Παρασκευή 23 Ιουνίου 2017

Ας αποφασίσουν μόνοι τους οι Έλληνες της Βορ. Ηπείρου!..


Οι συνετές φωνές από τον Ελλαδικό και τον Βορειοηπειρωτικό χώρο για ομόνοια, σύμπνοια και ομοψυχία των ταγών του μειονοτικού κόσμου, που έθεσαν υποψηφιότητα βουλευτή στις αλβανικές βουλευτικές εκλογές της προσεχούς Κυριακής, αποδείχτηκαν μάταιες, χωρίς ανταπόκριση. Οι υποψήφιοι δεν μπόρεσαν να αποβάλουν μικροφιλοδοξίες, να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και να στοιχηθούν γύρω από την «Ομόνοια», το μοναδικό όργανο των Βορειοηπειρωτικών συμφερόντων, και όλοι μαζί μονιασμένοι να βαδίσουν για ένα καλύτερο εκλογικό αποτέλεσμα. Δυστυχώς, υπερίσχυσε το προσωπικό, το ατομικό συμφέρον και ο κάθε υποψήφιος ακολούθησε δική του πορεία προς μεγάλη ζημιά των συμφερόντων της μειονότητας. Επικράτησε η ματαιοδοξία, η έπαρση για μικρά και ασήμαντα πράγματα και η μικροπολιτική, χωρίς να ληφθούν υπόψη οι ταλαιπωρημένοι και απογοητευμένοι κάτοικοι του βορειοηπειρωτικού χώρου. Οι Έλληνες αυτοί οι οποίοι χόρτασαν από τα τερτίπια, τα τεχνάσματα και τις απάτες όλων εκείνων που βάζουν πάνω από το κοινό συμφέρον της μειονότητας το κακώς εννοούμενο και πολλαπλώς βλαπτικό προσωπικό συμφέρον.
Για την ανάγκη ομόνοιας και ομοφροσύνης έχουμε γράψει κατά καιρούς στον «Πρωινό Λόγο», στην εφημερίδα που πονάει και συμμετέχει στα τεκταινόμενα στην Βόρειο Ήπειρο, ώστε η επανάληψή τους θα είναι μάλλον κουραστική παρά επωφελής. Δεν μπορούμε όμως να μην στηλιτεύσουμε τις αποσχιστικές ροπές και τάσεις στελεχών της μειονότητας, στους οποίους ο Βορειοηπειρωτικός κόσμος βάσισε τις ελπίδες και προσδοκίες του για μια καλύτερη και ευτυχέστερη ζωή, σε ένα περιβάλλον όχι και τόσο φιλικό.
Οι άνθρωποι του τόπου μας νιώθουν πόνο και δέος όταν διαπιστώνουν ότι ο τόπος όπου γεννήθηκαν, που τον κατοικούν από αμνημονεύτων χρόνων, στον οποίον αντρώθηκαν και δημιούργησαν οικογένειες, χρόνο με το χρόνο φθίνει και ερημώνεται, όλο και απομακρύνεται από τις ρίζες και αξίες του και παραδίνεται, σχεδόν αμαχητί, στις άνομες διαθέσεις εκείνων που επιβουλεύονται και μηχανεύονται την ύπαρξή του.

Η οδυνηρή αυτή διαπίστωση επιβεβαιώνεται καθημερινά από γεγονότα που λαμβάνουν χώρα και δημιουργούν άσχημες καταστάσεις για τους εναπομείναντες κατοίκους. Όλοι θαυμάζουν τη λεβεντιά και τον πατριωτισμό των βορειοηπειρωτών.
Χαίρονται ακόμη για το ανυπότακτο και ασυμβίβαστο εκείνων που παραμένουν στις πατρογονικές εστίες. Όμως, οι νέοι παρασυρομένοι από το ρεύμα της εποχής, όλο και ξεμακραίνουν από τις παραδόσεις, από τα ήθη και έθιμά μας, με τα οποία γαλουχήθηκαν γενιές και γενιές.

Οι ταγοί μας, τα στελέχη του τόπου μας, μένουν αδιάφοροι μπροστά στα όσα συμβαίνουν. Δεν βλέπουν, δεν ακούν τις ιαχές των «φίλων» μας, τις καθημερινές ανθελληνικές κραυγές, την ικανοποίησή τους, την οποία και διαλαλούν για τον τρόπο με τον οποίον τακτοποιούμε και νοικοκυρεύουμε τα «του οίκου μας»; Δεν παραδειγματίζονται από τους Τσάμηδες, οι οποίοι συσπειρώνονται γύρω από το κόμμα τους, αποτελώντας συμπαγές σύνολο και θορυβούν, δημαγωγούν και παρασύρουν τους ομοϊδεάτες τους σε πράξεις και ενέργειες που αποβαίνουν εις βάρος των Ελλήνων της Βορείου Ηπείρου;
Οι Βορειοηπειρώτες ήσυχοι και νομοταγείς πολίτες, στο κράτος που τους έταξε η μοίρα να ζήσουν, άλλα περίμεναν από τους ταγούς τους και άλλα τους έτυχαν. Καθημερινά δέχονται διασπαστικά πυρά από δικούς τους ανθρώπους, που θα’ πρεπε διαφορετικά να σκέπτονται και να ενεργούν, να θέτουν το κοινό συμφέρον, πάνω από το ατομικό. Αντί να συμβαίνει αυτό, γινόμαστε μάρτυρες συγκρούσεων, διαφοροποιήσεων από τους κοινούς στόχους, αντεγκλήσεων και αλληλοκατηγοριών, δίνοντας έτσι τροφή σ’ εκείνους που δεν βλέπουν με καλό μάτι την πρόοδο και την προκοπή των κατοίκων του χώρου μας και καραδοκούν να τους αφανίσουν.
Γι’ αυτό έστω και στο… παραπέντε, οι Βορειοηπειρώτες, ας πάρουν μόνοι τους «τις «τύχες στα χέρια τους» και ας αποφασίσουν ποιον πρέπει να στηρίξουν στις εκλογές της Κυριακής. Ας επιλέξουν κόμματα και υποψηφίους, που αυτοί καλύτερα γνωρίζουν και που βρίσκονται πιο κοντά στον Ελληνισμό. 
Δυστυχώς, φαίνεται ότι είναι η μοίρα του δύστυχου τόπου μας οι ηγέτες του να μην ομονοούν, με αποτέλεσμα ο τόπος να οδηγείται από το κακό στο χειρότερο. Ας κατανοήσουμε, επιτέλους, ότι οι διχαστικές και αποσχιστικές ενέργειες αποβαίνουν εις βάρος του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού και παρέχουν όπλα σ’ εκείνους που δεν σεβάστηκαν και ούτε σέβονται τα δικαιώματα της μειονότητας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: