Τετάρτη 21 Ιουνίου 2017

Όταν οι Ηπειρώτες ανταμώνουν τότε ξυπνάνε μνήμες και η νοσταλγία καλά κρατεί .Με μεγάλη επιτυχία το 13o Ανταμώμα Ηπειρωτών Αν,.Μακεδονίας & Θράκης- Σύλλογος Ηπειρωτών Νομού Ροδόπης

Όταν οι Ηπειρώτες ανταμώνουν τότε ξυπνάνε μνήμες και η νοσταλγία καλά κρατεί. Τότε οι αποστάσεις δεν έχουν νόημα. Η διάθεση με όσους κουβαλούν την ίδια νοσταλγία για την Ήπειρο με σένα είναι μεγαλύτερη. Είναι αυτή η διάθεση που αφήνει τη στιγμή να κυλήσει, για να ξυπνήσει η ψυχή του Ηπειρώτη και μέσα από το τραγούδι και τους χορούς να αναριγήσει. Είναι ο δικός μας τρόπος να ανασταίνουμε την Ήπειρο μέσα μας, έστω και αν βρισκόμαστε χιλιόμετρα μακριά.

Σε μια δύσκολη συγκυρία που ο καθένας μας ψάχνει απεγνωσμένα για διεξόδους, ανταμώσαμε για 13η φορά στην Δράμα , ταξιδεύοντας σε μονοπάτια νου, καρδιάς και ψυχής, ανόθευτα και παραδοσιακά. 

Το σαββατοκύριακο 17-18 Ιουνίου, στην κεντρική πλατεία της Δράμας, οκτώ σύλλογοι Ηπειρωτών από την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, καθώς και από την Άρτα και τα Χανιά, έδωσαν το παρόν στο 13ο Αντάμωμα Ηπειρωτών Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης  .

Στον χαιρετισμό του ο πρόεδρος του Συλλόγου Ηπειρωτών Νομού Ροδόπης
Ιωάννης Τζαμπάζης ανέφερε τα εξής: "Εκ μέρους του Συλλόγου Ηπειρωτών Νομού
Ροδόπης "Άγιος Γεώργιος ο εξ Ιωαννίνων" της παλιάς Αδελφότητας Λαϊστινών έτος
 ιδρύσεως 1926 ένας από τους αρχαιότερους συλλόγους θα ήθελα να εκφράσω τα
συγχαρητήριά μου στη διοργάνωση του ανταμώματος, τη νοσταλγία για την Ήπειρο
και ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους τους χορευτές του Συλλόγου Ηπειρωτών Νομού
Ροδόπης τους ανθρώπους που στηρίζουν το Σύλλογο και είμαστε όλοι μαζί μια
οικογένεια, μια μεγάλη συντροφιά, ζούμε ένα όνειρο και θεωρούμε πάντα να είμαστε


έτσι, ο Θεός να φυλάει την Ελλάδα, ο Θεός να φυλάει την Ήπειρο".


Ενώσαμε όλοι μαζί τις φωνές μας σαν μια βροντή ενάντια στη μιζέρια του σήμερα. Και όλα αυτά σε πείσμα αυτών που προσπαθούν να μας «διώξουν» από τα μονοπάτια της παράδοσης και του πολιτισμού μας.
 Όμως εμείς δεν θα κάνουμε πίσω γιατί η Ηπειρος ,ο τόπος μας έχει χτίσει τη φωλιά του μέσα στην ψυχή μας, αποδεικνύοντας έτσι περίτρανα πόσα πολλά και σπουδαία πράγματα μπορούμε να πραγματοποιήσουμε.

Οι διήμερες εκδηλώσεις είχαν τα πάντα, με τον χορό και το τραγούδι σε πρώτο πλάνο.
Ξεκίνησαν το Σάββατο 17 Ιουνίου από τα γραφεία της Πανηπειρωτικής Ένωσης Δράμας όπου με την παρουσία των μουσικών οι χορευτές με πατινάδα κατέβηκαν προς την πλατεία Ελευθερίας για να στηθεί ένα Ηπειρώτικο γλέντι.
Στην συνέχεια οι σύλλογοι όλοι μαζί χορέψαμε το  " Καγκελάρι " με τον συντονισμό των Μερακλήδων Άρτης  και παρουσίασαν χορούς από την περιοχή της Ήπειρο  δίνοντας την εκκίνηση για το γλέντι που θα ακολουθούσε.





Την Κυριακή στο σπήλαιο Αγγίτη όλοι οι παρευρισκόμενοι θαυμάσαμε και καμαρώσαμε τα  χορευτικά  τμήματα, τα οποία ανέδειξαν σημαντικά κομμάτια του πολιτισμού και της ιστορίας μας και σκόρπισαν με αυτό τον τρόπο μια ατμόσφαιρα χαράς και αισιοδοξίας, αποσπώντας θερμά χειροκροτήματα από τους εκατοντάδες παρευρισκόμενους.

Ο Σύλλογος Ηπειρωτών Νομού Ροδόπης ¨Άγιος Γεώργιος ο Εξ Ιωαννίνων" με παρουσία εβδομήντα και πλέον μελών του έδωσε το στίγμα της Ροδόπης, στο πνεύμα σύμπνοιας και συντροφικότητας που διακατέχει τους Ηπειρώτες.

 Στην Δράμα έδωσαν το παρόν πάνω από 400 Ηπειρώτες από τους συλλόγους του Έβρου, της Καβάλας, της Ξάνθης, της Κομοτηνής, των Χανίων, της Άρτας, των  Σερρών και της Δράμας.





http://epirotesrodopis.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: