Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2018

Μόνο με αυστηρά πρόστιμα και ονόματα στα μανταλάκια θα αποτραπούν οι ελληνοποιήσεις γάλακτος


Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Σταύρος Αραχωβίτης, δήλωνε στους δημοσιογράφους, στο περιθώριο εκδήλωσης, που οργάνωσε ο Εμπορικός Σύλλογος στη Θεσσαλονίκη, στις 28 Νοεμβρίου, ότι υπάρχει από τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ εισήγηση για επιβολή προστίμων σε παραβάτες παραγωγούς γαλακτοκομικών προϊόντων και ότι στις αμέσως επόμενες ημέρες θα ενημερωθούν όλοι. Πέρασαν αρκετές ημέρες και ακόμη να ανακοινωθούν «οι έντεκα (11) επιχειρήσεις παραγωγής, μεταποίησης, τυποποίησης, διακίνησης και εμπορίας γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων, που δεν υπέβαλαν έγκαιρα ή καθόλου τη «Μηνιαία Δήλωση Ισοζυγίου Γάλακτος» για μέρος ή όλο το 1ο εξάμηνο του 2018», όπως ανέφερε η σχετική ανακοίνωση του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ.
Στο μεταξύ ακόμη αναμένουμε να υπογραφεί και η ΚΥΑ για τους ελέγχους στο γάλα, στην οποία θα αναφέρεται (σύμφωνα με όσα υποστηρίζει το ΥπΑΑΤ) ότι θα αυξηθούν τα πρόστιμα και θα βάζουν «λουκέτο» σε επιχειρήσεις όταν κάνουν υποτροπές.
Υπάρχει ακόμη η υπόθεση της χρήσης συμπυκνωμένου γάλακτος από εταιρία της χώρας μας για την παραγωγή φέτας ΠΟΠ, στην οποία πρέπει να επιβληθεί η ποινή της αφαίρεσης της άδειας και όχι πρόστιμο μερικών χιλιάδων ευρώ.
«Δεν φοβούνται τα πρόστιμα οι γαλακτοβιομήχανοι», δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο πρώην πρόεδρος της ΠΕΚ, Δημήτρης Καμπούρης. «Θυμάμαι επί υπουργίας Κοντού και τα πρόστιμα της Επιτροπής Ανταγωνισμού για καρτέλ που ποτέ δεν πληρώθηκαν. Μπορεί να περάσει και μια πενταετία για να πληρώσουν ένα πρόστιμο και όλη αυτή την περίοδο είναι ελεύθεροι να παρανομούν με «ελληνοποιήσεις» γάλακτος», πρόσθεσε.
Εμείς να θυμίσουμε ότι επί υπουργίας Σκανδαλίδη, είχε υπογραφεί η ΚΥΑ Αρ. 175180 (ΦΕΚ Β΄ 1721/2.8.2011), στην οποία ανέφερε ότι το μέγιστο ύψος των προστίμων (που έβαζε ο τότε ΕΛΟΓΑΚ) ανερχόταν στα 60.000 ευρώ, ενώ σε περίπτωση υποτροπής η ποινή διπλασιάζεται.
Στη συνέχεια ήρθε ο Μπόλαρης και με την ΚΥΑ αριθμ. 2038/133890/2.12.2015 (ΦΕΚ Β' 2711/15.12.2015), στην οποία ανέφερε για τα πρόστιμα τα εξής:
«Για την μη έγκαιρη αποστολή των στοιχείων εισκομίσεων γάλακτος επιβάλλεται πρόστιμο μέχρι 3% της αξίας της συνολικής ετήσιας εισκομισθείσας ποσότητας γάλακτος του προηγούμενου ημερολογιακού έτους και στην περίπτωση που αυτή η εισκόμιση δεν είναι γνωστή πρόστιμο ύψους τουλάχιστον 500 ευρώ.
Για την μη ακριβή αποστολή στοιχείων εισκομίσεων γάλακτος, ως προς τις ποσότητες και την αξία αυτών από κάθε παραγωγό, επιβάλλεται πρόστιμο μέχρι 5% της συνολικής αξίας του γάλακτος που δεν δηλώθηκε. Σε περίπτωση υποτροπής όλα τα πρόστιμα των ανωτέρω περιπτώσεων διπλασιάζονται.
Για την επιβολή των κυρώσεων συνεκτιμώνται η σοβαρότητα και η επαναληψιμότητα της παράβασης, η ποσότητα γάλακτος στην οποία αφορά, το μέγεθος της επιχείρησης σε τοπική ή πανελλήνια κλίμακα, ο αριθμός των απασχολούμενων κλπ. Σε κάθε περίπτωση το επιβαλλόμενο πρόστιμο, για κάθε παράβαση, δεν μπορεί να υπερβεί το 5% του κύκλου εργασιών της επιχείρησης του προηγούμενου οικονομικού έτους».
Δηλαδή ουσιαστικά μείωσε τα πρόστιμα. Με αυτό τον τρόπο έγινε ανεξέλεγκτη η κατάσταση στις «ελληνοποιήσεις» γάλακτος, αφού ήταν πολύ δύσκολο να βρεθεί η συνολική αξία του γάλακτος που δεν δηλώθηκε (αφού διακινούνταν παράνομα δεν θα υπήρχαν και τα σχετικά παραστατικά). Επίσης στις ίδιες δεξαμενές ανακατεύουν ελληνικό με εισαγόμενο νωπό γάλα αλλά και συμπυκνωμένο.
Η λύση για το πρόβλημα της χρησιμοποίησης «παράνομα εισαγόμενου γάλακτος» για την παραγωγή φέτας και άλλων ελληνικών τυριών με Γεωγραφική Ένδειξη (ΠΟΠ, ΠΓΕ κ.α.) είναι η επιβολή αυστηρών προστίμων αλλά και λουκέτου, καθώς και η δημοσιοποίηση ονομάτων των επιχειρήσεων που παρανομούν. Επίσης θα πρέπει να απαγορευτεί η χρήση συμπυκνωμένου (εβαπορέ) γάλακτος στην παραγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: