Σάββατο 30 Δεκεμβρίου 2017

Hπειρώτικα Πρωτοχρονιάτικα Κάλαντα στο Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας από την Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία και την Αδελφότητα Ν.Μάκρης-Ραφήνας-Μαραθώνα και Πικερμίου, το Σάββατο 30 Δεκεμβρίου 2017

Τα Πρωτοχρονιάτικα Ηπειρώτικα Κάλαντα έψαλε η παιδική χορωδία της  Αδελφότητας Ηπειρωτών Νέας Μάκρης-Ραφήνας-Μαραθώνα και Πικερμίου στον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας και το χορευτικό των ενηλίκων της, χόρεψε ηπειρώτικους παραδοσιακούς χορούς.Το Σάββατο το πρωί 30 Δεκεμβρίου 2017, προπαραμονή της πρωτοχρονιάς, τηρώντας την παράδοση, που έχει πλέον δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια, η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος με τη σύμπραξη της παιδικής χορωδίας της Αδελφότητας των Ηπειρωτών της Νέας Μάκρης-Ραφήνας- Μαραθώνα και Πεκιρμίου, με την συνοδεία  παραδοσιακής Ηπειρώτικης κομπανίας, αποτελούμενη από τον Σταύρο Καψάλη στο κλαρίνο, τους Σάββα Σιάτρα και Μάκη Κιάμο στο τραγούδι, τον Ανδρέα Μετσοβίτη στο λαούτο και το τραγούδι, τον Κώστα Κίκιλη στο βιολί και τον Άρη Τζαρτζούλη στο ντέφι, επισκέφτηκαν τον αξιότιμο Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κύριο Προκόπη Παυλόπουλο, στο Προεδρικό Μαξίμου και έψαλαν τα Πρωτοχρονιάτικα Ηπειρώτικα Κάλαντα.

Από το Διοικητικό Συμβούλιο της κορυφαίας αποδημικής οργάνωσης των Ηπειρωτών παρέστησαν, ο Αντιπρόεδρος Κώστας Κωνής, ο ΄Έφορος Πολιτισμού Κώστας Μάτσιας, ο ΄Έφορος Δημοσίων Σχέσεων Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου και το μέλος του Δ.Σ. Μάκης Κιάμος-Χήτος. Από την Αδελφότητα Ηπειρωτών Ν.Μάκρης-Ραφήνας-Μαραθώνα και Πικερμίου παρέστη σύσσωμο το Προεδρείο, με επικεφαλής τον Πρόεδρο Δημήτρη Βασιλείου και τον χοροδιδάσκαλο Γιάννη Χαλματζή.


Κατά την προσφώνηση του, ο Αντιπρόεδροςτης ΠΣΕ Κώστας Κωνής είπε ότι, ''Η Ηπειρώτικη παράδοση και ο Ηπειρώτικος πολιτισμός αποτελούν ελπίδα, για μιά ζωή με αξιοπρέπεια και τόνισε ότι, διαχρονικά οι Ηπειρώτες πρωτοστάτησαν σε όλους τους αγώνες για τη δημιουργία του σύγχρονου Ελληνικού κράτους και συμμετείχαν στους Εθνικοαπελευθερωτικούς αγώνες με αποκορύφωμα την αυτοθυσία των Σουλιωτισσών στο Ζαλόγγο, τις γυναίκες της Πίνδου στο Έπος του 40, αλλά και τις προσφορές των Ηπειρωτών Ευεργετών, στη δημιουργία των υποδομών του Κράτους μας''. Ακόμη αναφέρθηκε στις δράσεις της κορυφαίας οργάνωσης των Αποδήμων Ηπειρωτών, στο ρόλο της για τη διατήρηση της Ηπειρώτικης παράδοσης και κουλτούρας, ως και στον διεκδικητικό της χαρακτήρα, που απορρέει από τις καταστατικές διατάξεις, για ζητήματα ανάπτυξης της Ηπείρου και στήριξης των κατοίκων της πατρώας γη. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στα προβλήματα του Ελληνικού λαού εξ αιτίας της οικονομικής κρίσης, τονίζοντας ότι, το τέλος των μνημονίων, μπορεί να δημιουργήσει προϋποθέσεις για ευνοϊκότερες προοπτικές. Ευχήθηκε δε, κλείνοντας την προσφώνηση του, Χρόνια Πολλά και Καλή Χρονιά και κάθε επιτυχία στο δύσκολο έργο του, προσκαλώντας τον κύριο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, να παραστεί στην ''Πίτα του Ηπειρώτη 2018'', στις 25 Φεβρουαρίου 2018, στο ΣΕΦ.


  Ο αξιότιμος Πρόεδρος της Δημοκρατίας κύριος Προκόπης Παυλόπουλος, ευχήθηκε Καλή Χρονιά και αφού αναγνώρισε τη διαχρονική προσφορά των Ηπειρωτών και τους αγώνες τους για την Ελευθερία, τη Δημοκρατία, το Δίκαιο και τη Δικαιοσύνη, έκανε ειδική αναφορά για την αυτοθυσία των Σουλιωτών στη Μονή Σέλτσου, στο Ραδοβίζι της Άρτας, που μάλιστα στις περισυνές καλοκαιρινές εκδηλώσεις, επισκέφτηκε το τόπο της Θυσίας  και συμμετείχε στις εορταστικές εκδηλώσεις. Ακόμη αναγνώρισε το το πλούσιο έργο της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος στη διατήρηση της παράδοσης, αλλά και της διεκδίκησης σε ζητήματα που έχουν σχέση με την ανάπτυξη, το περιβάλλον, αλλά και της ποιότητας ζωής των ανθρώπων της Ηπείρου, υποσχέθηκε ότι η Προεδρεία της Δημοκρατίας, θα κάνει για το καλύτερο για τη χώρα και τον Ελληνικό λαό. Τέλος υποσχέθηκε, ότι θα  προσπαθήσει να ανταποκριθεί στη πρόσκληση και θα παραστεί στη ''Πίτα του Ηπειρώτη 2018'', στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας στις 25 Φεβρουαρίου 2018.

Εις ανάμνηση της επίσκεψης ο Αντιπρόεδρος της ΠΣΕ Κώστας Κωνής επέδωσε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, το άλμπουμ ''Μνήμη Σουλίου'', σχετικό με τους αγώνες των Σουλιωτών κατά του Αλή πασά των Ιωαννίνων και τη μουσική συλλογή με διαχρονικά τραγούδια του Σάββα Σιάτρα. Το χορευτικό των ενηλίκων της Αδελφότητας επέδωσε ένα καλάθι με προϊόντα και ποτά από την γη της Ηπείρου.

Μετά τα κάλαντα, η Ηπειρώτικη ζυγιά του εξαίρετου κλαρινίστα Σταύρου Καψάλη, με τους Σάββα Σιάτρα, Μάκη  Κιάμο και Ανδρέα Μετσοβίτη στο τραγούδι έπαιξαν και τραγούδησαν Ηπειρώτικους σκοπούς, από τα Τζουμέρκα, το Ζαγόρι και το Πωγώνι που σιγοτραγούδησαν όλοι οι παρευρισκόμενοι και χόρεψε το χορευτικό των ενηλίκων της Αδελφότητας των Ηπειρωτών Νέας Μάκρης-Ραφήνας-Μαραθώνα και Πικερμίου, αλλά και Μακεδονίτικους και Καλαματιανούς σκοπούς, κατ' επιθυμία του κυρίου Πρόεδρου.

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, στο κλείσιμο της εκδήλωσης, χαιρέτησε έναν προς έναν τους παρευρισκόμενους,  προσφέροντας σε όλους το εθνόσημο, ως ενθύμιο.

Και του χρόνου.

To ROMIANEWS βρέθηκε στο Προεδρικό μέγαρο και σας παρουσιάζει παρακάτω ένα πλούσιο  φωτορεπορτάζΔεν υπάρχουν σχόλια: