Από την εποχή του ηρωικού "Μόνο ο Ολυμπιακός και το Αιγάλεω να κερδάνε..." έως τις πρόσφατες αποκαλύψεις με αφορμή την έρευνα του αθλητικού εισαγγελέα Αριστείδη Κορέα, "πρωταγωνιστικό" ρόλο φαίνεται να έχει ο ΟΠΑΠ- για την ακρίβεια τα λεφτά που μοίραζε ο διεφθαρμένος, για δεκαετίες ολόκληρες, oργανισμός.


Σύμφωνα με παλαιότερο δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία», ο ΟΠΑΠ μοίρασε για το 2012, 26.846.489,44 ευρώ σε 17 ομάδες της Σουπερλίγκας.
Τα περισσότερα χρήματα πήγαν στα ταμεία του Ολυμπιακού (3.593.633,33 πήγαν στο ταμείο των «ερυθρολεύκων», συν 246.000 ευρώ έξτρα για τις διαφημιστικές πινακίδες στο Γήπεδο Καραϊσκάκη) αφού πήρε το περσινό πρωτάθλημα. Δεύτερος στη χορηγία ΟΠΑΠ ήταν ο Παναθηναϊκός (με 2.807.978,33 ευρώ) ενώ τρίτη ήταν η ΑΕΚ (με 1.636.333,33).
Η ΠΑΕ Λεβαδειακός του Κομπότη (κεντρική φωτό) ο οποίος εμπλέκεται στην υπόθεση των στημένων είχε πάρει 209 χιλιάδες όπως φαίνεται στον σχετικό πίνακα που είχε δημοσιεύσει η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ.
Ενδιαφέρον πάντως για την ιστορία της διαπλοκής που είχε στηθεί για δεκαετίες ολόκληρες γύρω από τον ΟΠΑΠ έχει να εξετάσει κανείς σε ποιους ανήκουν τα πρακτορεία του Οργανισμού στην Αθήνα αλλά και στην περιφέρεια.
Δημοσιογράφοι που έκαναν ρεπορτάζ έπεσαν χθες πάνω σε πρακτορείο ΟΠΑΠ της Λιβαδειάς που ανήκει σε συγγενικό πρόσωπο του Κομπότη.


Η λίσταΚανέλη. Oι 1.200 υπερτυχεροί που ''πήγαν στοίχημα'' και παντελόνιασαν 186 δις δραχμές!

Ο Ηλίας Σπάθας εμφανίζεται στη λίστα που είχε καταθέσει στη Βουλή η βουλευτής του ΚΚΕ, Λιάνα Κανέλλη, με ονόματα... τυχερών στο Στοίχημα.
Για δεκαετίες ολόκληρες ο ΟΠΑΠ ήταν η πλουμιστή αγελάδα που έτρεφε το παρακράτος του ποδοσφαίρου.
Μια από τις πιο κραυγαλέες περιπτώσεις που αποδείκνυαν ότι ο ΟΠΑΠ είχε μετατραπεί σε τράπεζα ενός σκοτεινού παρακράτους, ήταν η υπόθεση με τα "κερδισμένα" Στοιχήματα των 186 δισεκατομμυρίων δραχμών που είχε φέρει στη Βουλή η Λιάνα Κανέλλη.

Ιδού σειρά από σχετικά δημοσιεύματα, με τις αποκαλύψεις της Λιάνας Κανέλλη και τις τοποθετήσεις όλων των πλευρών. 


Η βουλευτής του ΚΚΕ, Λιάνα Κανέλλη παρέδωσε στον πρόεδρο της επιτροπής θεσμών και διαφάνειας της Βουλής κ. Αναστάσιο Καραμάριο μια λίστα 1.200 ατόμων, οι οποίοι έχουν κερδίσει υπέρογκα ποσά στο στοίχημα. Δεν είναι ωραίο, (με την αρχαιοελληνική σημασία του όρου), να καλείται κάποιος να συντάξει ένα κείμενο, που ενώ αφορά αθλητικά γίγνεσθαι, κάθε άλλο παρά με αυτά ασχολείται.
Λέξεις άσχετες μεταξύ τους, ορολογίες περιθωρίου, εκφράσεις πεζοδρομίου, έχουν γίνει «ένα» με τον αθλητισμό. Ακούμε για «παράγκα», για «λαμόγια», για «κοκκαλιάρη», για «κρόκους», για «κατασκοπία», για «λαδώματα», για «μίζες, για «θείους», ακούμε κασέτες με απαράδεκτες συνομιλίες και τόσα άλλα που δυστυχώς κάποιοι τα έχουν αναγάγει σε αναπόσπαστα κομμάτια αυτού που στην Ελλάδα (ή θα μπορούσαμε να την αποκαλέσουμε «Ελλαδία» ή «Ελλαδιστάν»), ονομάζουμε (τι ύβρις!) Αθλητισμό!
Στον κατάλογο, σύμφωνα πάντα με τη Λιάνα Κανέλλη, βρίσκονται πολλοί άνθρωποι του ποδοσφαίρου και, μάλιστα, η γνωστή δημοσιογράφος έκανε ειδική αναφορά στον επικεφαλής της Θύρας 7 του Ολυμπιακού, Τάκη Τσουκαλά.
Ο επικεφαλής της Θύρας 7 φέρεται ότι έχει κερδίσει 5,7 εκ. ευρώ, ενώ επίσης στη λίστα περιλαμβάνονται παράγοντες του ποδοσφαίρου, διαιτητές, προπονητές, ποδοσφαιριστές, επιχειρηματίες, δημοσιογράφοι και άνθρωποι της νύχτας. 
Στον κατάλογο, μάλιστα, δεν εμφανίζονται μόνο τα συγκεκριμένα πρόσωπα, αλλά και τα μέλη των οικογενειών τους.
Τα 1.200 αυτά άτομα κέρδισαν συνολικά 186 δισεκατομμύρια δραχμές στο διάστημα αυτών των ετών, ενώ όπως έκανε γνωστό η κ. Κανέλλη, υπήρξε παίκτης που αποκόμισε οικονομικά οφέλη της τάξης των 900 εκατομμυρίων δραχμών, μέσα σε έναν μόλις χρόνο.
Όλα τα άτομα που περιλαμβάνονται στη λίστα, φαίνεται να έχουν άμεση ή έμμεση σχέση με το ποδόσφαιρο.
Η λίστα των 1.200 ονομάτων περιλαμβάνεται σε πόρισμα της Υπηρεσίας Ειδικών Ερευνών, η οποία κατόπιν εισαγγελικής παρέμβασης κατέγραψε όλους τους τυχερούς, που έχουν κερδίσει περισσότερα από 100.000 ευρώ, όπως και εκείνους που κέρδιζαν μικρότερα ποσά αλλά για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Ο κατάλογος είχε καταρτιστεί με ευθύνη της επικεφαλής της υπηρεσίας, εισαγγελέως Πρωτοδικών κ. Μαλούχου.
Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι και τα 1.200 άτομα έχουν ποινική ευθύνη ή αναμειγνύονται σε παράνομες ενέργειες. Όσον αφορά την έρευνα για την υπόθεση, αυτή έχει ξεκινήσει από το καλοκαίρι του 2004 και σε ό,τι αφορά ποδοσφαιριστές, διαιτητές και παράγοντες του ποδοσφαίρου, οι αρχές κοιτούν και την περίπτωση των στημένων αγώνων. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει, οι εισαγγελείς που έχουν αναλάβει την υπόθεση, έχουν ζητήσει το πόθεν έσχες των εμπλεκόμενων προσώπων, καθώς και την άρση του τραπεζικού απορρήτου.
Σύμφωνα με όσα υποστήριξε η βουλευτής, οι άνθρωποι αυτοί κέρδισαν από το 2002 έως το 2005 το ιλιγγιώδες ποσό των 186 δισεκατομμυρίων δραχμών από το «Πάμε Στοίχημα», χάρη σε παρεμβάσεις στο λογισμικό του ΟΠΑΠ, το οποίο ανήκει στην Ιντραλότ του Σωκράτη Κόκκαλη, μετά τη διεξαγωγή των αγώνων (σσ: Αλλά και το ψηφιακό πεδίο στο οποίο στηρίζει την τεχνολογία του ο ΟΤΕ, αγοράστηκε και εγκαταστάθηκε από εταιρείες συμφερόντων του ιδίου επιχειρηματία. Ενδεχομένως να εκκρεμούν ακόμη καταγγελίες που αφορούσαν σκανδαλώδεις «απ' ευθείας» αναθέσεις των εργασιών αυτών από τις τότε διοικήσεις του ΟΤΕ προς την Ιντρακόμ.
(σσ: Να ληφθεί υπ' όψιν ότι και οι μηχανές των πρακτορείων έχουν - συμπτωματικά - αγοραστεί από εταιρεία συμφερόντων του ιδίου ατόμου. Μάλιστα, λίγο καιρό μετά την προμήθεια των χιλιάδων αυτών μηχανών, ο ΟΠΑΠ αποφάσισε να τις αντικαταστήσει λόγω ακαταλληλότητας. Τις ξανά-αγόρασε από τον ίδιο επιχειρηματία. Οι παλαιές σαπίζουν σε αποθήκες κάπου στην Παλλήνη. Οι αποθήκες αυτές ενοικιάζονται από τον ΟΠΑΠ έναντι αδράς αμοιβής.

Όλα τα άτομα που περιλαμβάνονται στην λίστα, φαίνεται να έχουν άμεση ή έμμεση σχέση με το ποδόσφαιρο. Σε ό,τι αφορά την κ. Σταματίνα Μαρμαρά, σύζυγο του στενού συνεργάτη του Σωκράτη Κόκκαλη, Γιώργου Σαλονίκη, που βρέθηκε στο στόχαστρο του ΣΔΟΕ για ξέπλυμα χρήματος, προκύπτει ότι τον Οκτώβριο έλαβε από τον ΟΠΑΠ δυο νέες βεβαιώσεις για κέρδη 700.000 ευρώ.Υπενθυμίζεται ότι η κ. Μαρμαρά μέσα σε μια διετία εξασφάλισε κέρδη 11 εκατομμυρίων ευρώ, χωρίς να ελεγχθεί το πόθεν έσχες, αλλά και η σύνδεση του συζύγου της με την Ιντραλότ και τα αθλητικά δρώμενα.
Οσο για τον «Ηλία Σπάθα», που στη λίστα φαίνεται να έχει κερδίσει 141 χιλ. ευρώ, δεν είναι ο πρώην θρυλικός πρόεδρος των διαιτητών Πειραιά Γιάννης Σπάθας. Ο Γιάννης όμως έχει έναν γιο που είναι διαιτητής και ονομάζεται Ηλίας. Μπορεί λοιπόν να μην είναι το «Γουρούνι», αλλά το «Γουρουνάκι».


Ιδού ορισμένα τυχαία ονόματα που βρίσκονται στην επίμαχη λίστα:
Γιδάκος 58,8 εκ. δρχ. και 40,2 εκ. δρχ.
Σπανέας Γεώργιος 282,452 ευρώ
Τσουκαλάς Δημήτριος 5,7 εκ. ευρώ
Σπάθας Ηλίας 140,934 ευρώ
Σωτηρακόπουλος Χρήστος 151,537 ευρώ
Γέμελος Νίκος 118,000 ευρώ
Σαριδάκης Μανόλης 918 εκ δρχ.
Μητρόπουλος Θωμάς 40 εκ. δρχ.
Μουτζουρουλιάς 735,000 ευρώ
Κουντουρης Μιχαήλ 59,7 εκ δρχ.

Η βουλευτής κατέθεσε τη λίστα με τα 1.200 ονόματα στον πρόεδρο της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής Αν. Καραμάριο, παρουσία των μελών της Αρχής Διασφάλισης Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ). Και το έπραξε, όπως εξήγησε, την ώρα αυτή λόγω της αρμοδιότητας της Αρχής επί της ασφάλειας του οποιουδήποτε δικτύου πληροφόρησης, αλλά και για λόγους που άπτονται της δικής της προσωπικής ασφάλειας.
Ο κ. Καραμάριος κράτησε τον κατάλογο και επιφυλάχθηκε να τον δώσει στα μέλη της επιτροπής, αφού τον μελετήσει.
Πάντως, ο τέως πρόεδρος της Βουλής Α. Κακλαμάνης υπαινίχθηκε, ούτε λίγο ούτε πολύ, ότι η κ. Κανέλλη δημοσιοποίησε το θέμα θέλοντας να αποπροσανατολίσει την επιτροπή από το ζήτημα των υποκλοπών, προκαλώντας την εντονότατη αντίδραση της βουλευτού.
Η Λιάνα Κανέλλη γνωστοποίησε επίσης ότι ο κατάλογος των 1.200 βρίσκεται και στα χέρια του ΣΔΟΕ -έχει δοθεί από τον ΟΠΑΠ- το οποίο διενεργεί προκαταρκτική εξέταση για το θέμα.
Για την ίδια υπόθεση, που είναι συναφής, αν όχι παρακλάδι της υπόθεσης ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, διενεργείται ήδη προκαταρκτική εξέταση από τον εισαγγελέα Πρωτοδικών Δ. Παπαγγελόπουλο.
(ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 22/02/2006)

Τι είχε δηλώσει ο Γιώργος Ορφανός.
"Η υπόθεση βρίσκεται στη Δικαιοσύνη", ήταν η απάντηση του υφυπουργού Αθλητισμού, Γιώργου Ορφανού, στις καταγγελίες της βουλευτού του ΚΚΕ, Λιάνας Κανέλλη, που κατέθεσε στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, λίστα 1.200 ατόμων, που έχουν κερδίσει με παράνομο τρόπο μεγάλα ποσά στο "Πάμε Στοίχημα". Ο κ. Ορφανός διευκρίνισε ότι το θέμα προέκυψε, τον Ιούλιο του 2004, κατόπιν ενεργειών της διοίκησης της ΟΠΑΠ Α.Ε., είπε ότι ο Εισαγγελέας έχει διατάξει προκαταρκτική έρευνα και τόνισε ότι αναμένονται τα αποτελέσματα από την έρευνα της Δικαιοσύνης.
Την Τρίτη, η κ. Κανέλλη κατέθεσε στην Επιτροπή της Βουλής τη λίστα με τα ονόματα, που παρεμβαίνοντας στο λογισμικό της εταιρείας κατέθεταν ετεροχρονισμένα δελτία, κερδίζοντας την περίοδο 2001-2004, τεράστια χρηματικά ποσά. Η εταιρεία ΙΝΤΡΑΛΟΤ με ανακοίνωσή της χαρακτηρίζει αναληθή τα όσα λέγονται σχετικά με την ασφάλεια των συστημάτων της και επιφυλάσσεται για άσκηση ένδικων μέσων.
Σύμφωνα με την κ. Κανέλλη, στη λίστα περιλαμβάνονται τα ονόματα παραγόντων του ποδοσφαίρου, διαιτητών, δημοσιογράφων, επιχειρηματιών, ανθρώπων της νύχτας καθώς και ενός εκ των αρχηγών της Θύρας 7, ο οποίος εμφανίζεται με κέρδη 5,7 εκ. ευρώ.
Όπως κατήγγειλε η βουλευτής, το συνολικό ποσό από τα κέρδη που μοιράστηκαν μετά από παρέμβαση στο λογισμικό της εταιρείας ΙΝΤΡΑΛΟΤ, του επιχειρηματία Σωκράτη Κόκκαλη, τη συγκεκριμένη περίοδο αγγίζουν τα 186 δις δρχ.


Τι είχε υποστηρίξει ο ΟΠΑΠ
Με ανακοίνωσή του, ο ΟΠΑΠ αναφέρει ότι η υπόθεση είχε διερευνηθεί από το ΣΔΟΕ μετά από αίτημα της διοίκησης της εταιρείας, τον Ιούλιο του 2004, και το σχετικό πόρισμα στάλθηκε στη Δικαιοσύνη μαζί με όλα τα στοιχεία που αφορούν στην έκδοση βεβαιώσεων κέρδους, με αφορμή την υπόθεση του εμπόρου κοκαΐνης Αγγελόπουλου.

Δηλώσεις της Λιάνας Κανέλλη
Μιλώντας στον SUPERΣΠΟΡ FM 94,6, η Λιάνα Κανέλλη τόνισε: «Δεν νομίζω ότι είναι αθλητικό το θέμα. Είναι βαθύτατα πολιτικό, βαθύτατα οικονομικό και βαθύτατα ληστομαφιόζικο. Βλέπουμε μία εξαιρετική ολιγωρία των υπεύθυνων αρχών. Δεν υπάρχει καμία πιθανότητα αυτό το πράγμα, πρώτα από όλα να έχει κολλήσει. Μιλάμε για 186 δις δρχ σε τρία χρόνια. Η λίστα που έχω εγώ είναι από το 2001 μέχρι το 2004. Είναι σε εκατομμύρια δραχμές τον πρώτο χρόνο και σε ευρώ στη συνέχεια. Μπορεί να υπάρχει κάποιος ο οποίος μάντεψε πάρα πολύ σωστά και κέρδισε 110.000 ευρώ. Αλλά να υπάρχει κάποιος ο οποίος έβγαλε 900 εκατ. δρχ σε μία χρονιά δεν είναι πιθανό. Να υπάρχει ο μισός γυναικείος πληθυσμός της χώρας ο οποίος βγάζει δύο και τέσσερα ευρώ το χρόνο από τον ΟΠΑΠ δεν είναι φυσικό. Η απόδοση όπου υπάρχει τζόγος είτε είναι κρατικός είτε όχι. Η απόδοση για το νικητή είναι της τάξης 10-20%. Για να κερδίζει κάποιος 900 εκ. δρχ πόσα έχει παίξει; Εγώ δεν έχω άλλο τρόπο να αντιδράσω. Δεν είμαι εγώ δικαστής, δεν είμαι ανακριτής. Πρακτικά και θεωρητικά αυτά τα πράγματα ή είναι πλαστά ή όχι. Και μη μου πείτε ότι εδώ κάποιος στην Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να βγάζει λεφτά επειδή έχει τη δυνατότητα προβλέπει το παιχνίδι στην 4η κατηγορία της Νορβηγίας. Κοινός νους είναι. 'ρα λοιπόν, γίνεται μόνο με το λογισμικό. Έτσι, λοιπόν, προβλέπεις εκ των υστέρων το αποτέλεσμα και με ένα ωραιότατο λογισμικό, έχεις παίξεις ένα έγκυρο δελτίο 2.000 ?. Υπάρχουν συγκεκριμένοι πράκτορες στους οποίους παίχτηκαν αυτά τα δελτία.

Μιλάμε για 1.200 άτομα δεν μιλάμε για 12 εκατ. άτομα. Αν κάποιος μπορεί να κλέβει εντελώς νόμιμα από τον κόσμο και έρθει εμένα ένα κράτος και μου πει πως είμαι εντελώς απροστάτευτη σαν πολίτης, τότε θα πρέπει να περάσω σε μορφές αυτοδικίας. Είναι πρόκληση. Και όποιος έχει τα κότσια ας έρθει να αναμετρηθεί με την πραγματικότητα. Δεν θα κυνηγάει το ΣΔΟΕ τον τυροπιτά επειδή πούλησε την τυρόπιτά πέντε λεπτά παραπάνω. Και θα αφήνει κάποιον χωρίς να αναρωτιέται γιατί βρέθηκε μία ολόκληρη οικογένεια να κερδίζει άντρας και γυναίκα 186 εκατ. δρχ, ούτε γιατί υπάρχουν διαιτητές μέσα. Ούτε γιατί υπάρχουν παράγοντες ποδοσφαιρικών σωματείων, ούτε γιατί υπάρχουν δημοσιογράφοι, ούτε γιατί υπάρχουν νονοί της νύκτας. Αυτά είμαι σε θέση να ξέρω. Δεν μπορώ να γνωρίζω και τους 1.200. το ελάχιστο ποσό που έχει κερδηθεί είναι γύρω στα 130 με 140.000 ? αλλά το μεγαλύτερο είναι 900 εκατ. δρχ και 14 εκατ. ευρώ. Όλοι αυτοί οι άνθρωποι ήθελα να ξέρω είναι οι πλούσιοι που κυκλοφορούν ανάμεσά μας ή είναι αυτοί που έχουν την πολυτέλεια να καπνίζουν ένα COHIBA για να πνίξουν τον πόνο της ατυχίας τους γιατί δεν κέρδισαν σήμερα. Ο λαός δεν με ψήφισε για να κάνω και το ΣΔΟΕ και τον έναν και τον άλλο.

Εγώ έκανα αυτό που μου υπαγόρευσε η πολιτική μου συνείδηση. Το κατέθεσα αρμοδίως. Πρέπει να σκεφτούμε ότι αυτά τα χρήματα θα πήγαιναν στον πολιτισμό και στον ερασιτεχνικό αθλητισμό. Αυτό θα θέσει ένα μείζον νομικό ζήτημα. Τι ισχύει στα κρατικά λαχεία; Να μην πούμε ότι κέρδισε κάποιος πολλά γιατί θα πέσουν οι συγγενείς, να του τα φάνε. Για προσέξτε λοιπόν, τι ηθική έχουμε φτιάξει σαν κοινωνία. Εγώ νομίζω ότι αν υπάρχει μείζον εθνικό συμφέρον αυτές οι αρχές κάμπτονται αλλά με συνολική ανάληψη της πολιτικής ευθύνης. Διότι μέσα στη λίστα ένα όνομα που μπορώ να αναφέρω -και δεν έχω κανέναν λόγο να μην το αναφέρω- είναι όλα τα μέλη της οικογένειας Αγγελοπούλου που ξέπλυναν κοκαΐνη και είναι στις φυλακές. Από τη Βουλή θα πρέπει να περιμένουμε λογικά μία συνεδρίαση της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας η οποία ελέγχει τις ανεξάρτητες αρχές. Αυτή θα πρέπει να μπορεί και να δώσει μία παραγγελία στην ΑΔΑΕ να μπει στα λογισμικά και κυρίως κάποια στιγμή να εξοπλιστεί με τη δυνατότητα να μπορεί να «μπουκάρει» όποτε θέλει, όπου θέλει».
Η Κανέλλη παρέδωσε τη λίστα στον επικεφαλής της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, Αν. Καραμάριο, ζητώντας  έρευνα για το θέμα.

Η ανακοίνωση της  ΙΝΤΡΑΛΟΤ
Με αφορμή τις δηλώσεις της Κανέλλη και το θέμα που προέκυψε, η Intralot, η εταιρία που διοργανώνει το «Πάμε Στοίχημα» εξέδωσε ανακοίνωση-απάντηση στην οποία αναφέρει: «Σχετικά με τα όσα φέρεται να είπε η βουλευτής κα Λιάνα Κανέλλη στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής των Ελλήνων και τα οποία είδαν το φως της δημοσιότητας σήμερα, η εταιρία επιθυμεί να υπογραμμίσει ότι τα αναφερόμενα για την ασφάλεια των συστημάτων της INTRALOT ουδεμία σχέση έχουν με την αλήθεια και εφόσον πράγματι έχουν διατυπωθεί όπως εμφανίζονται, αυτό αποτελεί ευθεία προσβολή της φήμης της εταιρίας. Για το λόγο αυτό έχουν δοθεί οδηγίες στους νομικούς συμβούλους της εταιρίας προκειμένου να εξετάσουν τα πραγματικά γεγονότα, ώστε να ασκηθούν τα κατάλληλα ένδικα μέσα για την προάσπιση των συμφερόντων της εταιρίας και των μετόχων της».