Δευτέρα 22 Αυγούστου 2022

Τώρα να γίνει πληρωμή για ζωοτροφές, καταστροφή τιμή κάτω από 1,80 ευρώ για αιγοπρόβειο

Την άμεση ενίσχυση των 120 εκατ. ευρώ για την αγορά των ζωοτροφών ζητούν οι κτηνοτρόφοι, ενώ συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για την τιμή στο αιγοπρόβειο γάλα.

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου, ακόμη η κυβέρνηση δεν έχει πάρει τις τελικές αποφάσεις για τον τρόπο πληρωμής του δεύτερου πακέτου ενίσχυσης για τις ζωοτροφές. Οι τελικές ανακοινώσεις αναμένονται από τον πρωθυπουργό στην ομιλία που θα κάνει στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ).

Την ανησυχία των κτηνοτρόφων για τις υψηλές τιμές στις ζωοτροφές ανέφερε στον ΑγροΤύπο ο  γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων (ΠΕΚ) κ. Νίκο Παλάσκα, από τη Συκιά Ελασσόνας. Όπως τόνισε «είχαμε μια ελπίδα ότι φέτος θα είχαμε μια μείωση των τιμών στις ζωοτροφές. Όμως ούτε μείωση είδαμε αλλά υπάρχει και χαμηλή διαθεσιμότητά τους.

Μιλάμε ότι με αυτές τις τιμές θα είναι καταστροφικό να υπογραφούν συμβόλαια για αιγοπρόβειο γάλα σε τιμές κάτω από 1,80 ευρώ το κιλό. Δεν θα συνεχίζει να υπάρχει αιγοπροβατοτροφία στην χώρα μας. Πάντως ακόμη δεν έχουμε κάποια υπογραφή συμβολαίων κτηνοτρόφων με μεταποίηση για τιμή γάλακτος και οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται.

Σήμερα η τιμή στο κριθάρι είναι στα 40 - 45 λεπτά (τσουβαλιασμένο), ενώ στα 42 λεπτά αγοράζουμε το περσινό καλαμπόκι. Τα τριφύλλια έφτασαν στα 35 λεπτά. Ήδη θα έπρεπε να είχε καταβληθεί η ενίσχυση για τις ζωοτροφές ύψους 120 εκατ. ευρώ που μας είχαν υποσχεθεί για να μπορέσουμε να τις αγοράσουμε. Χρήματα δεν υπάρχουν και τα ζώα πρέπει να ζήσουν.

Αυτό που θα πρέπει να γνωρίζει η ηγεσία του ΥπΑΑΤ είναι ότι στο χωράφι μπορεί να υπάρξει αγρανάπαυση. Στην κτηνοτροφία όμως αν φύγουν τα ζώα δεν ξανάρχονται». 

Παϊσιάδης Σταύρος

https://www.agrotypos.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: