Παρασκευή 13 Μαΐου 2022

Αλβανοί ράπερ γύρισαν μουσικό βίντεο μπροστά σε τέμπλο - Βεβηλώνονται Ορθόδοξα κειμήλια της Αλβανίας!

Του π. Ηλία Μάκου

Κατά παράβαση κάθε λογικής, κάθε έννοιας δικαίου, κάθε ηθικής, κάθε δικαιώματος θρησκευτικής ελευθερίας, σε αντίθεση με τους νόμους («Συμφωνία μεταξύ της Κυβέρνησης της Δημοκρατίας της Αλβανίας και της Ορθόδοξης Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Αλβανίας»), Αλβανοί  ράπερ γύρισαν μουσικό βίντεο με τον τίτλο "Πικάσο" μπροστά στο τέμπλο  της Ρεχόβας, που φυλάσσεται στο Μουσείο Μεσαιωνικής Τέχνης Κορυτσάς, όπου φιλοξενούνται κειμήλια της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αλβανίας, ενώ έπρεπε να έχουν επιστρέψει στους φυσικούς τους χώρους.

Και προβάλλεται το ψευδεπίγραφο πρόσχημα της διατήρησης της πολιτιστικής κληρονομιάς, ενώ οι εικόνες και τα άλλα εκκλησιαστικά αντικείμενα ανήκουν στην Εκκλησία, είχαν κατασχεθεί από το αθεϊστικό καθεστώς και είναι άμεση ανάγκη δίκαιη διαδικασία  να επανέλθουν σ' αυτή.

Το τραγούδι με το συνθέτη -τραγουδιστή και τους δύο στιχουργούς βιντεοσκοπήθηκε με φόντο το τέμπλο με την άδεια των αρμοδίων κρατικών παραγόντων, χωρίς να ληφθεί υπόψιν ή να ρωτηθεί η Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας. 

Σε ανακοίνωσή του το γραφείο τύπου της Αρχιεπισκοπής Αλβανίας μιλάει για προφανή έλλειψη σεβασμού και ζητάει την επιστροφή των κειμηλίων στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας. 

Ειδικότερα επισημαίνεται ότι "το μουσικό βίντεο "Picasso", που γυρίστηκε στο Μουσείο Μεσαιωνικής Τέχνης στην Κορυτσά, μπροστά από το τέμπλο της Ρεχόβας (που ακόμα δεν έχει επιστρέψει άδικα στην Ορθόδοξη Εκκλησία, με το πρόσχημα της "διατήρησης" αυτής της πολύτιμης κληρονομιάς), είναι προφανής έλλειψη σεβασμού στις πνευματικές αξίες. Αυτό το περιβάλλον είναι εντελώς ακατάλληλο, λόγω των αξιών, που αντανακλά, για την προώθηση ενός τέτοιου μουσικού βίντεο".

Και προστίθεται στην ανακοίνωση: "Εκεί, σεβόμενοι την παράδοση και τον πολιτισμό που δημιούργησαν τα ιερά αντικείμενα, οι ήχοι της Βυζαντινής Μουσικής θα προσαρμόζονταν, παρά ήχοι, που προσβάλλουν την πολιτιστική κληρονομιά της χώρας μας".

Ακόμη σημειώνεται ότι "οι εικόνες είναι ιερά λειτουργικά αντικείμενα, στα οποία οι ορθόδοξοι πιστοί προσεγγίζουν με ιδιαίτερη ευλάβεια και σεβασμό. Ως εκ τούτου, είναι απαράδεκτο και επώδυνο, να αντιμετωπίζονται τόσο ανεύθυνα από τους ίδιους τους θεσμούς που υποτίθεται ότι τα προστατεύουν Για το λόγο αυτό ζητάμε και πάλι, να επιστρέψουν στην Ορθόδοξη Εκκλησία (βάσει του Νόμου 10057, άρθρο 22/2, ημερομηνία 22.1.2009, «Συμφωνία μεταξύ του Υπουργικού Συμβουλίου της Δημοκρατίας της Αλβανίας και της Αυτοκέφαλης Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αλβανίας»), η οποία όχι μόνο τα δημιούργησε, αλλά και τα διατήρησε, ώστε να είναι σπουδαία ανά τους αιώνες. Οι εικόνες διατηρούνται καλύτερα και προστατεύονται στους χώρους της εκκλησίας, γιατί είναι ιερά λειτουργικά αντικείμενα και προφανές μέρος της έκφρασης της Ορθόδοξης Πίστεως".

Και καταλήγει η ανακοίνωση: "Προσευχόμαστε και ελπίζουμε το Υπουργείο Πολιτισμού να είναι προσεκτικό και ευαίσθητο στα εκκλησιαστικά κτίρια και να σέβεται τα θρησκευτικά αισθήματα της Ορθόδοξης Κοινότητας, μη επιτρέποντας την καταστροφή τους".

Να σημειωθεί ότι και στο παρελθόν υπήρξαν ανάλογες προκλήσεις.

Δεν είναι η πρώτη φορά, που παραβιάζεται ο λειτουργικός χαρακτήρας ναών και κειμηλίων στην Αλβανία. 

Παλαιότερα είχαν δοθεί άδειες  σε πρακτορεία μοντέλων και έκαναν φωτογράφιση νυφικών σε ορθόδοξους ναούς του Μπερατίου και του ΕλμπασάνΆλλοτε επετράπηκε  να γίνουν στο εσωτερικό ναών συναυλίες. Επί πλέον δύο ναοί στην Αλβανία, ένας στη Μητρόπολη Φίερι και ένας στη Μητρόπολη Αργυροκάστρου (στο χωριό Λέκλι Τεπελενίου) είχαν χρησιμοποιηθεί για πολιτικές συγκεντρώσεις. 

Με αυτό τον τρόπο και προσβάλλεται και αγνοείται το ουσιαστικό περιεχόμενο της Ορθοδοξίας, αλλά και των δικαιωμάτων των θρησκευόμενων. 

Δυστυχώς η ασύδοτη ανθρώπινη συμπεριφορά, πάει κόντρα στον προνομιούχο δρόμο του Θεού. Ποτέ δεν σκεφτόμαστε οι άνθρωποι, που θεοποιήσαμε τον εαυτό μας,  το "Μεθ' ημών ο Θεός".

Αντί αυτού, κυριαρχεί το "μεθ' ημών το συμφέρον μας", "μεθ' ημών το κέρδος μας", "μεθ' ημών ο σκοπός μας".

Έτσι, όμως, οι καρποί, που τρυγούνται, δεν είναι γλυκείς, αλλά πικροί.

Όλα τα κοσμικά θα καταρρεύσουν κάποια στιγμή και θα αποδειχθούν μάταια, μόνο ο πόθος και ο σεβασμός των θείων προσταγμάτων και πραγμάτων θα παραμείνει η μοναδική ελπίδα σωτηρίας και ευτυχίας.

Η επιδίωξη ας μην είναι η φθορά, αλλά η αφθαρσία.

Πηγή: ekklisiaonline.gr

https://katoci.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: