Παρασκευή 29 Απριλίου 2011

Zάλογγο - Σύμβολο αγάπης προς την Ελευθερία.

Μια από τις πιο γνωστές ιστορικές τοποθεσίες της Ηπείρου αλλά και όλης της Ελλάδας αποτελεί αδιαμφισβήτητα το Ζάλογγο!!
 
Μόλις 28 χλμ από την πόλη της Πρέβεζας, πάνω από το χωριό Καμαρίνα, αποτελεί δημοφιλή τουριστικό προορισμό λόγω του μοναδικού ιστορικού γεγονότος που έλαβε χώρα εκεί το 1803.

Στον χώρο αυτό, μετά την πτώση του Σουλίου από προδοσία, 63 γυναίκες με τα παιδιά τους αγκαλιά έκαναν πράξη το ηρωικό "ελευθερία ή θάνατος".

Κυνηγημένες από τ' ασκέρια του Αλή πασά που αθέτησε το λόγο του και τους καταδίωξε,κατέφυγαν σ'ένα βράχο στην κορυφή που ονομάζεται Στεφάνι και αφού έριξαν τα παιδιά τους στο βάραθρο, πήδησαν κι αυτές, κατά την παράδοση χορεύοντας, η μια μετά την άλλη στον γκρεμό.
 
Στο σημείο της θυσίας στήθηκε το 1961 επιβλητικό μνημείο με σύμπλεγμα γυναικείων μορφών που παριστάνει τον χορό του Ζαλόγγου.
 
Το Ζάλογγο όμως δεν αποτελεί μόνο μια ιστορική διαδρομή αλλά διαθέτει και πανέμορφη θέα αρκεί να ανέβεις τα 410 σκαλιά που έχουν αφετηρία το μοναστήρι του Αγίου Δημητρίου.

Και αν είσαι και πιο τολμηρός.ευκαιρία να δοκιμάσεις τις πρόσφατα ανοιγμένες αναρριχητικές διαδρομές του Ε.Ο.Σ. Πρέβεζας ακριβώς κάτω από τα αγάλματα!

Δεν υπάρχουν σχόλια: