Πέμπτη 8 Ιουνίου 2023

Κάποιες φορές κάνουν λάθη και οι λαϊκές παροιμίες

Παροιμίες και διπλό νόημα…

Λένε πως οι παροιμίες είναι πολύ σωστές, και αυτό είναι αποδεκτό από όλους. Σε καθημερινή βάση, έρχονται αυθόρμητα στο στόμα μας παροιμίες, αυτά τα μεγάλα διδάγματα της ζωής, για να παρομοιάσουμε μία κατάσταση. Συχνά ακούμε από τους πιο μεγάλους, πως οι παλαιοί, που έβγαλαν τις παροιμίες ήταν σοφοί. Επί της ουσίας όμως, οι παροιμίες είναι εμπνευσμένες είτε από κάποιες ιστορίες, για παράδειγμα από κάποιον ήρωα βιβλίου, είτε από το αποτέλεσμα που εισέπραξαν άνθρωποι, βιώνοντας παρόμοιες ιστορίες.

Αν το καλοσκεφτούμε, θα ανακαλύψουμε πως έχουν διπλό νόημα. Θα δούμε πως η κάθε παροιμία έχει και την αντίθετή της. Μήπως τελικά οι παροιμίες δεν είναι τόσο σοφές όσο πιστεύουμε, αλλά έχουν απλά διπλό νόημα, ώστε να υιοθετούμε κάθε φορά την ανάλογη που μας συμφέρει; Εξάλλου μη ξεχνάμε πως το κάθε νόμισμα έχει δύο όψεις… Και για του λόγου το αληθές , πάμε να δούμε μερικές αντίθετες παροιμίες.

1. Το γοργό και χάρη έχει…
- Όποιος βιάζεται σκοντάφτει…

2. Όμοιος στον όμοιο…
- Τα αντίθετα έλκονται…

3. Το μήλο κάτω απ τη μηλιά θα πέσει
-  Από ρόδο βγαίνει αγκάθι κι από αγκάθι βγαίνει ρόδο…

Είναι πιθανό από όταν διαβάσετε αυτό το άρθρο, να σας έρθουν στο μυαλό άπειρες ακόμα αντίθετες παροιμίες, γιατί σίγουρα δεν είναι τα μόνα, αυτά τα τρία παραδείγματα.

Όπως και να ‘χει όμως, οι παροιμίες, ακόμα κι αν σε πολλές περιπτώσεις αποδεικνύονται λανθασμένες, αποτελούν κομμάτι των λαϊκών παραδόσεων του τόπου μας.


Της Μαρίας Χαρίτου

Δεν υπάρχουν σχόλια: