Παρασκευή 10 Μαΐου 2024

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Τζουμερκιώτικο αντάμωμα στον Καταρράκτη Άρτας. ΦΩΤΟ

Στο πανέμορφο χωριό των Τζουμέρκων , τον Καταρράκτη Άρτας του Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων , αντάμωσαν οι Τζουμερκιωτες , την Τρίτη του Πάσχα 7 Μαϊου 2014 .

Αντάλλαξαν από κοντά Πασχαλινές ευχές, τσούγγρισαν τα κόκκινα αυγά και διασκέδασαν χορεύοντας παραδοσιακούς Ηπειρώτικους χορούς!

Ήταν μια πανέμορφη εκδήλωση που διοργανώθηκε από τον Σύλλογο Κεντρικών Τζουμέρκων “Τα Τζουμέρκα” και τον Πολιτιστικο Σύλλογο Καταρρακινών Άρτας “Ιωάννης Τζαμάκος” !

Στην ομιλία του ο Πρόεδρος του Συλλόγου Κεντρικών Τζουμέρκων παιδίατρος Αντώνης Κοντός είπε:

Χριστός ανέστη και χρονια πολλά!

Καλώς ανταμωθήκαμε, και φέτος εδώ στην όμορφη πλατεία του Καταρράκτη , κάτω από τα πανέμορφα Τζουμέρκα, για να τσουγκρίσουμε τα κόκκινα αυγά , να ανταλλάξουμε τις ευχές , και να γλεντήσουμε ξανά όλοι μαζί!

Αυτές τις μέρες τα χωριά μας έχουν γεμίσει με κόσμο ! Ξαναζωντάνεψαν !

Μακάρι να ήταν κάθε βδομάδα Πάσχα , για να βλέπουμε, αυτόν ο πανέμορφο τόπο , αυτό τον επίγειο παράδεισο να σφύζει πάντα από ζωή , και όχι να ερημώνει και σιγά σιγά να αργοπεθαίνει !

Με μεγάλη μου χαρά είδα πως πριν από 10 μέρες περίπου, στην αίθουσα της Γερουσίας, στη Βουλή των Ελλήνων, συνεδρίασε η νεοσύστατη Υποεπιτροπή Ορεινών Περιοχών της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Περιφερειών της Βουλής, με την παρουσία του Προέδρου της Βουλής , του συμπατριώτη μας κ. Κωνσταντίνου Τασούλα !

Συμμετείχε δε και ο Περιφερειάρχης μας ο κ. Αλέκος Καχρημάνης. Πρότεινε μάλιστα την δημιουργία Υφυπουργείου Ορεινότητας , κάτι αντίστοιχο δηλαδή με το Υφυπουργείο Νησιωτικής Πολιτικής.

Να έχει το Υφυπουργείο αυτό συγκεκριμένη στόχευση για τις ορεινές περιοχές, και με ριζικές παρεμβάσεις θα ανακόψει την ερήμωση των χωριών και θα διαμορφώσει συνθήκες ισόρροπης ανάπτυξης.

Είναι ανάγκη να κρατηθεί η Ελλάδα όρθια εκεί που πάντα ήταν όρθια, στα βουνά της , είπε ο Πρόεδρος της Βουλής στην εισήγησή του .

Φαίνεται πως έπιασε τόπο το υπόμνημα που δώσαμε πέρυσι, όταν επισκεφτήκαμε την Βουλή των Ελλήνων ως Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος και εκφράσαμε την ανησυχία μας για την ερήμωση των χωριών μας !

Εγώ πάντως είμαι από την φύση μου αισιόδοξος και βλέπω το ποτήρι πάντα μισογεμάτο και ποτέ μισοάδειο και ελπίζω πως κάτι θα γίνει για να σταματήσει η ερήμωση των χωριών μας !

Τελειώνωντας , θα ήθελα να ευχαριστήσω την Πρόεδρο του Συλλόγου Καταρρακτηνών Άρτας, την Χαρά Καλικάτσου για άψογη συνεργασία που είχαμε στην οργάνωση της σημερινής εκδήλωσης. Η Χαρά είναι νύφη εδώ στον Καταρράκτη ! Βλέπω πως στον Καταρράκτη ξέρουν να διαλέγουν δυναμικές νύφες ..!

Να ευχαριστήσω επίσης τον Δήμαρχο τον κ. Χρήστο Χασιάκο και όλο το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων, για την οικονομική βοήθεια που μας προσέφεραν.

Καθώς επίσης την Περιφερειακή Ενότητα Άρτας και το Εμπορικό Επιμελητήριο Άρτας .

Επίσης να ευχαριστήσω τον σεβαστό Παπά Λάμπρο και το υπόλοιπο εκκλησιαστικό συμβούλιο για την παραχώρηση της πλατείας. Εμείς σεβαστήκαμε την απόφαση του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου να μην μπει η τέντα - σκέπαστρο πριν το Πάσχα. Ήταν όμως αδύνατο να βρεθεί επιχειρηματίας, σε όλη τη Δυτική Ελλάδα, για να εγκαταστήσει την Δευτέρα του Πάσχα την τέντα – σκέπαστρο !

Ευτυχώς ομως σήμερα δεν θα βρέξει και ο ήλιος αυτή την εποχή αγαπιέται !

Στη συνέχεια η Πρόεδρος του Συλλόγου Καταρρακτηνών Άρτας κ. Χαρά Καλιακάτσου αφού καλοσώρησε όλους τους παρευρισκόμενους είπε :

Σας ευχαρισούμε όλους για την συμμετοχή σας και την στήριξη σας προς τον Σύλλογο μας ! Ευχαριστούμε πολύ τον Σύλλογο Κεντρικών Τζουμέρκων και ιδιαίτερα τον πρόδρο κ. Αντώνη Κοντό που επέλεξαν τον Καταρράκτη εφέτος γιαυτό το αντάμωμα . Η συνεργασία μας ήταν άψογη !

Η αγάπη μας για τον τόπο μας και η ανάδειξη της ομορφιάς του μας έδωσε την δύναμη και την θέληση να πετύχη αυτή εκδήλωση . Ευχαριστούμε επίσης τον κ. Σωτήρη Γραβιά , Πρόεδρο της Τ.Κ. Καταρράκτη , για την μεγάλη βοήθεια που παρείχε και στους δυο Συλλόγους . Τον Σύλλογο των Απανταχού Ραμιωτών και το χορευτικό τους για την συμμετοχή τους στην εκδήλωση . Μπράβο στη νεολαία μας για το κέφι τους και το χορό τους !

Καλή αντάμωση του χρόνου σε κάποιο άλλο χωριό του Δήμου μας “.

Το χορευτικό του Συλλόγου των Απανταχού Ραμιωτών Η ΡΑΜΙΑ εντυπωσίασε χορεύοντας παραδοσιακούς Ηπειρώτικους χορούς !

Στη συνέχεια το γλέντι ξεκίνησε με την συμμετοχή όλων στο παραδοσιακό καγκελάρι.

Η παραδοσιακή ζυγιά του Κώστα Γεροδήμου, με τα παραδοσικά Ηπειρώτικα τραγούδια , έδωσε πολύ μεγάλο κέφι που κράτησε μέχρι το βράδυ .

Και του χρόνου στο επόμενο Τζουμερκιώτικο αντάμωμα !























Δεν υπάρχουν σχόλια: