Τρίτη 9 Απριλίου 2019

Μέχρι 22 λεπτά η τιμή αποθήκης για τα περσινά τριφύλλια, πρόβλημα στις πρώτες κοπές λόγω των βροχοπτώσεων


Αρχίζουν δειλά – δειλά τις πρώτες κοπές τριφυλλιού νέας εσοδείας οι αγρότες, κυρίως των πιο νότιων περιοχών της χώρας. Γύρω στα τέλη Απριλίου, με αρχές Μαΐου, προβλέπεται να μπουν σε παραγωγικούς ρυθμούς και οι πιο βόρειες γεωγραφικά περιοχές της Ελλάδας. Προβλήματα υπάρχουν λόγω των συνεχών βροχοπτώσεων, πολλές εκτάσεις ίσως βγουν... εκτός φέτος λόγω... πλημμυρών (Βοιωτία), ενώ οι τιμές (αποθήκης) αγγίζουν τα 22 λεπτά το κιλό τώρα.
Το βασικό πρόβλημα των παραγωγών έχει να κάνει με τον καιρό, καθώς ως γνωστόν το τριφύλλι όταν κοπεί και αφεθεί για φυσική ξήρανση στο χωράφι ακάλυπτο, κινδυνεύει αν βρέξει, να υποβαθμιστεί. Ένα άλλο ζήτημα για τους αγρότες, πέραν των χαμηλών επιπέδων ρευστότητας των Ελλήνων κτηνοτρόφων λόγω των τιμών του γάλακτος, έχει να κάνει με τα αποθέματα σε προϊόν εσοδείας, που βρίσκονται σε αποθήκες παραγωγών, αλλά και μεσαζόντων, οι οποίοι έχουν μπει τελευταία στην... εξίσωση. Όπως λέγεται, υπάρχουν τριφύλλια από πέρσι, ωστόσο, η προσφορά αυτή αναμένεται να εξισορροπηθεί από τα πολλά χαμένα στρέμματα που θα μείνουν ακαλλιέργητα λόγω πλημμυρών.
Σύμφωνα με όσα δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο, ο κ. Σεβασλίδης, παραγωγός από το Βόιο του νομού Κοζάνης: «οι τιμές για το περσινό τριφύλλι, που υπάρχει αρκετό ως απόθεμα σε αποθήκες, κυμαίνονται τώρα στα 20 λεπτά το κιλό. Εδώ λόγω του ότι είμαστε πιο βόρεια και είμαστε πιο όψιμοι λόγω των χαμηλότερων θερμοκρασιών, δεν έχουμει κόψει τριφύλλια της νέας σεζόν ακόμα, όμως μαθαίνω ότι νοτιότερα, όπως στα Τρίκαλα για παράδειγμα, ξεκίνησαν να κόβουν».
Καλύτερα πάει η σεζόν στο Αγρίνιο, μια περιοχή με πολλά στρέμματα με τριφύλλια, λόγω και της ενασχόλησης χιλιάδων παραγωγών με την κτηνοτροφία. Σύμφωνα με όσα μας είπε ο Διονύσης Οικονόμου, παραγωγός από τα Καλύβια, ένα χωριό ενωμένο με την πόλη του Αγρινίου «ακόμα δεν έχουμε μπει να κόψουμε για φέτος, λόγω της κακοκαιρίας και των βροχοπτώσεων των τελευταίων ημερών. Αν είχε καλό καιρό προφανώς θα είχαμε κόψει. Η τιμή στην αποθήκη κυμαίνεται στα 22 λεπτά το κιλό, όσον αφορά στην περιοχή μας». Σύμφωνα με τον ίδιο, οι εκτάσεις καλαμποκιού και τριφυλλιού εκεί, θα είναι μοιρασμένες.
Πιο μεγάλο θέμα αντιμετωπίζουν οι αγρότες της Βοιωτίας, λόγω των χιλιάδων πλημμυρισμένων στρεμμάτων στον κάμπο της Κωπαΐδας, φαινόμενο για το οποίο και γράψαμε από χθες. Σύμφωνα με όσα μας είπε ο Βοιωτός, έμπειρος παραγωγός, Γιάννης Βάγκος, «υπάρχει μεγάλο πρόβλημα φέτος, καθότι δεν υπάρχει χρόνος να στεγνώσουν τα χωράφια, αλλά κι όταν αυτό γίνει τα τριφύλλια που θα βγουν δεν θα είναι φυσιολογικά, ενώ στις πλείστες των περιπτώσεων, θα χρειαστεί επανασπορά». Σε σχέση με τις τιμές, ο κ. Βάγκος, μας είπε ότι αγγίζουν τα 22 λεπτά το κιλό για το περσινό, αποθηκευμένο προϊόν. Η συγκεκριμένη τιμή είναι... αποθήκης, ενώ τα μεταφορικά είναι άλλη χρέωση.
Σημειώνεται ότι πιο ακριβά στοιχίζουν, όπως έχουμε γράψει ξανά, τα τριφύλλια στους νησιώτες κτηνοτρόφους, οι οποίοι τα πληρώνουν σε τιμές πολύ πάνω από τα 30 λεπτά το κιλό. Οι τιμές αυτές αφορούν μεταξύ άλλων και τους Κρητικούς, οι οποίοι ζητούν από το κράτος, να τους επιδοτήσει ένα μέρος των χρημάτων που καταβάλλουν επιπλέον (για μεταφορά).

Αλέξανδρος Μπίκας

Δεν υπάρχουν σχόλια: