Κυριακή 29 Απριλίου 2012

Βενιζέλος: Εξοδος από το Μνημόνιο σε τρία χρόνια.


Στόχος μας είναι η οριστική έξοδος από το Μνημόνιο και την εξάρτηση να επιτευχθεί το σε τρία χρόνια, τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, παρουσιάζοντας το «Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης για μια Αυτοδύναμη Ελλάδα» στο Μέγαρο Καρατζά.


«ΔΕΣΜΕΥΟΜΑΣΤΕ, ΕΓΓΥΩΜΑΣΤΕ, ΜΠΟΡΟΥΜΕ»

«Ηδη έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση, έχουμε διανύσει τα 2/3 του δρόμου», συμπλήρωσε. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε ότι στόχος είναι να γίνει η Ελλάδα ένα δημοσιονομικά αύταρκες και θεσμικά ισοδύναμο μέλος της Ευρώπης.

 Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε, πάντως, ότι για να γίνει αυτό πρέπει να υιοθετηθεί το εθνικό πρόγραμμα ανασυγκρότησης που προτείνει, από τον ελληνικό λαό που πρέπει να δώσει μια καθαρή εντολή και δεύτερο να επιτευχθεί η δημιουργία ενός εθνικού πολιτικού και κοινωνικού συναγερμού, μια μεγάλη εθνική συμμαχία φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων.

  Ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε στις βασικές προϋποθέσεις της ανάπτυξης, η οποία αποτελεί κεντρικό άξονα του εθνικού σχεδίου ανασυγκρότησης.

Σημείωσε ότι αυτές βασίζονται στα όσα έγιναν έως τώρα στο δημοσιονομικό επίπεδο και ειδικότερα είπε ότι πρόκειται για: α) τη μείωση του δημοσίου χρέους και τη βιωσιμότητά του, β) το μικρότερο κόστος δανεισμού ανά χρόνο, γ) τη χρηματοοικονομική σταθερότητα και τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος προς όφελος των καταθετών, των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών, δ) τη δανειακή σύμβαση και το πρόγραμμα στήριξης που δίνουν την άνεση στη χώρα να κάνει τις διαρθρωτικές αλλαγές έως την επάνοδό της στις αγορές και ε) τη ρευστότητα.

  Ο κ.Βενιζέλος δεσμεύτηκε ότι δεν θα υπάρξουν νέοι φόροι, ενώ υποσχέθηκε και την σταδιακή αφαίρεση των εκτάκτων.

 Παράλληλα, δεσμεύθηκε ότι δεν θα θιγούν οι χαμηλόμισθοι και χαμηλοσυνταξιούχοι, δεν θα γίνουν οριζόντιες περικοπές μισθών και συντάξεων, ενώ έκανε λόγο για μικρότερο και φτηνότερο κράτος, καθώς και άνοιγμα επαγγελμάτων και αγορών, καθώς και ένα Εθνικό Φορολογικό Σύστημα για δέκα χρόνια.

 Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεσμεύθηκε για σταδιακή μείωση της φορολογίας και του μη μισθολογικού κόστους και υποσχέθηκε:

Μείωση συντελεστών ΦΠΑ σε τουρισμό, αγροτικά εφόδια, εστίαση
Μετάβαση από ειδικό τέλος ακινήτων σε έναν ενιαίο φόρο ακίνητης περιουσίας
Μείωση ασφαλιστικών εισφορών κατά 10%
Σταδιακή ανάκληση εισφοράς αλληλεγγύης 1%-4% επί δηλωθέντος εισοδήματος
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι το συνολικό κόστος αυτών των μέτρων δεν ξεπερνά το 1% του ΑΕΠ και παράλληλα άσκησε κριτική προς τη ΝΔ ότι «διολισθαίνει ανιστόρητα» σε «μικροκομματικές» υποσχέσεις για άμεσες μειώσεις φόρων.

Ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι για τη βελτίωση των ρυθμών ανάπτυξης πρέπει να αλλάξει το εθνικό παραγωγικό μοντέλο με αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της χώρας, ξεμπλοκάρισμα των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ, πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων ύψους 19 δισ. ευρώ, πρόγραμμα επενδύσεων ύψους 55 δισ. σε νέα έργα υποδομής και σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, και επενδύσεις στην ενέργεια και την αγροτική παραγωγή.

Οσον αφορά την αγροτική πολιτική, ο Ευάγγελος Βενιζέλος δεσμεύθηκε για την αντιστροφή του ελλείμματος του ισοζυγίου εμπορικών συναλλαγών στα αγροτικά σε 3 χρόνια, Ταμείο Ενίσχυσης Αγροτών και Αγροτικών Επιχειρήσεων με προίκα 150 εκατ. ευρώ + 500 εκατ. ευρώ, κίνητρα 100 εκατ. ευρώ πρώτης εγκατάστασης για νέους αγρότες, χαμηλότερος ΦΠΑ για φυτοφάρμακα, λιπάσματα και αγροτικά εφόδια.

Για την τόνωση της επιχειρηματικότητας ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έκανε λόγο για:

Πρόσβαση των επιχειρήσεων στο Ενιαίο Ταμείο Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων
Αλλαγή κανόνων ΤΕΙΡΕΣΙΑ προς το φιλικότερο, αυτοματοποιημένη επιστροφή ΦΠΑ ( 900 εκατ. ευρώ)
Αποκλιμάκωση επιτοκίων χορηγήσεων και διατήρηση πλαφόν στις επιχειρήσεις - Διοχέτευση στην αγορά μεγάλου μέρους των 50 δισ. ευρώ της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών
Καταβολή ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων κράτους στην αγορά (6,2 δισ. ευρώ)
Φορολογικά μέτρα για ευρεσιτεχνίες-καινοτομίες, ενεργοποίηση μηχανισμού venture capital
Αξιοποίηση Start-up Greece, νομοθεσίας για clusters επιχειρήσεων και προγραμμάτων ΓΓΕΤ

Χαρακτηρίζοντας πληγή την ανεργία των νέων, ο κ.Βενιζέλος υποσχέθηκε την ολοκλήρωση προγραμμάτων ΕΣΠΑ για ανεργία νέων έως το 2013 ( 250 εκατ. + 150 εκατ. ευρώ).

  Παράλληλα, στο γενικότερο πλαίσιο της κοινωνικής πολιτικής δεσμεύτηκε για καθολική υγειονομική προστασία χωρίς όρους, εγγυημένο επίπεδο αξιοπρεπούς διαβίωση, ρυθμίσεις δανείων του ΤΠΔ με μέγιστη μηναία δόση το 30% του μισθού, Καθιέρωση ως δείκτη του «Πληθωρισμού του Φτωχού», ενώ για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά έκανε λόγο για ακατάσχετο λογαριασμό 1.500 ατομικά ευρώ (2.000 ευρώ το ζευγάρι), υπαγωγή στη νομοθεσία για υπερχρεωμένα νοικοκυριά όσων έχουν ατομική επιχείρηση και οφειλές έως 25.000 ευρώ.

  Ακόμη, επανέλαβε τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για αντιμετώπιση σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή της σκανδαλωδώς διαφορετικής τιμής των ίδιων προϊόντων σε διαφορετικές χώρες, την εφαρμογή της κοινοτικής νομοθεσίας για τη σωστή προώθηση των προϊόντων στα ράφια, τη σάρωση της αγοράς για θεραπεία στρεβλώσεων, το «καλάθι του μέσου και φτωχού νοικοκυριού» και τα τοπικά σύμφωνα μικροπαραγωγών και λιανεμπόρων για απευθείας συναλλαγή μεταξύ τους.

  Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τάχθηκε υπέρ ενός συλλογικού συντονισμένου υπουργικού συμβουλίου και κατά του πρωθυπουργικοκεντρικού κλειστού μοντέλου και τόνισε ότι είναι εφικτό ένα κυβερνητικό σχήμα με 14 υπουργούς, 10 υφυπουργούς και τους αυστηρά απαραίτητους γενικούς γραμματείς υπουργείων.

 Τέλος, ο κ.Βενιζέλος δήλωσε ότι «ξέρουμε τι σημαίνει διαπραγμάτευση εκεί που παίζεται το δύσκολο παιχνίδι της διεθνούς οικονομίας. Προτείνουμε τη βάση μιας πανεθνικής κινητοποίησης των δημιουργικών δυνάμεων του τόπου».

  «Δεσμευόμαστε, εγγυώμαστε, μπορούμε», κατέληξε.

  Ο Ευάγγελος Βενιζέλος σε συνέντευξη που παραχώρησε νωρίτερα στον τηλεοπτικό σταθμό Mega είχε αναφέρει και τους βασικούς άξονες του συνολικού σχεδίου για την υπέρβαση της κρίσης και την οριστική έξοδο από το μνημόνιο.

www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: