Σάββατο 15 Δεκεμβρίου 2018

Πλιάτσικο άνευ προηγουμένου στον αγροτικό χώρο.


Αρκεί µια «φωτογραφία» της στιγµής για να καταλάβει κανείς πόσο πίσω έχουν πάει τα πράγµατα στον αγροτικό χώρο. Μόλις λίγα χρόνια πριν, οι αγρότες είχαν τη δική τους τράπεζα (ATEbank), τον δικό τους ασφαλιστικό οργανισµό (ΟΓΑ), τη δική τους τριτοβάθµια συνεταιριστική οργάνωση (ΠΑΣΕΓΕΣ), τη δική τους φωνή στις Βρυξέλλες.


Για να µην αναφερθούµε στις δεκάδες, δικές τους, εύρωστες Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισµών, στις δεκάδες, δικές τους, δυναµικές αγροτοβιοµηχανίες (ΕΒΖ, ∆Ω∆ΩΝΗ, ΣΕΚΑΠ, ΣΕΚΟΒΕ κ.α.) στις δικές τους κοινοπραξίες (ΚΥ∆ΕΠ, Ελαιουργική, Κτηνοτροφική κ.α.), στη δική τους διαφηµιστική (ΣΥΝΕ∆ΙΑ), τη δική τους ασφαλιστική (Αγροτική Ασφαλιστική), τη δική τους εταιρεία Leasing (ATE Leasing) κ.ο.κ.
εν είναι ώρα να πούµε τι έφταιξε κι όλα αυτά χάθηκαν λες και ήταν ένα άπιαστο όνειρο. Ούτε είναι ώρα για να κλαίµε όλοι µαζί πάνω από τις στάχτες µιας καταστροφής που έγινε. Υπό κανονικές συνθήκες και εφόσον υπήρχε η πολιτική ηθική και λειτουργούσαν στοιχειωδώς οι κανόνες της αγοράς, οι ίδιοι οι συντελεστές της αγροτικής παραγωγής, δηλαδή οι αγρότες, θα µπορούσαν να επανεκτιµήσουν εγκαίρως την κατάσταση και να ξαναβάλουν µπροστά τις διαδικασίες ανασυγκρότησης του χώρου και αναγέννησης των δικών τους απαραίτητων για την ύπαρξή τους οργανισµών.
Όµως τίποτα σήµερα δεν εγγυάται ότι τα πράγµατα θα µπορούσαν να επανέλθουν σύντοµα ή τουλάχιστον εν ευθέτω χρόνω, στην προτέρα κατάσταση. Πρώτον, γιατί η πολιτική είναι αδύναµη, δεύτερον, γιατί οι κανόνες του υγειούς ανταγωνισµού δεν λειτουργούν και τρίτον, γιατί κάποιοι τυχάρπαστοι, έχουν βρει τον τρόπο µέσα στον κουρνιαχτό που προκάλεσε η οικονοµική κατάρρευση της χώρας, να πιάσουν τις «γωνίες». Και να διεκδικούν µονοπωλιακά, ρόλους και χρηµατοδοτήσεις που κανείς δεν τόλµησε να διεκδικήσει, τουλάχιστον στις ευνοµούµενες µητροπόλεις του σύγχρονου καπιταλισµού.
Τι ακόµα θα δουν τα µάτια µας, θα το δείξει ο χρόνος. Για πόσο καιρό ακόµα η Πολιτεία θα κλείνει τα δικά της µάτια µπροστά στο πλιάτσικο που γίνεται σε βάρος µιας ολόκληρης κοινωνίας, εδώ είµαστε να το δούµε

Agrenda

Δεν υπάρχουν σχόλια: