Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2018

Με επιτυχία η παρουσίαση του βιβλίου του Σωκράτη Βασιλείου " Η Ήπειρος στους Μακεδονικούς Αγώνες - Ηπειρώτες Μακεδονομάχοι"την Κυριακή 16-12-2018


Με επιτυχία η παρουσίαση του βιβλίου του Σωκράτη Βασιλείου για την Ήπειρο στον Μακεδονικό Αγώνα και τους Ηπειρώτες Μακεδονομάχους στο Πνευματικό Κέντρο Ηπειρωτών στην Αθήνα, την Κυριακή 16-12-2018




Η έκδοση κάθε βιβλίου είναι σημαντικό γεγονός.
Πράγματι η έκδοση του βιβλίου του Σωκράτη Βασιλείου είναι ένα σημαντικό και ξεχωριστό γεγονός αφού αναφέρεται στον Μακεδονικό αγώνα και τη συμμετοχή της Ηπέιρου και των Ηπειρωτών σ΄ αυτόν.
 Κάθε λαός μαθαίνει την ιστορία του στο διάβα το χρόνου, από διάφορες ιστορικές πηγές.
Μια τέτοια ιστορική πηγή είναι και το βιβλίο του Σωκράτη Βασιλείου που πιστεύω ότι θα αποτελέσει αντικείμενο έρευνας για κάθε ιστορικό και ερευνητή.
Το τιμητικό συλλεκτικό βιβλίο – λεύκωμα, έρχεται να χτυπήσει τις πόρτες  της καρδιάς και του μυαλού μας και εκδίδεται σε μέρες δύσκολες για την πατρίδα μας, μέσα σε μια γενικευμένη σύγχυση πνευματική, πολιτιστική και ιδεολογική.
Τα νέα παιδιά αδυνατούν να κατανοήσουν τις έννοιες μέσα σε όλες αυτές τις αντιπαραθέσεις και διαφωνίες που παρατηρούνται γύρω μας.
Ο συγγραφέας  επιχειρεί να τα πληροφορήσει, να τα ενημερώσει, να τα διδάξει με την αγάπη του παιδαγωγού, τη στοργή του πατέρα αλλά και την αντικειμενικότητα του ιστορικού!
Να ξυπνήσει μνήμες στους μεγάλους, να συγκινήσει αλλά και να συγκινηθεί μαζί μας.
Βιβλία σαν αυτό θα έπρεπε να κοσμούν όλες τις βιβλιοθήκες δημόσιες και ιδιωτικές, ενώ θα μπορούσαν κάλλιστα να χρησιμοποιηθούν ως σχολικά εγχειρίδια τοπικής ιστορίας.
Ο Μακεδονικός αγώνας υπήρξε μια από τις λαμπρότερες σελίδες της ιστορίας μας, χάρη στην οποία σώθηκε η Μακεδονία μας από τις αρπακτικές διαθέσεις των γειτόνων μας. Και πάντοτε οφείλουμε να απονέμουμε τον δίκαιο έπαινο και την προσήκουσα τιμή στους μάρτυρες και ήρωες που θυσίασαν τη ζωή τους για τον αγώνα εκείνο.
Το βιβλίο «Η Ήπειρος στους Μακεδονικούς Αγώνες - Ηπειρώτες Μακεδονομάχοι» όπως ήδη ο τίτλος προϊδεάζει, αναφέρεται στον τιτάνιο αγώνα που διεξήγαγαν έλληνες αξιωματικοί, απλοί πολίτες και εθελοντές από όλα τα μέρη της πατρίδας μας , ενώ εστιάζει αποτίνοντας φόρο τιμής στους Ηπειρώτες αγωνιστές, αναφερόμενο στη ζωή, το έργο και συμβολή στον αγώνα.
Ένας ιδιόμορφος αγώνας, σκληρός και αδυσώπητος μεταξύ Ελλήνων και Βουλγάρων στην Τουρκοκρατούμενη τότε Μακεδονία.
Με απλό και λιτό δωρικό λόγο, αναφέρεται στην Βουλγαρική προπαγάνδα, στην προσπάθειά τους να προσαρτήσουν την Μακεδονία και να επιβάλλουν την Βουλγαρική εξαρχία.
Από την άλλη πλευρά οι Έλληνες με τον αγώνα τους εξασφάλισαν την ελληνικότητα και την πατριαρχική θρησκευτικότητα της Μακεδονίας»  Για κάθε Έλληνα που σέβεται τον εαυτό του, την πατρίδα του, την ιστορία και τους προγόνους του, αυτά για τα οποία πολέμησαν οι προγονοί μας παραμένουν πολύτιμη κληρονομιά, ιερή και άγια παρακαταθήκη στα σεντούκια των γιαγιάδων μας και μέσα στην καρδιά μας.
Η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος θεωρεί ότι είναι σημαντική η προσφορά του βιβλίου αυτού, καθόσον αποτελεί την πρώτη καταγραφή των Ηπειρωτών που συνέδραμαν στον Μακεδονικό Αγώνα. Γι΄αυτό έθεσε υπό την αιγίδα της την εκδήλωση αυτή και προσπάθησε να συνδράμει για την επιτυχία της  φιλοξενώντας την στο Πνευματικό Κέντρο των Ηπειρωτών και προσφέροντας την Χορωδία της, τη Χορωδία Παραδοσιακής Μουσικής της ΠΣΕ, να αποδώσει χορωδιακά τραγούδια για τον Μακεδονικό αγώνα.

Για το βιβλίο μίλησαν:



Ο Κώστας Κωνής Αντιπρόεδρος της ΠΣΕ και υποψήφιος βουλευτής με το Κίνημα Αλλαγής στην Πρέβεζα



η φιλόλογος  Μαρίνα Ντάσιου


και ο ίδιος ο συγγραφέας


Χαιρέτησε ο Πρόεδρος της ΠΣΕ Γιώργος Δόσης

Διάβασαν κείμενα:



Η συγγραφέας Μαίρη Γκαζιάνη



η φοιτήτρια Κατερίνα Μπατσούλη.



και ο φοιτητής Βαγγέλης Ευθυμίου


Επίσης χαιρετισμό απηύθηνε και ο δήμαρχος Αλμωπίας Δημήτρης Μπίνος

Η Χορωδία Παραδοσιακής Μουσικής της ΠΣΕ, με μαέστρο τον Βαγγέλη Κώτσου, απέδωσε Μακεδονίτικα τραγούδια της εποχής.



Η δημοσιογράφος Άννα Στεργίου συντόνισε την εκδήλωση.

Ακολουθεί φωτογραφικό αφιέρωμα















































































































































































































































Φωτο: Χριστόφορος Ευθυμίου

Δεν υπάρχουν σχόλια: