Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2019

Και με τη «βούλα» η απόφαση για τις άμεσες ενισχύσεις – Από τα μέσα Οκτώβρη το 70% της πληρωμής


Τα κράτη μέλη συμφώνησαν σήμερα σε μια σειρά μέτρων στήριξης που πρότεινε η Επιτροπή για την άμβλυνση των οικονομικών δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι γεωργοί λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών και την αύξηση της διαθεσιμότητας ζωοτροφών.
Ο επίτροπος Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης Φιλ Χόγκαν δήλωσε τα εξής: «Από την έναρξη των ακραίων κλιματικών φαινομένων παρακολουθούμε εκ του σύνεγγυς την κατάσταση και είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε τους αγρότες μας. Η Επιτροπή βρίσκεται σε στενή επαφή με όλα τα κράτη μέλη και αντιδράσαμε ταχέως όποτε κρίθηκε απαραίτητο. Τα μέτρα αυτά αναμένεται να ανακουφίσουν οικονομικά τους Ευρωπαίους γεωργούς και να τους προστατεύσουν από την έλλειψη χορτονομών για τα ζώα τους.»
Τα μέτρα που συμφωνήθηκαν σήμερα από τα κράτη μέλη σε συνεδρίαση της επιτροπής περιλαμβάνουν τη δυνατότητα υψηλότερων προκαταβολών και αρκετές έκτακτες παρεκκλίσεις από τους κανόνες οικολογικού προσανατολισμού, ώστε να δοθεί η δυνατότητα στους γεωργούς να παρέχουν επαρκείς ζωοτροφές στα ζώα τους. Οι πληγέντες γεωργοί θα μπορούν να λαμβάνουν υψηλότερο ποσοστό των ενισχύσεών τους στο πλαίσιο της κοινής γεωργικής πολιτικής (ΚΓΠ) για τη βελτίωση των ταμειακών ροών τους. Πιο συγκεκριμένα, μπορούν να λάβουν:
  • έως και το 70 % των άμεσων ενισχύσεών τους από τα μέσα Οκτωβρίου (αξίζει να τονιστεί ότι στην επίσημη ελληνική μετάφραση αναφέρετε “έως τα μέσα Οκτωβρίου” αντί του ορθού “από τα μέσα Οκτωβρίου”)
  • και το 85 % των ενισχύσεων αγροτικής ανάπτυξης αμέσως μόλις εγκριθεί επίσημα η δέσμη μέτρων στις αρχές Σεπτεμβρίου.
Θα επιτρέπονται επίσης παρεκκλίσεις από ορισμένους κανόνες οικολογικού προσανατολισμού για την αύξηση της διαθεσιμότητας ζωοτροφών. Οι παρεκκλίσεις αυτές περιλαμβάνουν τις εξής δυνατότητες:
  • να θεωρείται η γη υπό αγρανάπαυση ως ξεχωριστή καλλιέργεια ή ως περιοχή οικολογικής εστίασης, ακόμα και αν έχει βοσκηθεί ή αν έχει πραγματοποιηθεί συγκομιδή·
  • να σπείρονται εμβόλιμες καλλιέργειες ως αμιγείς καλλιέργειες (και όχι ως μείγμα καλλιεργειών όπως προβλέπεται επί του παρόντος) εάν προορίζονται για βοσκή ή παραγωγή χορτονομής·
  • να συντομεύεται η ελάχιστη περίοδος 8 εβδομάδων που προβλέπεται για τις εμβόλιμες καλλιέργειες, ώστε να επιτραπεί στους παραγωγούς αροτραίων καλλιεργειών να σπείρουν τις χειμερινές τους καλλιέργειες εγκαίρως μετά τις «εμβόλιμες καλλιέργειες».

Δεν υπάρχουν σχόλια: