Παρασκευή 5 Αυγούστου 2022

Η κατά Αργολίδα Εκκλησία τον 19ο αιώνα και η συμβολή της στην εθνική Παλιγγενεσία- Ευχές στον Μητροπολίτη Άρτης, κ.κ Καλλίνικο.

Γράφει η Κατερίνα Σχισμένου.

Μια εξαιρετική και πολύ σημαντική έρευνα με τίτλο «Η κατά Αργολίδα Εκκλησία τον 19ο αιώνα και η συμβολή της στην εθνική Παλιγγενεσία»  από τον μητροπολίτη μας κ.κ Καλλίνικο κυκλοφόρησε πρόσφατα. Μας παρουσιάζει αρχικά την ιδιαίτερη πορεία της από τον 19ο αιώνα όταν και κήρυξε την ανεξαρτησία της από το Οικουμενικό πατριαρχείο με τις ιδιαίτερες μεταβολές της μετά την παραχώρηση της Αυτοκεφαλίας. Ακολούθως παρουσιάζονται οι διοικητικές μεταβολές της Μητροπόλεως της Αργολίδος κατά τον ίδιο αιώνα αλλά και η πνευματική και κοινωνική κατάσταση του κλήρου και του λαού προ της ενάρξεως του απελευθερωτικού αγώνα.

 Στο Β’ κεφάλαιο παρουσιάζεται η συμμετοχή της Μητροπόλεως Αργολίδος στη Φιλική Εταιρεία αλλά και η συμβολή της στο Ιερό Αγώνα όπως και στην γένεση της Ελληνικής Πολιτείας μιας και στο Άργος, στην Επίδαυρο και στο Ναύπλιο συγκλήθηκαν οι περισσότερες Εθνικές Συνελεύσεις κατά τον αγώνα αλλά και μετά απ΄ αυτόν. Ας μην ξεχνάμε πως η Δ΄ Εθνοσυνέλευση συνήλθε στο αρχαίο θέατρο του Άργους ενώ στον Ναό του Αγίου Σπυρίδωνα στο Άργος ο πρώτος κυβερνήτης της Ελλάδος ο Ιωάννης Καποδίστριας χάνει τη ζωή του από τη μόνιμη διχόνοια των Ελλήνων.

 Στο Γ΄ κεφάλαιο παρουσιάζονται οι Μονές της Αργολίδος κατά τον 19ο αιώνα καθώς και η προσφορά τους στην εθνική παλιγγενεσία καθώς και οι επιπτώσεις από τη διάλυσή τους μετά το 1833. Η έρευνα κλείνει με συμπεράσματα, κατάλογο των ασκησάντων της εκκλησιαστικής διοίκησης και βιβλιογραφία. Παρακολουθούμε λοιπόν τις ιδιαίτερες σχέσεις στη διαμόρφωση της νέας κρατικής και εκκλησιαστικής πραγματικότητας όπως εξελίχθηκε με τη δημιουργία του νέου Ελληνικού κράτους, που στηρίχθηκε στην εκκλησιαστική περιουσία για να βάλει τα πρώτα του θεμέλια αλλά και πιο πριν για την απελευθέρωσή του Γένους, δεν υπάρχει Ελληνισμός χωρίς Ορθοδοξία ούτε Ορθοδοξία χωρίς Ελληνισμό. Το βιβλίο εκδόθηκε πριν ένα χρόνο ακριβώς στο Ναύπλιο από τις εκδόσεις Επιστροφή και ευχόμαστε να είναι καλοτάξιδο, όπως και του ευχόμαστε χρόνια πολλά για τα ονομαστήριά του που είναι  τη Δευτέρα 8 Αυγούστου 2022, όπου και τιμάται η μνήμη του Αγίου Καλλινίκου Μητροπολίτου Εδέσσης. Το έργο του δεν είναι μόνο εκκλησιαστικό και πνευματικό αλλά και ερευνητικό και αυτό τον τιμά ακόμη περισσότερο αλλά και μας ως ποίμνιο να έχουμε έναν τέτοιο πνευματικό άνθρωπο ως οδηγό για την πόλη μας…Του ευχόμαστε δύναμη και υγεία ώστε να μας φωτίζει με το έργο του και την παρουσία του.



Κατερίνα Σχισμένου

Δεν υπάρχουν σχόλια: