Τρίτη 6 Ιουνίου 2023

Tankman: ο ήρωας του 1989 που στάθηκε μπροστά στα τανκς


Ο Tankman, είναι ο άνθρωπος εκείνος, ο οποίος στις 5 Ιουνίου 1989 στάθηκε μπροστά στα τανκς, δύο ημέρες μετά την καταστολή της φοιτητικής εξέγερσης στην πλατεία Τιεν Αν Μεν, στο Πεκίνο.
Το προπορευόμενο άρμα προσπάθησε να αλλάξει την κατεύθυνση του ώστε να παρακάμψει τον άντρα, ωστόσο ο διαδηλωτής επανειλημμένως άλλαζε τη θέση του ώστε να μην αφήσει το άρμα να περάσει. Το περιστατικό κινηματογραφήθηκε και προβλήθηκε διεθνώς.
Η ταυτότητα του διαδηλωτή παραμένει άγνωστη, όπως άγνωστο παραμένει και το τι απέγινε το πλήρωμα του πρώτου άρματος μάχης. Υπάρχει τουλάχιστον ένας μάρτυρας ο οποίος ισχυρίστηκε πως υπήρξαν και άλλοι που αντιστάθηκαν στα άρματα με τον ίδιο τρόπο κατά την διάρκεια της εξέγερσης, ωστόσο δεν έτυχε να φωτογραφηθούν ή να κινηματογραφηθούν.
Τον Απρίλιο του 1998, το περιοδικό Time συμπεριέλαβε τον Άγνωστο Επαναστάτη στον κατάλογο με τα 100 πιο σημαντικά άτομα του 20ού αιώνα.
Το περιστατικό συνέβη στη βόρεια πλευρά της πλατείας Τιεν Αν Μεν στις 5 Ιουνίου του 1989  και διήρκεσε περίπου 3,5 λεπτά. Το άτομο στεκόταν στη μέση της λεωφόρου απέναντι σε μια ίλη αρμάτων μάχης. Φορούσε λευκό πουκάμισο, μαύρα παντελόνια και κρατούσε σακούλες αγορών. Καθώς η φάλαγγα των αρμάτων σταμάτησε, ο άντρας έκανε μια χειρονομία με το δεξί του χέρι προς το προπορευόμενο άρμα. Το άρμα αντέδρασε προσπαθώντας να αλλάξει την πορεία του και να τον προσπεράσει, ωστόσο αυτός άλλαξε την θέση του έτσι ώστε να συνεχίσει να το εμποδίζει με το σώμα του. Το άρμα τελικά έσβησε την μηχανή του και τα υπόλοιπα άρματα της ίλης έπραξαν το ίδιο. Για ένα μικρό χρονικό διάστημα δε συνέβη τίποτα, καθώς η κατάσταση βρισκόταν σε αδιέξοδο.
Έχοντας σταματήσει την πορεία των αρμάτων, ο διαδηλωτής ανέβηκε πάνω στο προπορευόμενο και έσκυψε κοντά στην οπή του οδηγού του όπου και φάνηκε σαν να προσπαθούσε να απευθυνθεί στο πλήρωμα εντός. Κατόπιν σκαρφάλωσε στον πύργο του τανκ, και ενώ ακουγόταν ριπές όπλων στη γύρω περιοχή, είχε συνομιλία λίγων δευτερολέπτων με ένα μέλος του πληρώματος που βγήκε από την καταπακτή του πύργου. Μετά το τέλος της συζήτησης ο άντρας κατέβηκε από το τανκ και έκανε χειρονομίες στα άρματα να αποχωρήσουν. Τα άρματα επανεκκίνησαν τις μηχανές τους και ξεκίνησαν να προχωρούν με ταχύτητα, ωστόσο ο διαδηλωτής τοποθέτησε ξανά το σώμα του μπροστά από το πρώτο άρμα το οποίο σταμάτησε αμέσως.
Σύντομα εμφανίστηκαν δύο άντρες με γαλάζια ένδυση οι οποίοι αποτράβηξαν τον διαδηλωτή και εξαφανίστηκαν μαζί του εντός του πλήθους. Μετά την απομάκρυνση του τα άρματα συνέχισαν την πορεία τους. Οι αυτόπτες μάρτυρες δεν είναι βέβαιοι για το ποιοι ήταν αυτοί που τον απομάκρυναν, με τις εκτιμήσεις να αναφέρουν πως ήταν προσωπικό της κινεζικής κυβέρνησης ή πως ήταν τυχαίοι περαστικοί.
Στη μνήμη του Tankman λοιπόν, ο Κινέζος σκιτσογράφος Badiucao, ξεκίνησε μια εκστρατεία για την 29η επέτειο του ήρωα, με τα hashtags #Tankman2018 και #Tankmen2018, όπου παρότρυνε τους χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης να τραβήξουν μια φωτογραφία του εαυτού τους, κατά την οποία να φαίνονται ως «Tankmen». Πολίτες φορώντας σαν τον Tankman, λευκό πουκάμισο, μαύρο παντελόνι και μαύρα παπούτσια, κρατώντας δύο σακούλες, φωτογραφίζονται σήμερα σε όλο τον κόσμο.



Oι ήρωες βρίσκονται καθημερινά δίπλα μας, άνθρωποι χωρίς αξιώματα καταφέρνουν με τη στάση τους να δείξουν σε όλο τον κόσμο, πως με μια μικρή κίνηση μπορεί να μεταδώσει κανείς σπουδαία μαθήματα ανθρωπιάς και θάρρους. Ένας από τους πολλούς λόγους που δεν θα έπρεπε ποτέ να σταματήσουμε να τους θυμόμαστε.


Ευχαριστούμε, Tankman.

www.maxmag.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: