Πέμπτη 18 Ιουλίου 2013

Βίοι αντίθετοι για Πρέβεζα και Ζαγόρι. Πλατιά χαμόγελα και αισιοδοξία στην παραλία, κατήφεια και προβληματισμός στον ορεινό όγκο της Ηπείρου!!!


Πλατιά χαμόγελα και αισιοδοξία από τη μία, κατήφεια και προβληματισμός από την άλλη, είναι τα χαρακτηριστικά που επικρατούν σε δύο από τις πλέον αξιοποιημένες τουριστικά περιοχές της Ηπείρου αυτή την περίοδο. Ο λόγος για την Πρέβεζα και το Ζαγόρι, που κινούνται σε δρόμους αντίθετους, με τους επαγγελματίες των παραλίων στην πρώτη περίπτωση, να δηλώνουν ικανοποιημένοι από την τουριστική κίνηση, τους δε συναδέλφους τους στο Ζαγόρι, να μην ελπίζουν ούτε καν στην ενίσχυση του τουριστικού ρεύματος από τους απόδημους.Η πληρότητα σε ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα στο νομό Πρέβεζας είναι ικανοποιητική και υπάρχουν κρατήσεις τουλάχιστον μέχρι το τέλος του Αυγούστου. Ο κύριος όγκος των επισκεπτών εξακολουθεί να αποτελείται από Έλληνες, που βλέπουν τα παράλια της Ηπείρου όχι μόνο ως μία εύκολα προσβάσιμη επιλογή, αλλά και ως μία φθηνή επιλογή ως προς το κόστος μετακίνησης. Η διέξοδος της Εγνατίας οδού έχει φέρει πιο κοντά τους Βορειοελλαδίτες στα ηπειρωτικά παράλια, που δε χρειάζεται να ξοδέψουν μία περιουσία στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια για να φτάσουν σε κάποιον καλοκαιρινό προορισμό.


Οι υποδομές βέβαια στην Πρέβεζα, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων του νομού, Πολύκαρπο Χαλκίδη θα πρέπει να βελτιωθούν ακόμη περισσότερο, έτσι ώστε το προσφερόμενο τουριστικό προϊόν, να απευθύνεται και σε επισκέπτες με πιο μεγάλα βαλάντια.Οι επαγγελματίες του τουρισμού στην Πρέβεζα, κερδίζουν το στοίχημα μέχρι στιγμής και στο επίπεδο των τιμών, καθώς διαθέτουν δωμάτια σε ελκυστικές και άκρως ανταγωνιστικές τιμές σε σχέση με τα παράλια της Θεσπρωτίας, που διατηρούν σχετικά υψηλότερες τιμές.Το μεγάλο πλεονέκτημα της Πρέβεζας είναι σύμφωνα με τον κ. Χαλκίδη η ποιότητα στην παροχή υπηρεσιών και ο ίδιος κάλεσε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να αρχίσουν από τώρα την προετοιμασία για του χρόνου, ώστε και το 2014 η Πρέβεζα να κερδίσει το στοίχημα του τουρισμού.

Σε...πληρώνουν για  να μείνεις στο Ζαγόρι.
Στο αντίθετο άκρο αυτής της κατάστασης βρίσκεται η περιοχή του Ζαγορίου, όπου οι επαγγελματίες βλέπουν τους επισκέπτες με το κιάλι. Οι προσφερόμενες τιμές των δωματίων αυτή την περίοδο θεωρούνται τόσο χαμηλές, που ο δήμαρχος Γαβριήλ Παπαναστασίου κάνει λόγο για «ευτελισμό του τουριστικού προϊόντος της περιοχής».Ένα άλλο χαρακτηριστικό στοιχείο της φετινής περιόδου είναι και το ότι ο αριθμός των αποδήμων που έχει επιστρέψει έστω για λίγες ημέρες ξεκούρασης στους τόπους καταγωγής τους, είναι μικρότερος από κάθε άλλη χρονιά.«Αν και είχα την αίσθηση πως λόγω της κρίσης αυτοί οι άνθρωποι θα γυρνούσαν στα χωριά, όσο περνούν οι ημέρες φαίνεται πως κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί. Δεν υπάρχουν χρήματα για μετακινήσεις, ούτε για λίγες ημέρες», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαναστασίου, για να καταλήξει λέγοντας πως: «.περνάμε το χειρότερο καλοκαίρι των τελευταίων ετών. Αλλά ας είναι τουλάχιστον το τελευταίο και ας υπάρξει ανάκαμψη από το 2014».

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια: