδρος Κοινότητας Στρατίνισας κ. Μάρθα Βασιλάκη, ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου κ. Νικηφόρος Γκουρομέτσιος, οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές του Νηπιαγωγείου, του Δημοτικού Σχολείου και του Γυμνασίου Δελβινακίου καθώς και κάτοικοι της Κοινότητας Δελβινακίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: