Δευτέρα 19 Ιουνίου 2017

Στόχος η προστασία του ιστορικού οικισμού. Αυστηρότεροι όροι για παρεμβάσεις στην Πάργα από το Υπουργείο Πολιτισμού



Την αναοριοθέτηση του χαρακτηρισμένου ως ιστορικού τόπου του Τοπικού Διαμερίσματος Πάργας υπέγραψε , κατόπιν σχετικής ομόφωνης απόφασης του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου η Υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου.

Η αναοριοθέτηση τοποθετείται στην παράκτια ζώνη στο όριο της ακτογραμμής συμπεριλαμβανομένων και των νησίδων διότι, όπως υπογραμμίζεται, εντός των ορίων αυτών χωροθετείται το τμήμα εκείνο του οικισμού της Πάργας το οποίο διασώζει στοιχεία του ανθρωπογενούς περιβάλλοντος, του αστικού εξοπλισμού, την πολεοδομική του οντότητα και τον παραδοσιακό του χαρακτήρα που αποτελούν σημαντικά τεκμήρια πολιτιστικής και πολιτισμικής εξέλιξης του οικισμού.

Κατόπιν αυτού με την ισχύουσα νομοθεσία απαγορεύεται οποιαδήποτε επέμβαση στον οριοθετημένο ιστορικό τόπο(επισκευή, συντήρηση, προσθήκη ) ή οποιαδήποτε οικοδομική δραστηριότητα πλησίον αυτού χωρίς προηγουμένως να ζητηθεί η έγκριση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και των αρμόδιων υπηρεσιών του.

Εντός της “προστατευόμενης ζώνης” συμπεριλαμβάνονται σημαντικά μνημεία όπως είναι το κτίριο Βασιλά, το κτίριο Γκούλιουρα, η οικία Αντωνιάδου, ο λόφος Αγ. Αθανασίου, οι νησίδες μπροστά στο λιμάνι, το Γαλλικό οχυρό στη νησίδα Παναγιά καθώς και το Φρούριο με “λείψανα” αρχαίου οχυρού στο εσωτερικό του

Πηγή: Βήμα της πρέβεζας

Δεν υπάρχουν σχόλια: