Παρασκευή 3 Απριλίου 2020

Θετικοί οι κτηνοτρόφοι στη δήλωση αποθεμάτων αιγοπρόβειου κρέατος, ζητούν νέα μέτρα


Θέλουν ταυτόχρονα να υπάρχει διαρκής ιχνηλασιμότητα στα εισαγόμενα ζώα και ενισχύσεις λόγω κορονοϊού.

Στη Βουλή την Πέμπτη η κυβέρνηση έφερε τροπολογία, η οποία ψηφίστηκε και καθιστά υποχρεωτική την δήλωση καταγραφής αποθεμάτων στο αιγοπρόβειο κρέας και στα αυγά από όλες τις εμπλεκόμενες επιχειρήσεις του κλάδου, εισαγωγής, πώλησης, εμπορίας κ.λπ.
Η τροπολογία κατατέθηκε στο σχέδιο νόμου Κύρωση α) της από 25.2.2020 Π.Ν.Π. Κατεπείγοντα μέτρα αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης κορωνοϊού (Α' 42), β) της από 11.3.2020 Π.Ν.Π. Κατεπείγοντα μέτρα αντιμετώπισης των αρνητικών συνεπειών της εμφάνισης του κορονοϊού COVID-19 και της ανάγκης περιορισμού της διάδοσής του (Α' 55) και γ) της από 14.3.2020 Π.Ν.Π. Κατεπείγοντα μέτρα αντιμετώπισης της ανάγκης περιορισμού της διασποράς του κορονοϊού COVID-19 (Α' 64).
Με αυτήν επιβάλλεται υποχρέωση στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην αλυσίδα εισαγωγής, εμπορίας, πώλησης, μεσιτείας, διακίνησης, διανομής και αποθήκευσης προϊόντων κρέατος αιγοπροβάτων (νωπών και κατεψυγμένων) και αυγών στην ελληνική επικράτεια, να υποβάλλουν στην αρμόδια αρχή, εντός προθεσμίας δύο (2) ημερών από την έναρξη ισχύος των προτεινόμενων διατάξεων, στοιχεία αποθεμάτων σε κρέας αιγοπροβάτων και αυγά. Τα εν λόγω στοιχεία επικαιροποιούνται με δηλώσεις που υποβάλλονται εντός προθεσμίας τριών (3) ημερών από την αρχική και κάθε επόμενη δήλωση.
Εμείς μιλήσαμε με εκπροσώπους του κλάδου για το μέτρο αυτό, που ήλθε, λίγο πριν το νομοσχέδιο για τις ελληνοποιήσεις που ετοιμάζει το ΥπΑΑΤ. Όπως λοιπόν δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κτηνοτρόφων και Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας, κ. Γιάννης Γκουρομπίνος, ασφαλώς και είναι θετικό το μέτρο, προς την κατεύθυνση αποφυγής αθέμιτων πρακτικών εις βάρος των κτηνοτρόφων. Ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο, ήρθε η στιγμή το ΥπΑΑΤ να θεσπίσει το μέτρο της υποχρεωτικής σφραγίδας, της ταυτότητας δηλαδή του ζώου, μια ταυτότητα η οποία θα το ακολουθεί από την στιγμή που μπαίνει στην χώρα μας, έως ότου φθάσει στο τσιγκέλι του κάθε σημείου πώλησης. Σημειωτέον ότι έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο να έρχονται ζώντα ζώα στην χώρα και αυτά μετά να μεγαλώνουν σε μονάδες και εν συνεχεία να ελληνοποιούνται.
Έρχεται νομοσχέδιο για τις ελληνοποιήσεις, που θα προβλέπει αυστηρές κυρώσεις
Θετικά κρίνει την τροπολογία που πήγε στην Βουλή η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Φωτεινή Αραμπατζή και ο Στέργιος Κύρτσιος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων, συμπληρώνοντας κι εκείνος ταυτόχρονα την ανάγκη να λειτυοργήσει η ιχνηλασιμότητα στα ζώα.
Με αφορμή την έξαρση του κορονοϊού μάλιστα ο κ. Κύρτσιος ζητά εν ανάγκη για τους κτηνοτρόφους ενίσχυση, ακόμα κι αν δεν μπουν στο 800άρι της κυβέρνησης, να λογίζονται στις πληττόμενες εκμεταλλεύσεις, ώστε να τύχουν των ευκολιών για τους φόρους, τις εισφορές κ.λπ. που ισχύουν έκτακτα. Ακόμα, ζητά να δοθούν de minimis σε όλα τα ζώα με βάση το ΟΣΔΕ και να αποζημιωθούν οι παραγωγοί για τα αδιάθετα αμνοερίφια, που πρέπει όπως λέει να προωθηθούν σε ιδρύματα, στρατό κ.λπ.
Ο πρόεδρος της ΠΕΚ υπολογίζει ότι 300.000 - 500.000 αμνοερίφια δεν θα διατεθούν φέτος λόγω κορονοϊού, δεδομένου ότι πλήττονται ταυτόχρονα και χώρες, που εισάγουν από εμάς παραδοσιακά (Ισπανία, Ιταλία κ.λπ.).
Τέλος ζητά να πληρωθούν το συντομότερο δυνατό οι συνδεδεμένες στα ζωικά, για να τονωθεί η ρευστότητα των παραγωγών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: