Δευτέρα 13 Απριλίου 2020

Φόβοι κτηνοτρόφων για αναταράξεις στην αγορά γάλακτος λόγω κορονοϊού


Το καλό είναι ότι δεν έχουν γίνει μειώσεις τιμών γάλακτος στις βασικές γαλακτοπαραγωγικές ζώνες.
Ωστόσο, η χρήση του ευεργετικού μέτρου αναστολής πληρωμών για επιταγές σε επιχειρήσεις 75 ημερών, κάνει τους κτηνοτρόφους, να ανησυχούν για τα επίπεδα ρευστότητάς τους, το επόμενο διάστημα και το πώς θα καταφέρουν να ταΐσουν τα ζώα τους.
Όπως δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο Πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Τυρνάβου κ. Αργύρης Μπαϊρακτάρης, οι τιμές, που κυμαίνονται στον Τύρναβο από 86-92 λεπτά το κιλό όσον αφορά στο πρόβειο γάλα, ήταν ήδη χαμηλές, οπότε, δεν υπάρχει και περιθώριο, να πέσουν άλλο λόγω του κορονοϊού. Σύμφωνα με την πληροφόρηση που έχει ο πρόεδρος του Συλλόγου και από τα άλλα μέλη, το γάλα διατίθεται κανονικά και αυτή η εικόνα, υπάρχει και από τα τιμολόγια του Μαρτίου, που έχουν στα χέρια τους οι παραγωγοί. Σημειωτέον, ότι η γραμμή που έχει δώσει ο Σύλλογος, ο οποίος δεν συγκεντρώνει ο ίδιος προϊόν, είναι το γάλα να δίδεται σε τοπικά τυροκομεία.
Δεν έχει αλλάξει κάτι σε σχέση με όσα ξέραμε προ κορονοϊού στην περιοχή μας, δήλωσε από την πλευρά του ο κ. Χρήστος Λαφιάς, κτηνοτρόφος από το νομό Αιτωλοακαρνανίας, αν και όπως μας είπε σίγουρα θα υπάρχει θέμα με επιταγές από τέτοιες επιχειρήσεις που πήγαν πίσω λόγω κορονοϊού.
Δεν έχει υπάρξει μείωση τιμών στις βασικές ζώνες τουλάχιστον
Εν τω μεταξύ, όπως γνωστοποίησε με ανακοίνωσή της η εταιρεία ΚΡΙ - ΚΡΙ πριν λίγες ημέρες, παρά τις αναταράξεις στην αγορά λόγω του κορονοϊού, θα παραλαμβάνει κανονικά το γάλα από τους συνεργαζόμενους παραγωγούς και οι πληρωμές θα γίνονται χωρίς καμιά καθυστέρηση.
Τέλος, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Καλαβρύτων και της ΝΕΑΣ ΠΑΣΕΓΕΣ, Παύλος Σατολιάς, όσον αφορά στη διάθεση των προϊόντων από επιχειρήσεις τυροκομικών, δεν υπάρχει πρόβλημα για όσες έχουν συμφωνίες με μεγάλα σούπερ μάρκετ, λόγω μεγάλης κατανάλωσης, όπως είναι αντιληπτό. Ωστόσο μικρότερες που δίνουν προϊόντα στην εστίαση αντιμετωπίζουν προβλήματα.

Μπίκας Αλέξανδρος

Δεν υπάρχουν σχόλια: