Πέμπτη 27 Δεκεμβρίου 2018

Άγγελος Μηλιώνης: Με τη γενετική βελτίωση διπλασίασε τις αποδόσεις των προβάτων του


Οι απαιτήσεις της αγοράς αλλάζουν, το ίδιο και η ζήτηση για νέα προϊόντα, η οποία απαιτεί από την πρωτογενή παραγωγή να προσαρμοστεί με σύγχρονες μεθόδους. Αυτή είναι και η λογική του κτηνοτρόφου Άγγελου Μηλιώνη από το Ψάρι Τρικολώνων Αρκαδίας, ο οποίος ταξίδεψε σε χώρες της Ευρώπης για να βρει καλά παραδείγματα και πρακτικές που θα τον βοηθήσουν στην εκτροφή αλλά και την καλύτερη διαβίωση των ζώων του. Ο Άγγελος εκτρέφει 300 πρόβατα, γενετικά βελτιωμένα, διαθέτει μία σύγχρονη μονάδα, τις εγκαταστάσεις της οποίας είχε δει αρχικά σε ένα ταξίδι του στη Γαλλία. Παράγει τις δικές του ζωοτροφές, ενώ πρόσφατα πέρασε στη βιολογική εκτροφή για καλύτερη τιμή στο γάλα του. «Ασχολούμαι με την κτηνοτροφία από το 1997, όταν και μπήκα στο πρόγραμμα νέων αγροτών. Το 2000 εντάχθηκα στα σχέδια βελτίωσης και έφτιαξα την κτηνοτροφική μου μονάδα. Αν και η οικογένεια μου είχε γίδια, εγώ επέλεξα την εκτροφή προβάτων», αναφέρει στην «ΥΧ».
Γενετική βελτίωση
Ο Άγγελος ξεκίνησε την εκτροφή με καραγκούνικα πρόβατα. Στη συνέχεια, όμως, διαπίστωσε πως η γενετική τους βελτίωση ήταν ένας από τους τρόπους για να αυξήσει την παραγωγή γάλακτος των ζώων του και να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις της αγοράς. Όπως τονίζει ο ίδιος, «επέλεξα τη γενετική βελτίωση για να αξιοποιήσω όσο περισσότερο γίνεται τις ιδιότητες των ζώων. Η παραγωγή γάλακτος ημερησίως από τα βελτιωμένα ζώα φτάνει τα 2 με 2,5 κιλά, όταν τα “απλά” καραγκούνικα φτάνουν το 1-1,5». Η γενετική βελτίωση, όμως, που επέλεξε ο Άγγελος, συμπληρώνεται από τη σωστή διαβίωση των ζώων και την υγιεινή διατροφή.
Κτηνοτροφική μονάδα
Ο Άγγελος επισκέφτηκε πολλές και διαφορετικές κτηνοτροφικές μονάδες σε χώρες όπως η Αγγλία, η Γερμανία και η Γαλλία, για να μπορέσει να βρει παραδείγματα κτηνοτρόφων οι οποίοι έχουν επενδύσει σε πιο σύγχρονα μηχανήματα και εγκαταστάσεις. Πρόκειται για θερμοκηπιακού τύπου εγκαταστάσεις, οι οποίες διευκολύνουν την πρόσβαση του κτηνοτρόφου στα ζώα χωρίς να τα τρομάζει. «Επισκέφτηκα διάφορες χώρες όταν έφτιαχνα τη μονάδα μου, γιατί δεν ήθελα να συνεχίσω με τις παλιές εγκαταστάσεις, ήθελα να μάθω για τα πιο σύγχρονα εργαλεία. Φτιάξαμε, λοιπόν, τις θερμοκηπιακού τύπου κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, οι οποίες είναι μια φθηνή και εύκολη κατασκευή. Έχει χώρους που χωρίζονται με διαδρόμους και τα ζώα βρίσκονται αριστερά και δεξιά με ταΐστρες και ποτίστρες πάνω στο κάγκελο. Με αυτόν τον τρόπο δεν τα φοβίζεις, ενώ πραγματοποιείς εύκολα το τάισμα», αναφέρει ο Άγγελος.


Παραγωγή ζωοτροφών
Η γενετική βελτίωση και οι εγκαταστάσεις συμπληρώνονται από τη διατροφή των ζώων, καθώς ο Άγγελος παράγει τις δικές του ζωοτροφές και αντικαθιστά τη σόγια με το κουκί. Ο ίδιος αναφέρει: «Διαθέτω 100 στρέμματα, από τα οποία κάθε χρόνο καλλιεργώ τα μισά και τα υπόλοιπα μισά μένουν σε αγρανάπαυση. Καλλιεργώ βρόμη, βίκο και κουκιά, τα οποία τα κόβω και τα αλέθω για να αντικαταστήσω τη σόγια στα σιτηρέσια που φτιάχνω».
Διάθεση προϊόντων
Μέχρι σήμερα, ο Άγγελος έδινε το γάλα του σε ένα τυροκομείο της περιοχής του, που το μεταποιούσε σε φέτα. Ωστόσο, η έναρξη της συνεργασίας του με ένα τυροκομείο που προμηθεύεται βιολογικό γάλα για την παραγωγή γιαουρτιού, τον οδήγησε στη βιολογική εκτροφή και παραγωγή των ζωοτροφών του. «Αποφάσισα να περάσω στον βιολογικό τρόπο εκτροφής, για να αποκτήσω καλύτερη τιμή για το γάλα μου. Αφού είδα ότι υπήρχε ζήτηση στην αγορά και έκλεισα τη συμφωνία για την παράδοση του γάλακτός μου, ακολούθησα τη βιολογική εκτροφή, για την οποία πιστοποιήθηκα από κρατικό και από ιδιωτικό φορέα. Στο παρελθόν είχα επισκεφτεί κτηνοτροφικές μονάδες βιολογικής εκτροφής στη Γερμανία, για να δω τις πρακτικές που χρησιμοποιούν. Παρόλα αυτά, δεν είχα επενδύσει νωρίτερα σε αυτήν τη διαδικασία, καθώς δεν υπήρχε κάποια συνεργασία όπως η τωρινή για την πώληση του γάλακτος ή του κρέατος βιολογικά».
Προβλήματα
Ένα από τα προβλήματα που οδήγησε τον Άγγελο στη βιολογική εκτροφή για την καλύτερη διαπραγμάτευση είναι η πτώση της τιμής τους γάλακτος, αλλά και το γεγονός ότι οι κτηνοτρόφοι μένουν για μεγάλο διάστημα απλήρωτοι: «Εδώ στην περιοχή δεν πληρωνόμαστε άμεσα και είναι ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι, καθώς δεν υπάρχουν έσοδα από κάπου αλλού».

Δεν υπάρχουν σχόλια: