Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2020

Δεν φαίνεται φως στο τούνελ σύντομα για τους χιλιάδες κομμένους της εξισωτικής


Οι ενστάσεις ολοκληρώθηκαν στα τέλη του Ιανουαρίου, με χιλιάδες συνταξιούχους κυρίως, να έχουν μείνει εκτός πληρωμής και να αναμένουν δικαίωση.
Όπως έχει γράψει πρόσφατα ο ΑγροΤύπος, εκτός πληρωμής εξισωτικής 2019 έμειναν περί τους 4.000 - 5.000 συνταξιούχοι χηρείας και αναπηρίας, ωστόσο φαίνεται πως θα πρέπει να οπλιστούν με υπομονή και επιμονή γιατί η διαδικασία μέχρι την δικαίωση θα είναι μακρά και έως την πληρωμή ακόμα πιο... μακρινή, ενώ και η τωρινή ηγεσία του ΟΠΕΚΕΠΕ μοιάζει απροετοίμαστη να αντιμετωπίσει το πρόβλημα.
Δεδομένου ότι οι συντάξεις χηρείας και αναπηρίας θεωρούνται από τον ΕΦΚΑ και τον ΟΠΕΚΕΠΕ κύριες συντάξεις, το πιθανότερο είναι να μην πληρωθούν την εξισωτική του 2019 όσοι λαμβάνουν τέτοια σύνταξη, εκτός κι αν υπάρξει πολιτική παρέμβαση.
Σύμφωνα με πληροφορίες μας αλλά και όσα μας είπε ο Γιώργος Δημόκας, γεωπόνος - μελετητής από το νομό Μαγνησίας, έθεσε το ζήτημα στην πολιτική ηγεσία του ΥπΑΑΤ στο πλαίσιο της Agrotica.
Σημειωτέον ότι το πλαίσιο για την εξισωτική δεν δίνει δυνατότητα πληρωμής σε συνταξιούχους χηρείας και αναπηρίας, ενώ για να εξεταστούν οι ενστάσεις θα πάρει αρκετό χρόνο, δεδομένου ότι μιλάμε για περιπτώσεις ανθρώπων που πρέπει να προσκομίσουν ένα ή περισσότερα χαρτιά στις περιφερειακές υπηρεσίες του ΟΠΕΚΕΠΕ και να αποδείξουν ότι δεν είναι... ελέφαντες. Με την σειρά τους, οι υπηρεσίες αυτές, θα κληθούν να εξετάσουν εξατομικευμένα το κάθε αίτημα, λέει το ρεπορτάζ.
Το ζήτημα έφερε και στη βουλή ο βουλευτής Μεσσηνίας Περικλής Μαντάς προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων Μάκη Βορίδη
Όπως επισημαίνει, το ζήτημα αφορά ενεργούς παραγωγούς που λάμβαναν έως σήμερα τη λεγόμενη εξισωτική ενίσχυση, ενώ ταυτόχρονα ήταν και λήπτες σύνταξης χηρείας.
Όπως καταγράφεται στην αναφορά, οι δικαιούχοι σύνταξης χηρείας λάμβαναν ποσά της τάξης των 50, 100 και 150 ευρώ ανά μήνα και βάσει σχετικής εγκυκλίου του ΟΠΕΚΕΠΕ, πλέον κινδυνεύουν να απωλέσουν επιδότηση που αντιστοιχεί σε εκατοντάδες ή και χιλιάδες ευρώ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η εξισωτική ενίσχυση αποτελεί μια πολύτιμη και απαραίτητη βοήθεια, προκειμένου αγρότες ιδιαίτερα μειονεκτικών περιοχών της ελληνικής υπαίθρου να μπορέσουν να παραμείνουν οικονομικά ενεργοί, τονίζει ο βουλευτής.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της αναφοράς:
Αθήνα, 30-01-2020
ΑΝΑΦΟΡΑ
ΓΙΑ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΘΕΜΑ: «Απώλεια εξισωτικής ενίσχυσης σε δικαιούχους σύνταξης χηρείας»
Αξιότιμε κ. υπουργέ,
Σας διαβιβάζω συνημμένα τη με ημερομηνία 20-01-2020 επιστολή του Αγροτικού Ελαιουργικού Συνεταιρισμού Μεσσηνίας «Η Ένωση», αναφορικά με τη διακοπή παροχής της εξισωτικής ενίσχυσης προς τους δικαιούχους σύνταξης χηρείας. Όπως αναφέρει ο Συνεταιρισμός, με βάση τη με αρ. πρωτοκόλλου 4658/15-1-2020 εγκύκλιο του ΟΠΕΚΕΠΕ, οι δικαιούχοι σύνταξης χηρείας που λαμβάνουν ποσά της τάξης των 50, 100 και 150 € ανά μήνα και καταβάλλουν κανονικά τις ασφαλιστικές τους εισφορές, θα απωλέσουν επιδότηση που αντιστοιχεί σε εκατοντάδες ή και χιλιάδες ευρώ.
Το συγκεκριμένο ζήτημα φαίνεται ότι έχει ανακύψει λόγω του ότι από την πλευρά του ΟΠΕΚΕΠΕ οι συντάξεις χηρείας αντιμετωπίζονται πλέον ως άμεσες συντάξεις αντί για έμμεσες, παρ' ότι το δικαίωμα σε αυτές έχει έμμεσα θεμελιωθεί. Έτσι οι συγκεκριμένοι δικαιούχοι εξαιρούνται της εξισωτικής ενίσχυσης, ενώ υφίσταται επιπλέον το ενδεχόμενο να τους ζητηθεί να επιστρέψουν μέρος των χρημάτων που ήδη έχουν λάβει.
Εάν ισχύσουν τα ανωτέρω, μια πολύτιμη βοήθεια που χορηγείται σε οικονομικά ενεργούς πολίτες ορεινών και απομονωμένων περιοχών της υπαίθρου θα διακοπεί απότομα, σε μια περίοδο που αν και η χώρα μας σταδιακά εξέρχεται από την πρόσφατη δεκαετή κρίση, τα οικονομικά βάρη και οι σημαντικές δυσκολίες που αυτή έφερε, συνεχίζουν να υφίστανται σε μεγάλο βαθμό ακόμα.
Στο πλαίσιο αυτό παρακαλώ για τις δικές σας ενέργειες, ούτως ώστε να βρεθεί ο τρόπος οι συντάξεις χηρείας να αντιμετωπίζονται ως έμμεσες συντάξεις αντί για άμεσες και έτσι οι συγκεκριμένοι συνταξιούχοι να μπορέσουν να ενταχθούν κανονικά στο πρόγραμμα εξισωτικής ενίσχυσης, όπως συνέβαινε έως τώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: