Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου 2017

Το Υπουργείο εξάρει Περιφέρεια και Γιώργο Σμύρη

Την συμβολή της Περιφέρειας Ηπείρου και του Γιώργου Σμύρη στις εργασίες που έχουν εκτελεστεί μέχρι σήμερα στην Γέφυρα της Πλάκας εξάρει το Υπουργείο Πολιτισμού. Αφορμή στάθηκε η συνεδρίαση της Κοινής Επιτροπής Παρακολούθησης για την οποία το υπουργείο εξέδωσε σχετική ανακοίνωση.
Της συνεδρίασης αυτής, είχε προηγηθεί αυτή της Επιστημονικής Επιτροπής, υπό την προεδρία του Καθηγητή Μανόλη Κορρέ όπου παρουσιάστηκαν αναλυτικά οι τελευταίες επείγουσες και απαραίτητες εργασίες Στερέωσης και Προστασίας του ανατολικού και δυτικού βάθρου του γεφυριού και αποσαφηνίστηκαν επακριβώς οι προδιαγραφές που θα πρέπει να πληρούν οι μελέτες αποκατάστασης που ήδη έχουν αρχίσει να εκπονούνται.    
Η Κοινή Επιτροπή Παρακολούθησης αποτίμησε θετικά το έργο που έχει συντελεστεί ως τώρα, όσον αφορά στις τελευταίες, επείγουσες και απαραίτητες εργασίες Στερέωσης και Προστασίας του ανατολικού και δυτικού βάθρου του Γεφυριού, στις οποίες περιλαμβάνονται η πλήρωση της υποσκαφής της θεμελίωσης του δυτικού μεσόβαθρου, η προστασία και συγκράτηση του δυτικού τμήματος της γέφυρας με αγκύρια και τένοντες και η περισυλλογή και διάσωση του αυθεντικού υλικού του μνημείου. Oι συγκεκριμένες πολύ απαιτητικές και δύσκολες εργασίες, καθότι πραγματοποιήθηκαν εντός της κοίτης του Αράχθου, εκτελέστηκαν με απόλυτη επιτυχία χάρις στην καθοριστική συνεισφορά της Περιφέρειας Ηπείρου και του αρχιτέκτονα Γιώργου Σμύρη.    
Παράλληλα, η Κοινή Επιτροπή Παρακολούθησης καθόρισε τις επόμενες ενέργειες που είναι απαραίτητο να συντελεστούν προκειμένου να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα εξέλιξης του έργου το οποίο περιλαμβάνει  έγκριση από το ΥΠ.ΠΟ.Α. των οριστικών μελετών που έχουν ήδη κατατεθεί, εκπόνηση των μελετών εφαρμογής, σύνταξη των τευχών δημοπράτησης,  διακήρυξη του διαγωνισμού και η επιλογή του αναδόχου, ώστε να διασφαλιστεί η εκκίνηση της τελικής φάσης αποκατάστασης του εμβληματικού γεφυριού, την Άνοιξη του 2018.
Στη συνεδρίαση, υπό την προεδρία της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λυδίας Κονιόρδου, συμμετείχαν  ο Γιώργος Δέδες Γενικός Γραμματέας του ΥΠ.Υ.ΜΕ., ο Αλέξανδρος Καχριμάνης Περιφερειάρχης Ηπείρου, ο Γιάννης Σεντελές Δήμαρχος Βορείων Τζουμέρκων,  η Ευγενία Γατοπούλου προϊσταμένη της Γενικής Διεύθυνσης Αναστήλωσης Μουσείων και Τεχνικών Έργων του ΥΠ.ΠΟ.Α., η Αμαλία Ανδρουλιδάκη, προϊσταμένη της Διεύθυνσης Προστασίας και Αναστήλωσης Νεωτέρων και Σύγχρονων Μνημείων του ΥΠ.ΠΟ.Α, ο Δημήτρης Καλιαμπάκος Καθηγητής Ε.Μ.Π., ο Αλέξανδρος Λάμπρου Γενικός Γραμματέας της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ/ΤΗ, η Σοφία Δρόσου και ο Νίκος Τσίμας από το Γραφείο Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης.


Δεν υπάρχουν σχόλια: