Πέμπτη 8 Ιουνίου 2023

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΡΕΒΕΖΑ, ΙΣΤΟΡΙΑ- ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ-ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ. Επιτέλους καθαρίστηκε το Κάστρο των Ρωγών

Για την ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΡΕΒΕΖΑ, ΙΣΤΟΡΙΑ- ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ-ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, δύο από τους κύριους στόχους, από την ίδρυσή της μέχρι σήμερα, είναι η ανάδειξη των μνημείων του πολιτισμού, της ευρύτερης περιοχής μας και η διαρκής προσπάθεια για τη συντήρηση και αποκατάστασή τους. Με γνώμονα τους δύο αυτούς στόχους, διοργανώσαμε σε συνεργασία με την Τοπική Κοινότητα Νέας Κερασούντας, την εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 26 Μαρτίου, στο Κάστρο Των Ρωγών.

Λίγες εβδομάδες μετά, είμαστε στην ευχάριστη θέση να πούμε, πως έχουμε καταφέρει σε μεγάλο ποσοστό, τους δύο αυτούς στόχους. Αρκετοί συμπολίτες μας, μας είπαν πως μετά την εκδήλωση επισκέφτηκαν το κάστρο, ενώ κάποιοι άλλοι πως αγνοούσαν πλήρως την ύπαρξή του. Αρκετοί μάλιστα ανέφεραν, πως δεν το είχανε δει καν περνώντας από την εθνική οδό. Το γεγονός αυτό δεν μας εξέπληξε, αφού για χρόνια το κάστρο παρέμενε καλυμμένο από πυκνή βλάστηση, αφήνοντας ορατό από την εθνική οδό, ένα πολύ μικρό μέρος των τειχών.

Χαρήκαμε λοιπόν ιδιαίτερα, όταν αμέσως μετά την εκδήλωση, συνεργεία της Περιφέρειας υπό την επίβλεψη της αρμόδιας αρχαιολογικής υπηρεσίας, προχώρησαν στον καθαρισμό του κάστρου και μέρους γύρω από αυτό, απομακρύνοντας τα χόρτα αλλά και δέντρα, που με τις ρίζες τους μπορούν να προκαλέσουν ανεπανόρθωτες ζημιές. Μετά από πολλά χρόνια, είναι πλέον ορατός και ο πρώτος περίβολος του κάστρου, στους πρόποδες του λόφου.

Αισθανόμαστε την ανάγκη ως επιτροπή, να συγχαρούμε την Περιφέρεια και την αρχαιολογική υπηρεσία για την προσπάθειά τους, ενώ αισθανόμαστε ιδιαίτερη χαρά, για το γεγονός ότι ο καθαρισμός πραγματοποιήθηκε αμέσως μετά στην εκδήλωση της Επιτροπής και της κοινότητας Νέας Κερασούντας. Να υπενθυμίσουμε όμως, πως στα όρια του Νομού Πρέβεζας υπάρχουν οκτώ κάστρα και φρούρια, στην ίδια ή χειρότερη κατάσταση και παρακαλούμε να ληφθεί μέριμνα και για εκείνα.

Εμείς, ως επιτροπή τα μέλη της οποίας ενδιαφέρονται πραγματικά για το μέλλον των πολιτισμικών μας μνημείων, θα συνεχίσουμε την προσπάθειά για την ανάδειξή τους, στο μέτρο και στο βαθμό που μπορούμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: