Σάββατο, 22 Φεβρουαρίου 2020

Χαμένοι 360.000 συνταξιούχοι του ΟΓΑ από την κατάργηση της 13ης σύνταξης


Μπορεί ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων να ανέφερε πρόσφατα στη Βουλή ότι «δεν υπήρξε ποτέ 13η σύνταξη», υπονοώντας ότι επρόκειτο για ένα προεκλογικού χαρακτήρα επίδομα, ωστόσο είναι γεγονός ότι από την οριστική κατάργησή της που προβλέπει το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο χαμένη βγαίνει η πλειοψηφία των συνταξιούχων του π. ΟΓΑ.

Όπως αναφέρουν στην εφημερίδα «Ύπαιθρος Χώρα» ειδικοί της κοινωνικής ασφάλισης, από τους συνολικά 2,4 εκατ. περίπου συνταξιούχους, δικαιούχοι του εν λόγω βοηθήματος θα ήταν (σ.σ. εάν δεν καταργούταν) περίπου 1 εκατ. φέτος. Σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται και περίπου 360.000 συνταξιούχοι του ΟΓΑ (από τους 600.000 συνολικά του συγκεκριμένου φορέα) οι συντάξεις των οποίων βρίσκονται κάτω από την «κόκκινη γραμμή» των 500 ευρώ. Η τελεσίδικη λοιπόν κατάργηση της συγκεκριμένης παροχής είναι σαφές ότι πλήττει τους συγκεκριμένους συνταξιούχους.

Τι προβλέπει το άρθρο 47 για το «μηχανισμό στήριξης»

Ο κ. Βρούτσης είχε βέβαια προαναγγείλει ότι στη θέση της θα δημιουργούνταν ένας μόνιμος μηχανισμός στήριξης των χαμηλοσυνταξιούχων, η δαπάνη για τον οποίο θα καλυπτόταν από την ενίσχυση του ασφαλιστικού συστήματος με ένα ποσό της τάξης του 0,5% του ΑΕΠ κάθε χρόνο.
Ωστόσο στο τελικό κείμενο του νομοσχεδίου που εισήχθη στη Βουλή (άρθρο 47), η αναφορά είναι μάλλον γενική αφού γίνεται λόγος μόνο για «μια συμπληρωματική χρηματοδότηση του κοινωνικού προυπολογισμού» ύψους 0,5% του ΑΕΠ (περίπου ένα δισ. ευρώ ) ώστε να καλύπτεται:
– κατά πρώτον, η δαπάνη που δημιουργείται ετησίως από την εφαρμογή των πρόσφατων αποφάσεων του ΣτΕ, δηλαδή από τις αυξήσεις των επικουρικών λόγω της κατάργησης των μειώσεων του 2016 και τις αυξήσεις των παλαιών και νέων κύριων συντάξεων με βάση τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης και
– κατά δεύτερον, δαπάνες «πολιτικών κοινωνικής ασφάλισης, πρόνοιας και κοινωνικής αλληλεγγύης και υγείας».
Μένει να φανεί αν ο μηχανισμός που είχε προαναγγείλλει ο κ. Βρούτσης θα πάρει τελικά συγκεκριμένη μορφή και με ποια κριτήρια θα γίνεται η εισοδηματική στήριξη των χαμηλοσυνταξιούχων...

Δεν υπάρχουν σχόλια: