Τετάρτη 12 Νοεμβρίου 2014

Σηκώθηκε... κύμα και συζήτηση για το Λιμενικό Καταφύγιο Παντοκράτορα


Οι δυνατοί άνεμοι και το κύμα που σηκώθηκε στην Κυανή Ακτή και τον Παντοκράτορα το Σαββατοκύριακο, στάθηκαν ικανές αιτίες όχι μόνο να προκαλέσουν κάποιες μικρές υλικές ζημιές στο Αλιευτικό Καταφύγιο Παντοκράτορα, αλλά να σηκώσουν και «θύελλα» συζήτησης, για το αν είναι λειτουργικό ή όχι το έργο, ζωντανεύοντας έτσι παλαιότερες αντιθέσεις.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα, είναι η άποψη της κας Καλλιόπης Μιχελάκου, σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, η οποία συμμετείχε στην Πρωτοβουλία Πολιτών ενάντια στο έργο:

«Κάποιοι θεώρησαν ότι μπορούν να δαμάσουν τα κύματα καταμεσής στο πέλαγος! Έφτιαξαν ένα έργο άχρηστο και αγνοώντας τα φυσικά φαινόμενα. Η κατασκευή του ήταν άψογη μας είπαν ορισμένοι. Χλεύαζαν μάλιστα όσους -και ήταν πολλοί - μιλούσαμε για φύση, για βράχια που διαμορφωθηκαν σε εκατομμύρια χρόνια και αγωνίστηκαν για να μη γίνει αυτό το έργο. Όσοι βιάστηκαν να φωτογραφηθούν κατά την παραλαβή του Αλιευτικού Καταφυγίου, ελπίζω να μην μας ζητήσουν πρόσθετα κονδύλια για την διόρθωση των ''ατελειών" του».


Eπικοινωνήσαμε και με τον κ. Γιώργο Μπόκια της Ρεμπής-Μπόκιας και Σία Ε.Ε., που υλοποίησε το έργο στην Πρέβεζα, για λογαριασμό της αναδόχου εταιρίας ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ ΑΤΕ.
Ο κ. Μπόκιας μας ανέφερε: «Για εμένα δεν υπάρχει κανένα θέμα προς συζήτηση, πόσο μάλλον θέμα λειτουργικότητας του Καταφυγίου. Το έργο από καθαρά τεχνική άποψη είναι άρτιο και μπορεί όποιος θέλει να ισχυριστεί το αντίθετο, αλλά να έχει τεχνικά επιχειρήματα. Αλλιώς μιλάμε, απλώς για να μιλάμε. Υπήρξε μία μελέτη από μία εταιρεία, με μεγάλη εμπειρία στα λιμενικά έργα.

Οι δυνατοί άνεμοι δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο για την περιοχή εκείνη. Έπεσαν κάποιες πέτρες και θα καθαριστούν άμεσα. Ακόμη πάντως κι όταν υπάρχει τέτοιος καιρός, μπορείτε να δείτε και να διαπιστώσετε πως στην περιοχή ελλιμενισμού δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για τα σκάφη. Και 'γω μπορώ να ρωτήσω:
Δίνει ή δε δίνει λύση το Καταφύγιο στους ψαράδες που έρχονται από το Ιόνιο και δεν έχουν άλλο σημείο να προστατευτούν πριν από το λιμάνι της Πρέβεζας; Για ποιο λόγο οι αιτήσεις ήταν τόσες πολλές για θέσεις σκαφών στο Καταφύγιο; Για ποιο λόγο υποστηρίχθηκε από φορείς και συλλόγους κατοίκων; Ωφελήθηκε η τοπική οικονομία και εργαζόμενοι στο Νομό Πρέβεζας;

Η όποια συζήτηση, ειδικά σε τεχνικά ζητήματα -επαναλαμβάνω- πως πρέπει να γίνεται με επιχειρήματα. Και θεωρώ πως βάζουμε τη συζήτηση, σε μία λάθος βάση. Από 'δω και πέρα έχει πολύ μεγαλύτερη σημασία, το πως θα αποκτήσει υπεραξία το έργο και όχι το γιατί έγινε, προς όφελος φυσικά όλων μας».
«Δεν υπάρχει κανένα ζήτημα λειτουργίας του Καταφυγίου», υποστηρίζει και το περιβάλλον του Αντιπεριφερειάρχη, κ. Στράτου Ιωάννου.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση υπάρχουν κάποια δεδομένα. Το αλιευτικό καταφύγιο κατασκευάστηκε και αυτό δε «ξεγράφει». Είναι ιδιαίτερα σημαντικό στη συγκεκριμένη περίπτωση να εξυπηρετήσει τις λαϊκές ανάγκες (ψαράδων, κατοίκων, πολιτών της Πρέβεζας) και να χαραχθεί στρατηγική ανάλογη, από τους φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης. Οτιδήποτε άλλο, θα είναι εκτός λογικής κατασκευής ενός δημόσιου έργου.
Παράλληλα ο Δήμος Πρέβεζας, που είναι και ο φορέας λειτουργίας του έργου, έχει τεράστια ευθύνη να φροντίσει για την απρόσκοπτη λειτουργία και τη φύλαξη του Καταφυγίου και από την άλλη να βρει τις πολιτικές εκείνες που θα δώσουν υπεραξία στο έργο και θα το μετατρέψουν σε «μοχλό» ανάπτυξης για την ευρύτερη περιοχή.
Στο αν υπάρξουν ή όχι ζητήματα λειτουργίας, αυτό θα το δείξει ο χρόνος. Χειμώνας έρχεται εξάλλου...

Δεν υπάρχουν σχόλια: