Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2020

Το Σούλι παίρνει θέση στο μέλλον! Πλέγμα έργων ανακοίνωσε το Υπουργείο Πολιτισμού

Μία σειρά σημαντικών έργων και παρεμβάσεων για την ανάδειξη του Σουλίου θα δρομολογηθούν το αμέσως επόμενο διάστημα. Κατά την ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Πολιτισμού αποφασίστηκε η συγκρότηση επιστημονικής ομάδας για την σύνταξη και την εφαρμογή ολοκληρωμένου σχεδίου για μία από τις πιο ιστορικές περιοχές της χώρας. Για το σχέδιο θα δουλέψουν από κοινού το Υπουργείο, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και η Περιφέρεια Ηπείρου. Μάλιστα η πρώτη φάση των μελετών και των σχεδίων θα πρέπει να έχει παραδοθεί μέχρι τον Αύγουστο του τρέχοντος έτους.
Στο έργο της ανάδειξης του Σουλίου περιλαμβάνονται:
  • Οριοθέτηση ζωνών και επίλυση των χωροταξικών ζητημάτων.
  • Χάραξη μονοπατιών και πρόσβαση σε ιστορικούς τόπους, όπως στο Κάστρο της Κιάφας και οι οικίες Σουλιωτών.
  • Αποκατάσταση των τριών κεντρικών πηγαδιών του οικισμού που παρουσιάζουν σημεία εσωτερικής κατάρρευσης, από τα 400, που διαθέτει η περιοχή.
  • Αποκατάσταση της οικίας Μπούση.
  • Συστηματική καταγραφή των κτηρίων του Τετραχωρίου, αλλά και όλης της περιοχής που οριοθετείται ως ιστορικός χώρος Σουλίου.
  • Επεμβάσεις στερέωσης στα επώνυμα κτήρια της περιοχής, σε όποια κατάσταση και αν βρίσκονται. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και εκκλησίες του Αγίου Γεωργίου και του Αγίου Δονάτου.
Η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη ζήτησε να τεθεί σαφές χρονοδιάγραμμα και να επικαιροποιηθούν άμεσα υπάρχουσες μελέτες του Υπουργείου Πολιτισμού, οι οποίες παραμένουν αναξιοποίητες. «Είναι ανεπίτρεπτο να μη έχει γίνει για το Σούλι τίποτε ουσιαστικό», παρατήρησε η Λίνα Μενδώνη στη σύσκεψη. «Πρέπει να είμαστε επιχειρησιακοί. Πρέπει να δούμε πώς αντιμετωπίζουμε τον χώρο σήμερα. Τί θα είναι το παραδοτέο στον πολίτη, στον επισκέπτη και πώς θα ενισχυθεί η αναπτυξιακή προοπτική για έναν τόπο που διαθέτει διεθνώς brand name» ανέφερε.
Το ζήτημα της ανάδειξης του ιστορικού χώρου του Σουλίου, είχε συζητηθεί και σε σύσκεψη υπό την κ. Μενδώνη, στην Περιφέρεια Ηπείρου, στα Ιωάννινα στις 13 Ιανουαρίου. Με πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη έχει συσταθεί ομάδα ειδικών επιστημόνων, προκειμένου να μελετήσει και να προτείνει σχέδιο προστασίας, συντήρησης και ανάδειξης του χώρου του Σουλίου.
Στη σύσκεψη που έγινε στην Αθήνα μετείχε ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού Γιώργος Διδασκάλου και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: