Παρασκευή 19 Απριλίου 2019

Χαμηλές οι τιμές στα αμνοερίφια λόγω των αθρόων εισαγωγών, καταγγέλλουν οι κτηνοτρόφοι.


Σε χαμηλές τιμές εξακολουθούν να πωλούν τα ντόπια αμνοερίφια οι Έλληνες 
κτηνοτρόφοι. Η ζήτηση σε τοπικό επίπεδο έχει τονωθεί μεν, όπως είναι φυσικό, λόγω της επερχόμενης εορτής του Πάσχα, αλλά οι κτηνοτρόφοι της βόρειας Ελλάδας, κάνουν λόγω για «πάρτι εισαγωγών από τα σύνορα» τις τελευταίες ημέρες και ίδιο σκηνικό πάνω-κάτω με τα προηγούμενα έτη

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου, στο νομό Θεσπρωτίας οι τιμές για τα ντόπια αμνοερίφια δεν ξεπερνούν τα 4,10 ευρώ το κιλό, ενώ στις Σέρρες η αντίστοιχη τιμή δεν ξεπερνούσε τις προηγούμενες ημέρες τα 3,70 ευρώ το κιλό. Τα ζώντα ζώα στην ίδια περιοχή έφευγαν από τους κτηνοτρόφους στην τιμή των 2,20 ευρώ το κιλό.

 Σήμερα Παρασκευή καταγράφηκαν και πράξεις με ζώντα ζώα στην τιμή των 2,50 ευρώ ανά κιλό στις Σέρρες και 4 ευρώ στα σφάγια.
Γενικότερα στη βόρεια Ελλάδα τα πιο βαριά αρνιά, άνω των 20 κιλών, έφυγαν με τιμές (ζων βάρος) ακόμη και στα 1,80 ευρώ το κιλό. Στην Δυτική και τη Στερεά Ελλάδα οι τιμές παίζουν στα επίπεδα των 3,50 - 4,00 ευρώ το κιλό, με τους παραγωγούς να ελπίζουν σε καλύτερες τιμές τις επόμενες ημέρες.
Μέχρι 4 ευρώ το κιλό σε εξαιρετικές περιστάσεις όμως εισπράττουν και οι κτηνοτρόφοι στην Κρήτη, οι οποίοι διαμαρτύρονται για το γεγονός ότι οι μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ κάνουν προσφορές, πιέζοντας τις τιμές παραγωγού ακόμα και σε επίπεδα κάτω των 3 ευρώ. «Θα μπορούσε το ΥπΑΑΤ να κάνει μια συμφωνία με τις μεγάλες αλυσίδες, ώστε να πάρουν τα αμνοερίφια 1 ευρώ παραπάνω, για να στηριχθεί ο κλάδος», μας είπε εις εξ αυτών. Ωστόσο, υπάρχει και μια αισιοδοξία, μήπως και οι τιμές ανέβουν, όσο πλησιάζουμε στις γιορτινές ημέρες.
Τις τελευταίες ημέρες, όπως μας κατήγγειλαν Σερραίοι αγροτο-κτηνοτρόφοι από τον Προμαχώνα περνούν πολλά φορτηγά, μεταφέροντας ζωντανά ζώα, για κατανάλωση ενόψει Πάσχα. Από την πλευρά τους και οι κρεοπώλες κάνουν λόγο για παιχνίδια εμπόρων, οι οποίοι και καθορίζουν εν πολλοίς τις τιμές.
«Εγγυόμαστε για τις ημέρες των γιορτών ότι το ελληνικό προϊόν είναι καλό», τόνισε εξάλλου σε συνέντευξη τύπου στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων (ΠΕΚ), κ. Στέργιος Κύρτσιος. Όπως πρόσθεσε ο κ. Κύρτσιος, «ως κτηνοτρόφοι με τα σημερινά κόστη δεν βγαίνουμε. Το κοστολόγιο είναι 5-6 ευρώ το κιλό στο αρνί ενώ 5 ευρώ είναι τιμή παραγωγού. Για να φτάσει στο τραπέζι του καταναλωτή πρέπει να υπολογιστούν και τα υπόλοιπα έξοδα. Η τιμή στο τσιγκέλι πρέπει να πάει 8 με 8,5 ευρώ και στο κατσίκι στα 9 ευρώ».
Εν τω μεταξύ, έκτακτους ελέγχους σε όλα τα σημεία παραγωγής, διακίνησης και εμπορίας τροφίμων, ειδικότερα εκείνων που παραδοσιακά αυτές τις ημέρες παρουσιάζουν αυξημένη ζήτηση, πραγματοποιεί η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά, με στόχο τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας και την προστασία του καταναλωτή από το απαράδεκτο φαινόμενο της ελληνοποίησης τόσο των αυγών όσο και των αμνοεριφίων.
Συγκεκριμένα αναφέρει τα εξής:
«Οι έλεγχοι πραγματοποιούνται καθημερινά, με έμφαση στα σημεία αιχμής αυτής της περιόδου, δηλαδή στην Κεντρική Αγορά του Ρέντη, στη Δημοτική Αγορά του Πειραιά, στα τελωνεία του Πειραιά, σε κρεοπωλεία, σούπερ μάρκετ, λαϊκές αγορές, σε καταστήματα πώλησης αυγών και τυροκομικών προϊόντων της ευρύτερης περιοχής ευθύνης της.
Η Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής Πειραιά εφιστά την προσοχή των καταναλωτών στα παρακάτω:

·    Όλα τα σφάγια αμνοεριφίων πρέπει να προέρχονται από εγκεκριμένες εγκαταστάσεις σφαγής και να φέρουν ευανάγνωστη τη σήμανση καταλληλότητας, ωοειδή σφραγίδα με τον αριθμό έγκρισης του σφαγείου.
·    Τα ελληνικά σφάγια αμνοεριφίων φέρουν ωοειδή σφραγίδα χρώματος τυρκουάζ και εφόσον φέρουν παραλληλόγραμμη σφραγίδα με την ένδειξη «ΕΛΛΑΣ» ή «ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ» αυτή να είναι επίσης χρώματος τυρκουάζ.
·    Τα σφάγια κοινοτικής προέλευσης φέρουν επίσης ωοειδή σφραγίδα σήμανσης, χρώματος επιλογής κάθε κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου θα αναγράφονται τα αρχικά της χώρας προέλευσης και ο κωδικός της εγκατάστασης.
·    Τα σφάγια που προέρχονται από τρίτες χώρες φέρουν σφραγίδα σήμανσης χρώματος καστανού, αναγράφεται η χώρα προέλευσης και ο κωδικός της εγκατάστασης.
·    Τα νωπά κρέατα πρέπει να διατηρούνται και να διατίθενται σε θερμοκρασία 2-5οC και τα κατεψυγμένα σε -18 έως -20 οC.
·    Η έκθεση των σφάγιων αμνοεριφίων εκτός ψυκτικών θαλάμων απαγορεύεται ακόμη και αν βρίσκονται εντός του χώρου του καταστήματος πώλησης.
·    Η μεταφορά των κρεάτων επιτρέπεται μόνο με οχήματα-ψυγεία εφοδιασμένα με την απαραίτητη άδεια καταλληλότητας από τις αρμόδιες Διευθύνσεις Κτηνιατρικής των Περιφερειών.
·    Τα κρεοπωλεία που διαθέτουν παρασκευαστήριο πρέπει να έχουν καταχωρηθεί στην οικεία περιφερειακή κτηνιατρική αρχή.
·    Οι χειριστές του κρέατος θα πρέπει να διαθέτουν πιστοποιητικά υγείας σε ισχύ και βεβαίωση κρεοπώλη από τη  Σχολή Επαγγελμάτων Κρέατος, αναρτημένα με την άδεια λειτουργίας του καταστήματος σε εμφανές σημείο.
·    Η κοπή κιμά στα σημεία πώλησης πρέπει να γίνεται παρουσία του αγοραστή.
·    Η αγορά και η φόρτωση κρεάτων σε μη επιτρεπόμενα μέσα μεταφοράς (Ι.Χ φορτηγά κ.λπ.) από πελάτες των επιχειρήσεων είναι παράνομη και η ευθύνη βαραίνει και τους προμηθευτές, οι οποίοι οφείλουν να ελέγχουν την καταλληλότητα του μεταφορικού μέσου.
·    Αναγραφή σε όλα τα εμπορικά έγγραφα (δελτία αποστολής – τιμολόγια) η χώρα προέλευσης των κρεάτων με ευθύνη του αγοραστή και του πωλητή».

Υπενθυμίζεται, όπως έχει αναφέρει έγκαιρα ο ΑγροΤύπος, ότι με καθυστέρηση ετών άρχισε να λειτουργεί η αναγραφή προέλευσης στην ταμειακή, δηλαδή η σύνδεσή της με την ζυγιστική στα κρεοπωλεία, ένα μέτρο στο οποίο είχε αντιρρήσεις ως προς τον τρόπο που επιβάλλεται η ΠΟΚΚ, η οποία και έχει προσφύγει στο ΣτΕ για να την ακυρώσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: