Δευτέρα 12 Ιουνίου 2023

Κότα ή κόκορας κατά… παραγγελία


Εάν σας έλεγαν ότι με μία μικρή οπή στο κέλυφος του αβγού και αφαίρεση ελάχιστης ποσότητας υγρού από το εσωτερικό του, η επιστήμη θα μπορούσε να καθορίσει το φύλο του κοτόπουλου, θα το θεωρούσατε πιθανό; Κι όμως είναι και μάλιστα με ποσοστό επιτυχίας της τάξεως του 98%. Γερμανοί ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Ανόβερο, μετά από περίπου 3,5 χρόνια μελετών και αξιοποιώντας τα περίπου 6,5 εκατ. ευρώ που επένδυσε το ομοσπονδιακό υπουργείο Γεωργίας, κατάφεραν να δημιουργήσουν τα κοτόπουλα διπλού σκοπού, όπως τα αποκαλούν.
Στην ουσία, μέσω μίας ενδοκρινούς διαδικασίας, καθορίζουν το φύλο του κοτόπουλου, δημιουργώντας είτε κότες αβγοπαραγωγής είτε κόκορες που κατευθύνονται στην παραγωγή κρέατος.
Με τον τρόπο αυτόν σκέφτεται η γερμανική κυβέρνηση να αντιμετωπίσει τη θανάτωση περίπου 45 εκατ. αρσενικών κοτόπουλων ετησίως, βελτιώνοντας την ευζωία των πτηνών, αλλά και την επιθυμητή παραγωγή κρέατος και αβγών.

Διστακτική ακόμη η αγορά

Τα αβγά που προέκυψαν από τη διαδικασία ήδη ξεκίνησαν να πωλούνται σε περίπου 223 καταστήματα γνωστού ομίλου σούπερ μάρκετ της χώρας. Ωστόσο, για τις γερμανικές αγροτικές οργανώσεις, παρά την επιστημονική πρόοδο, υπάρχει ακόμη η ανησυχία για το κατά πόσο η αγορά είναι έτοιμη να υποδεχθεί το προϊόν. Σε έρευνα που διεξήχθη σε 1.500 καταναλωτές, περίπου το 25% δήλωσε ότι θα ξόδευε περισσότερα για την αγορά αβγών, ενώ ένα μόλις 16% φαντάζεται ότι θα αγόραζε κρέας από κοτόπουλο διπλού σκοπού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: